2011. július 28., csütörtök

Aszalt epres, marcipános bonbon


Még mindig nem bonbonozok. Most nem a nagy meleg miatt, hanem, mert alig van időm bármire. Tudom az embernek arra van ideje, amire csak akarja, de most tényleg nem megy.
Talán hamarosan rendbe jönnek a dolgok és akkor készíthetek pár dolgot. Ötlet van, csak a kivitelezés várat magára. Régebbi készítésből még vár pár bonbon a postolásra, talán itt is utolérem magam:-)) Amikor ezt készítettem még nem érett az eper, ezért aszalt epret használtam, amit pár napra eperpálinkába áztattam. A krémeknél mindegyikből marad, nem lehet pontosan kiszámítani, de a hűtőbe téve a következő adaghoz jó lehet.

Aszalt epres, marcipános bonbon

Hozzávalók:
a külső csokiburokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os),
1,5 gr porított kakaóvaj,

5 dkg aszalt eper,
1 dl eperpálinka (vagy bármilyen más pálinka),

a marcipánkrémhez:
5 dkg marcipán massza,
5 dkg fehér csokoládé,
0,2 dl tejszín,

a csokikrémhez: 
5 dkg jó minőségű étcsokoládé (55%-os legalább),
0,2 dl tejszín,
 1 evőkanál konyak,
  fél tonkabab reszelve.

Elkészítés:  az aszalt epret beáztattam pár napra (de legalább 1 napra).
A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. 
A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
Közben elkészítettem a marcipános krémet. A tejszínt 1 percig forraltam, majd beletördeltem a fehér csokoládét és belereszeltem a marcipánt addig kevertem, amíg teljesen el nem olvadt minden, szép egynemű krém lett. Hagytam hűlni.
A csokoládé krémhez a tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a csokoládét és hagytam, hogy teljesen felolvadjon. Ekkor beleöntöttem a konyakot és beleszórtam a tonkababot. Jól elkevertem és hagytam kihűlni.
A hűtőből kivett forma aljára tettem a marcipánkrémből, majd az aszalt eperből, arra pedig a csokoládé krémből, vigyázva, hogy legyen hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyant belőle a kész  bonbon.

6 megjegyzés :

 1. Fel a fejjel Gesztenye, majd csak vége lesz nemsokára ennek az elhavazott időszaknak. :)
  A bonbon elképesztően finom lehet. A formájától pedig odavagyok. Gyönyörűek. :)

  VálaszTörlés
 2. Jók ezek a régi bonbonok, mutasd csak őket bátran! :-) Nagyon finom lehet ez is és a kép is nagyon jó lett!

  VálaszTörlés
 3. De jò h újra itt vagy! Hiànyoztâl...:)
  Szépsègesek, mint mindig:)

  VálaszTörlés
 4. Petra!
  Köszi kedves vagy. A forma nekem is a kedvencem:-)
  Remélem hamarosan valóban egyenesbe jövök:-)

  Katuci!
  Igen, majdnem elfelejtettem őket, majd sorba felrakom:-)Köszi!

  Vianne!
  Milyen kedves vagy! Voltam ám hellyel közzel, de inkább a másik blogomon:-) Most lehetne csokizni az idő miatt, de most meg nem érek rá:-)

  VálaszTörlés
 5. Ez a forma tényleg nagyon design-os:)) De ami kijön belőle, az meg isteni lehet!

  VálaszTörlés