Vendégségbe mentünk nagyon kedves barátainkhoz és mindenképpen szerettem volna meglepni a társaságot egy kis finom bonbonnal. Valahogy nem jöttek össze a dolgok, nem minden sikerült aznap. Azért a végén még sikerült összedobni ezt a finom bonbont és sikerült elkápráztatni a barátokat. Mondanom sem kell, hogy nagyon gyorsan elfogyott:-))
Hogy mitől roppanós? Az egyik bevásárlóközpontban vettem fehér csokoládét, amiben roppanós eper darabkák voltak, ebből készült az egyik krém. Nagyon szeretem a mártott bonbonokat, szép mintákat lehet varázsolni a tetejére:-)
Roppanós epres bonbon
Hozzávalók:
a külső csokoládé burokhoz:
25 dkg jó minőségű étcsokoládé (81 %-os)
2,5 gr porított kakaóvaj
a fehér csokoládé krémhez (ganache):
15 dkg roppanós eperdarabos fehér csokoládé,
0,3 dl tejszín,
a csokoládé krémhez (ganache):
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (55 %-os),
0,3 dl tejszín,
2 evőkanál eperpálinka,
a díszítéshez: csokoládé transzfer fólia.
Elkészítés:elkészítem a krémeket. A csokoládé krémhez egy percig melegítem a tejszínt, majd beletördelem a csokoládét és addig keverem, amíg fel nem olvad. A végén hozzákeverem az eperpálinkát. Hagyom hűlni kicsit, majd a 14x14 cm-es krémes keretbe öntöm, amit előtte egy folpackkal bélelt dobozba teszek. Beteszem a hűtőbe.
Amíg hűl elkészítem a másik krémet. A tejszínt itt is egy percig melegítem, majd beletördelem a fehér csokoládét, addig keverem, amíg el nem olvad a csokoládé, hagyom kicsit hűlni.
Kiveszem az előző krémet a hűtőből és a fehér csokoládés krémet ráöntöm. Ismét hűtőbe teszem. Hagyom teljesen megdermedni.
Kiveszem a hűtőből és 5x5, vagyis 25 kockára vágom fel egy éles késsel.
Közben temperálom a csokoládét. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb. 33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ebbe a csokoládéba mártottam bele a felvágott kockákat. A transzfer fóliát a csokikockáknál picit nagyobbra vágtam, a még meg nem dermedt csokira tettem és a mártóvillával kicsit elsimogattam, hogy ne maradjon alatta levegő buborék, mert akkor a minta nem megy át a bonbonra. Amikor teljesen megdermedt a csokoládé akkor szabad a fóliát lehúzni róla óvatosan.
Ha epres akkor kedvenc!:)Elhiszem, hogy örültek a vendégek.:)A képek is gyönyörűek Geszti!:)
VálaszTörlésVégre bonbon Tőled! :-) Imádom ezeket a kis kockákat. Gyönyörű és a belseje... EPER! Múltkor kóstoltam isteni eperpáleszt, hihetetlen illata és íze volt.
VálaszTörlésgyönyörűek
VálaszTörlésNelli!
VálaszTörlésNagyon finom volt, köszi:-))
Katuci!
Van még pár a tarsolyban, csak nincs időm megírni:-)Én nem szeretem az pálinkát, de valóban olyan isteni illata van:-)
Kisildi!
KÖszi szépen:-)
Óh de jól esne most pár darab..főleg az éjszaka után. :D
VálaszTörlésRemélem azóta jobb éjszakátok volt:-(
TörlésMár a facen is beléjük estem:)
VálaszTörlésKÖszi szépen:-)) Örülök, hogy tetszik:-))
TörlésHűűű de gyönyörűségesek!!!
VálaszTörlésKöszi szépen:-)
TörlésEz a bonbon maga a bűn!!!:) És annyira gyönyörű!!!!!
VálaszTörlésIgen édes bűnbeesés:-))Köszi!
TörlésGyönyörűek kívül-belül! Nemcsak a barátaitokat kápráztattad el ezekkel a gyönyörűségekkel, hanem minket is! :)
VálaszTörlésKöszi szépen, neked is, örülök, hogy tetszik:-)
TörlésImádom, Imádom, Imádnám...! :) Nagyon gusztusos, és gyönyörű. Nem csak a nyálam csorog, hanem a könnyem is, hogy nem kóstolhatom! :))))
VálaszTörlésErika!
TörlésEgyszer biztos lesz lehetőséged megkóstolni,:-))
Hm... Nekem egy gyerekkori kedvencem, az Eperjó jutott eszembe róla:)
VálaszTörlésSzia! Nagyszerű dolgokat készítesz, szivesen nézelődök nálad! Éppen ezért szeretnélek megajándékozni egy díjjal, melyet a naplómban vehetsz át.A blogdíj magyar nyelvű és fő célja, hogy az egymásnak írt kommenteket köszönjük meg vele.
VálaszTörlésKérlek nézz be hozzám: http://ugymintotthon.blogspot.com/
Üdvözlettel: Timi
Kata!
TörlésMost, hogy mondod:-))
Timi!
Nagyon szépen köszönöm, megyek és megnézem:-))
Szia Gesztenye!
VálaszTörlésBocsánat a tudatlanságomért, de hogy tudnék tőled vásásrolni, van valami árlistád?
Köszönöm
Szia Tünde!
TörlésSajnos nem tudsz nálam bonbont vásárolni, mert én csak kedvtelésből a családnak és a barátoknak készítek bonbont:-)