2013. február 13., szerda

Marcipános bonbon vörösboros ízesítéssel
A Kifőztük 2013. februári számában jelent meg ez a bonbon.
Nem kifejezetten Valentin napra készült, mert én ezt nem tartom ünnepnek. Amerikában kitalálták, mert már jobb dolguk nem volt és a virágosoknak kezdett rosszabbul menni :-)))
Aki ünnepelni szeretné, az ne fogja vissza magát, de szeretni minden nap lehet nem csak ezen a napon :-))
A Kifőztük magazin továbbra is ingyen letölthető innen.

Marcipános bonbon vörösboros ízesítéssel

Hozzávalók: (kb 20 db-hoz)
a külső csokoládé hüvelyhez:
25 dkg jó minőségű étcsokoládé (Ecuador 70 %-os)
2,5 g porított kakaóvaj

a töltelékhez:
20 dkg marcipán massza
1 dl tejszín (állati 30 %)
5 dkg vörös jamBori (készen kapható, vörösborból készült zselés ételkülönlegesség ), helyettesíthető pl. meggylekvárral

Elkészítés: a tölteléket készítjük el először.  A tejszínt gyöngyözésig melegítetjük, majd a lereszelt marcipánhoz adjuk, addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad és szép egynemű krémet kapunk. Ha kicsit sűrűnek látjuk, akkor egy kevés tejszínt még adhatunk hozzá. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A  csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, ami ennél a formánál nagyon fontos, mert akkor jön ki a formából a bonbon. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölöttt egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. Egy hajszárítóval előmelegítjük a formát, csak annyira, hogy egy picit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk. Egy-két perc után, egy tál fölé tartjuk, megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé kicsöpögjön a formából.  A tetejét ismét habkártyával húzzuk simára. Hűtőbe tesszük és addig hagyjuk ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdul.
A hűtőből kivett forma aljába a vörösboros zseléből (vagy lekvárból) teszünk egy pici kanállal, majd rátöltjük a marcipános krémet, de csak annyira, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához.  Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáljuk.
A bonbonformát kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik. Kb. 1 óra múlva megfordítjuk a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.


2 megjegyzés :

  1. Nagyon szépek:) Szívecskések:) Bloggertalira ilyet kérek:)

    VálaszTörlés
  2. Óh, ezek gyönyörűek és nagyon szívesen megkóstolnám a vörösboros tölteléket! :)

    VálaszTörlés