2013. október 30., szerda

Meggylikőrös bonbonEz a bonbon egy jeles alkalomra készült, anyukám születésnapjára készítettem egy szép dobozba többféle bonbont, ez is benne volt. Anyukámnak nagyon ízlett.
A bonbon receptje megjelent  a Kifőztük 2013. novemberi számában, amely továbbra is ingyen letölthető innen.


Meggylikőrös bonbon

Hozzávalók (20 db-hoz)

a külső csokoládé burokhoz
25 dkg jó minőségű étcsokoládé (Ecuador 70 %-os)
2,5 g porított kakaóvaj

a töltelékhez

10 dkg vörösborban sült meggy (meggylekvárral helyettesíthető)
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (legalább 55 %-os)
0,4 dl tejszín (állati 30 %)
2 evőkanál meggylikőr

Elkészítés: a tölteléket készítjük el először. A tejszínt gyöngyözésig melegítetjük, majd az apróra tördelt csokoládéra öntjük és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad és szép egynemű krémet nem kapunk. Közben belekeverjük a meggylikőrt is. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, ami a polikarbonátformánál nagyon fontos, mert akkor jön ki a formából a bonbon. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. Egy hajszárítóval előmelegítjük a formát, csak annyira, hogy egy picit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk. Egy-két perc után, egy tál fölé tartjuk, megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé kicsöpögjön a formából. A tetejét ismét habkártyával húzzuk simára. Hűtőbe tesszük és addig hagyjuk ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdul.

A hűtőből kivett forma aljába a vörösborban sült meggyből (vagy lekvárból) teszünk egy pici kanállal, majd rátöltjük a csokoládé krémet, de csak annyira, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáljuk.

A bonbonformát kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik. Kb. 1 óra múlva megfordítjuk a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.


2 megjegyzés :

 1. Isten éltesse Édesanyádat nagyon sokáig! Csoda finom lehetett ez a bonbon! Nagyon szép, próbálkozni próbálkozom a bonbon készítéssel de soha nem olyan szép mint amit nálad is látni szoktak! A kis kudarc mindíg elveszi a kedvem .De kár hogy az én lányaim nem tudnak ilyen szép bonbonnal meglepni:-))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen Éva! :-)
   Mi nem sikerül a bonbon készítésben? Ha tudok segíteni szól, együtt rájövünk mi veszi el a kedvedet.

   Törlés