2012. december 15., szombat

Marcipános, csokoládés kocka


Pár nap van karácsonyig. Ez a forma nélkül készült bonbon még pont belefér és saját készítésű ajándékkal lephetjük meg szeretteinket. Meglátjátok nagyon fognak örülni neki:-)
A recept megjelent a  Kifőztük decemberi számában, amely továbbra is ingyen letölthető innét.

Marcipános, csokoládés kocka

Hozzávalók:

első réteg
15 dkg marcipánmassza
1 dkg mézeskalács fűszerkeverék

második réteg
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os)
4 dkg kandírozott narancshéj
5 cl tejszín

a külső csokoládé burokhoz
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os)
2 g porított kakaóvaj

díszítésként
csokoládé transzfer fólia

Elkészítés: az első réteghez a marcipánmasszát a mézeskalács fűszerkeverékkel összegyúrjuk és kinyújtjuk 14x14 cm-es nagyságúra. Egy fém krémes keretbe simítjuk.
A második réteghez a tejszínt gyöngyözésig melegítjük, hozzáadjuk az apróra tördelt étcsokoládét és addig keverjük, amíg a csokoládé el nem olvad, majd hozzátesszük a kandírozott narancshéjat. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a marcipánrétegre öntjük. Hűtőben jól lehűtjük.
Amikor a csokoládé réteg teljesen megdermedt, akkor kivesszük a keretből és 5x5 darabra,
vagyis 25 kockára vágjuk fel egy éles késsel.
Közben temperáljuk a csokoládét. Egy kis lábosban gőz fölött felolvasztatjuk a külső csokoládé burokhoz a csokoládét, kb. 40-45 foknál nem melegebbre, gyakori keverés mellett hagyjuk hűlni kb. 33-34 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat, majd hagyjuk még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ebbe a csokoládéba mártjuk bele a felvágott kockákat egy villa segítségével.
Amennyiben csokoládé transzfer fóliával akarjuk díszíteni, akkor a fóliát kicsit nagyobb darabokra vágjuk fel, mint a csokoládé kocka. Amikor megmártjuk a bonbonokat az olvadt csokoládéba, óvatosan sütőpapírra tesszük, és a fóliát rásimítjuk a tetejére a villa segítségével, vigyázva, hogy ne mozduljon el. A csokoládé megdermedése után a fóliát óvatosan le lehet róla venni, a minta a bonbonra kerül.

4 megjegyzés :

 1. Nyami! Ez aztán fincsi lehet! :P

  VálaszTörlés
 2. Nagyon finomnak tűnik, és talán nem is annyira bonyolult elkészíteni! :) Békés, boldog karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon guszta! :) Vettem én is transzferfóliát hónapokkal ezelőtt de egyszerűen nem mertem még felhasználni mert nem tudtam hogy kell "rávarázsolni" a bonbonra :D ezek szerint még a meleg csokira kell rátenni?

  VálaszTörlés
 4. Millye!
  Amikor belemártod a bonbont a csokiba, a felesleg egy kicsit lecsepeg, tedd egy sütőpapírra. Vágd fel akkorára a fóliát, mint a kocka és a mintás felével lefelé fordítva tedd rá a bonbonra, amíg a csoki meg nem dermed. Egy villával simítsd el finoman a tetejét, hogy ne mozduljon el fólia és hagyd megdermedni a csokit teljesen, csak akkor emeld le a fóliát.

  VálaszTörlés