2014. február 18., kedd

Pisztáciás bonbon


Már írtam róla, hogy a pisztácia az egyik gyengém, vagyis nagyon szeretem. Csak úgy simán is meg tudnám enni, de szívesen használom sütikbe, bonbonokba. A napokban rendeltem Matcha teát a Culinarisból, mert szerettem volna kipróbálni, hogy a bonbonok tetejét beszínezem, vagyis színezett kakaóvajjal egy kis csíkot teszek rá. De nem kívülről, hanem még a burok készítése előtt, mert akkor teljesen egybeolvad a csokival a színezés.  Még ilyet nem csináltam. Most csak pár darabon próbáltam ki, és rájöttem ezt még gyakorolni kell :-) A zöld mintához egyből adta magát a pisztácia töltelék, mert az is zöld, halványzöld.

Pisztáciás bonbon

Hozzávalók: (20 db-hoz)
a külső csokoládé burokhoz
25 dkg jó minőségű étcsokoládé (Ecuador 70 %-os)
2,5 g porított kakaóvaj

a töltelékhez:
10 dkg sótlan pisztácia
5 dkg fehér csokoládé
1 dl állati tejszín (30 %)
2 dkg vaj

a mintához:
1 teáskanál porított kakaóvaj
1 kávéskanál Matcha teapor

Elkészítés: a tölteléket készítjük el először, amihez a pisztáciát finomra daráljuk. A tejszínt gyöngyözésig melegítjük, majd az apróra tördelt fehér csokoládéra öntjük,  addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad, hozzátesszük a vajat, a pisztáciát is és  jól elkeverjük, szép egynemű krémet  kapunk, hagyjuk teljesen kihűlni.
A mintához a porított kakaóvaj felét vízgőz felett felolvasztjuk, majd  a másik felét hozzáadjuk és hozzátesszük a Matcha teaport is, amely szép zöld színt ad a kakaóvajnak. A polikarbonát formát hajszárítóval kicsit előmelegítjük, majd a színezett kakaóvajba mártott ecsettel csíkokat húzunk a forma mélyedéseibe.
 A csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, ami a polikarbonátformánál nagyon fontos, mert akkor jön ki a formából a bonbon. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk. Az asztal lapjához ütögetjük, hogy a levegő buborékok kijöjjenek a formából. Egy-két perc után, egy tál fölé tartjuk, megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé kicsöpögjön a formából. A tetejét ismét habkártyával húzzuk simára. Hűtőbe tesszük és addig hagyjuk ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdul.
A hűtőből kivett formába töltjük habzsákból a pisztáciás tölteléket, de csak annyit, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáljuk.
A bonbonformát kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik. Kb. 1 óra múlva megfordítjuk a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.


6 megjegyzés :