2014. március 7., péntek

Fahéjas trüffel


Magam sem tudom miért, de eddig valahogy kimaradt az életemből a trüffel készítés. Most azonban kedvet kaptam hozzá, mert karácsonykor Katucitól olyan finom trüffelt kaptam, amilyet még eddig nem ettem.
Ez a recept a Kifőztük márciusi számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Fahéjas trüffel

Hozzávalók (kb. 20 db nagyságtól függően)
a bevonathoz :
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %)
1,5 gr porított kakaóvaj
4 dkg jó minőségű kakaópor

a töltelékhez:
16 dkg tejcsokoládé
0,6 dl tejszín
3 dkg vaj
2 evőkanál amaretto likőr
1 teáskanál fahéj

Elkészítés: a töltelékhez a tejszínbe tesszük az őröl fahéjat, gyöngyözésig melegítjük, majd ráöntjük a tejcsokoládéra és addig keverjük, amíg el nem olvad. Hozzáadjuk a vajat, az amaretto likőrt, jól elkeverjük, egy tálba öntjük, kihűlés után hűtőbe tesszük legalább 4 órára. Onnan kivéve habverővel jól felhabosítjuk. Egy kanál segítségével diónyi gömböket teszünk a két tenyerünk közé, megformázzuk, sütőpapírral bélelt tányérra sorakoztatjuk, újra hűtőbe tesszük.
Közben temperáljuk a csokoládét, ami azért fontos, hogy roppanós legyen a csokoládé és ne olvadjon szobahőmérsékleten. Gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk a bevonathoz való csokoládét, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat, majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. A hűtőből kivett golyókat villa segítségével belemártjuk a csokoládéba, a felesleget, óvatosan lerázzuk róla. A kakaóport egy kis edénybe tesszük és a csokoládéba forgatott golyókat meghempergetjük benne. Ismét sütőpapírra tesszük, hagyjuk megdermedni a csokoládét. Zárható dobozban, hideg helyen legalább két hétig eltartható.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése