2013. április 1., hétfő

Tojáslikőrös bonbon


 Nem vittem túlzásba az édesség, a süti készítést Húsvétra, de azért készült kétféle bonbon. Az egyik sós karamellás volt, a másik, hogy stílusos legyen, tojáslikőrös. Tavaly vettem ezt a nyuszis formát a FoodPackben, nagyon szeretem, olyan igazi Húsvéti forma. A tojáslikőrt most nem én készítettem, üzletben vásároltam, nagyon finom sűrű volt.
Jó lágy lett a krém, nem volt könnyű lezárni, de kiügyeskedtem.

Tojáslikőrös bonbon

Hozzávalók: (24 db-hoz)

25 dkg jó minőségű étcsokoládé (Suchard 84 %-os)
2,5 g porított kakaóvaj

a töltelékehez:
1 dl tejszín (állati 30 %)
15 dkg  fehér csokoládé
1 dl sűrű tojáslikőr

Elkészítés: a tölteléket készítjük el először.  A tejszínt gyöngyözésig melegítjük, majd a fehér csokoládéhoz öntjük és addig keverjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a likőrt is, jól elkeverjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
A  csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, ami ennél a formánál nagyon fontos, mert akkor jön ki a formából a bonbon. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. Egy hajszárítóval előmelegítjük a formát, csak annyira, hogy egy picit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk. Egy-két perc után, egy tál fölé tartjuk, megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé kicsöpögjön a formából.  A tetejét ismét habkártyával húzzuk simára. Hűtőbe tesszük és addig hagyjuk ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdul.
A hűtőből kivett forma mélyedéseibe töltünk a tojáslikőrös krémből, de csak annyit, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához.  Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáljuk, kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik. Kb. 1 óra múlva megfordítjuk a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.1 megjegyzés :

  1. Nagyon szép bonbonokat készítettél! Gondolom a locsolók nagyon örültek neki! :)

    VálaszTörlés