2013. január 7., hétfő

Baileyses "macaron" bonbon


Amikor valaki elkezd bonbonozni, onnét nincs megállás, újabb és újabb formákat szeretne. Így volt ezzel a macaron formával is, amit Katucinál láttam meg. Már csak idő kérdése volt, hogy beszerezzem, hogy el tudjak menni a Goodwill-hez, ugyanis ott kapható. Végül épp Katucival mentünk el vásárolni, ahol is a kosaramba került. Karácsony előtt nem volt időm kipróbálni, csak most került rá sor. A forma jól vizsgázott, nagyon szép fényes bonbon került ki belőle :-)
Én szinte soha nem iszom alkoholt, de ha nagy ritkán sor kerül rá, akkor a Baileys  a kedvencem. Ez a bonbon is ezzel lett megbolondítva. A vendégeknek a három közül, ez ízlett a legjobban.

Baileyses "macaron"  bonbon

Hozzávalók: (24 db)
a külső csokihüvelyhez:
25 dkg jó minőségű étcsokoládé (Ecuador 70 %-os)
2,5 g porított kakaóvaj

a töltelékhez:
20 dkg fehér csokoládé
0,8 dl tejszín (állati 30 %)
3 evőkanál Baileys .

Elkészítés: a tölteléket készítettem el először.  A tejszínt gyöngyözésig melegítettem, majd a csokoládéra öntöttem és addig kevertem, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor belekevertem a Baileyst és hagytam teljesen kihűlni.
A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  34-35 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.
Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését. Egy hajszárítóval kicsit előmelegítettem a formát, csak annyira, hogy egy picit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval, pár perc után egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából.  A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
 A hűtőből kivett formába töltöttem a krémet, de csak annyira, hogy maradjon hely a bonbon talpazásához, lezárásához.  Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.

4 megjegyzés :

 1. Nagyon guszta! Köszi a részletes leírást! Épp a napokban gyártottam életem első bonbonját "saját káromra", de most már tudom, hogy legközelebb hogy csináljam!

  VálaszTörlés
 2. Hiába, a macaron bonbon az első (mi is ezt csináltuk a kurzuson), bár nem ezzel az ízesítéssel, ezt is megkóstólnám - lassan nem fogok a kurzus ajtaján beférni, ha így folytatom!! Bailys, imádom! SAJNA!!

  VálaszTörlés
 3. Gyönyörűséges és abszolút egyet értek a töltelékkel: éljen a Baileys! :))

  VálaszTörlés
 4. Nagyon jól néz ki, isteni töltelék, és nagyon szép forma :)

  VálaszTörlés