2012. április 9., hétfő

Narancsos tojáslikőrös bonbon


Legutóbbi Pesti látogatásom alkalmával nem tudtam kihagyni a Food Pack Kft. üzletét, ahol nagyon szép polikarbonát formákat láttam. Megint nem tudtam ellenállni a kísértésnek, igaz nem is nagyon akartam:-)) Ott vettem ezt a nagyon szép nyuszis bonbon formát. Kicsit gondolkodtam rajta, mert ugye Húsvét egyszer van egy évben, de aztán mégis megvettem. Nincs az előírva sehol, hogy máskor ne lehetne használni.:-) A krém pedig mi más is lehetett volna, mint tojáslikőr:-)

Narancsos tojáslikőrös bonbon

Hozzávalók:
a csokoládé burokhoz:
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os Callebaut),
2 gr porított kakaóvaj,

 a töltelékhez: 
0,4 dl tejszín,
15 dkg fehér csokoládé,
0,5 dl narancsos tojáslikőr.


Elkészítés: először a krémet készítem el. A tejszínt egy percig melegítem, majd beletördelem a fehér csokoládét és addig keverem, amíg a csokoládé el nem olvad. A végén hozzáadom a tojáslikőrt és jól elkeverem. Hagyom teljesen kihűlni.
A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.
Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését. Egy hajszárítóval kicsit előmelegítettem a formát, csak annyira, hogy egy picit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval, pár perc után egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából.  A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
 A hűtőből kivett formába töltöttem a krémet, de csak annyit, hogy legyen hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.

5 megjegyzés :

 1. Gyönyörűek lettek, nagyon elegáns bonbonok! :)

  VálaszTörlés
 2. Nagyon szépek és finomak az biztos!

  VálaszTörlés
 3. Blithe!
  Köszi szépen:-))

  Hankka!
  KÖszi Neked is:-))

  Éva!
  Köszi, igen nagyon finom volt:-))

  VálaszTörlés
 4. Ezek nagyon gyönyörűek
  Maradok 10-telettel NEDUDDGI

  VálaszTörlés