2014. december 3., szerda

Kávélikőrös bonbon


Legkedvesebb ajándék karácsonyra. amit adhatunk a szeretteinknek, a magunk által készített ajándék. Ez lehet egy szépen becsomagolt doboz bonbon. Ehhez nyújt segítséget ez a recept is.
A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában, amely továbbra is letölthető innen.

Kávélikőrös bonbon

Hozzávalók: (24 db-hoz)
a csokoládé burokhoz:
25 dkg jó minőségű étcsokoládé (Ecuador 70 %-os)
2,5 g porított kakaóvaj

a töltelékhez
:
15 dkg fehér csokoládé
1 dl habtejszín
1 kávéskanál nescafé
2 evőkanál Latte Macchiato Coffee Cream Liqueur

Elkészítés: a töltelékhez a tejszínt gyöngyözésig melegítjük, beletesszük a nescafét, majd a fehér csokoládéhoz öntjük, és addig keverjük, amíg a csoki el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a likőrt is, jól elkeverjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, ami ennél a formánál nagyon fontos, mert akkor jön ki a formából a bonbon. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat, majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Egy hajszárítóval előmelegítjük a formát, csak annyira, hogy kicsit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük vele, a felesleget habkártyával lehúzzuk. Egy-két perc után, egy tál fölé tartjuk, megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé kicsöpögjön a formából. A tetejét ismét habkártyával húzzuk simára, hűtőbe tesszük, és addig hagyjuk ott, amíg a csokoládé teljesen meg nem szilárdul.
A hűtőből kivett forma mélyedésibe töltjük a krémet, de csak annyira, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáljuk, majd kivéve onnan, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik. Kb. 1 óra múlva megfordítjuk a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.3 megjegyzés :

  1. Gyönyörűek ezek a bonbonok! Tudtok abban segíteni, hogy azt a fóliát a díszítéshez hol lehet beszerezni? Nagyon jó ötlet!

    VálaszTörlés