2014. május 2., péntek

Narancs curddal töltött bonbon


Ezt a bonbont még télen készítettem, de eddig nem került ide. Most pótolom a hiányosságom. Egyébként sok recept vár még közlésre, valahogy nehezen szánom rá magam az írásra.
Télen megismerkedtem a Meyer citrommal, amiből lemon curdot készítettem, nagyon megnyerte a tetszésemet. Gondoltam készítek annak mintájára egy narancs curdot. Ez is nagyon finom lett, ezt töltöttem ebbe a  bonbonba.
Narancs curd receptje itt található.

Narancs curddal töltött bonbon

Hozzávalók: 
a csokoládé burokhoz (32 db bonbonhoz)
30 dkg jó minőségű étcsokoládé (Equador 70 %)
3 gr porított kakaóvaj

a töltelékhez:
kb 20 dkg narancs curd

Elkészítés: a csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, ami a polikarbonátformánál nagyon fontos, mert akkor jön ki a formából a bonbon. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  A formát hajszárítóval előmelegítjük. A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk. Az asztal lapjához ütögetjük a formát, hogy a levegő buborékok kijöjjenek belőle. Egy-két perc után, egy tál fölé tartjuk, megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé kicsöpögjön a formából. A tetejét ismét habkártyával húzzuk simára. Hűtőbe tesszük és addig hagyjuk ott, amíg a csokoládé teljesen meg nem szilárdul.
A hűtőből kivett formába töltjük habzsákból a nurancs curdos tölteléket, de csak annyit, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáljuk.
A bonbonformát kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik. Kb. 1 óra múlva megfordítjuk a formát és kipottyant belőle a kész bonbon. 3 megjegyzés :

  1. Gyönyörűségesek, a bonbonok és a fotók is! :) És persze nagyon-nagyon finomak is lehetnek! :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű fotókat csinálsz és nagyon tetszik ez a csokiforma is!

    A Kiskanálon link party-t tartok és szeretnélek téged is meghívni! Ha van olyan desszerted vagy bonbonod, amiről úgy gondolod Valentin-napra ideális lenne örülnék ha te is csatlakoznál és belinkelnél pár csodás Bonbon Mánia receptet !
    A részleteket itt találod: http://horsi-orsi.blogspot.com/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html

    VálaszTörlés