2011. június 21., kedd

Vörösboros-marcipános-eperpürés bonbon


Ez a bonbon még a múlt héten készült, nagy meleg volt, ezért késő este álltam neki, éjfélkor már kész volt kétféle. Akinek készítettem már többször kóstolta a bonbonjaimat és nagyon dicsérte. Ezért most képes voltam nekiállni későn este, mert olyan szépen kért. Na meg azért is, mert  komám:-))
Ennek a bonbonnak az ötletét Praliné Paradicsom egyik bonbonja adta. Gyorsan akartam valami finomat készíteni, meg az is szempont volt, hogy ne kelljen vele sokat macerálni:-)))

Vörösboros, marcipános, eperpürés bonbon

Hozzávalók:
a külső csokiburokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (81%-os Arriba)  (nekem nagyon ízlik ez a csoki),
1,5 gr porított kakaóvaj,

a töltelékhez:
10 dkg eperlekvár,

0,3 dl tejszín
5-8 dkg marcipán,
5 dkg fehér csokoládé,
2 evőkanál vörösbor.

Elkészítés: először az eperlekvár készítettem el. Az epret összeturmixoltam, majd összekevertem a mézzel és pár perc alatt beforraltam, gyakran kevergetve. A citromfüvet apróra vágtam és azt is a püréhez szórtam. Amikor már jó sűrű volt, hozzákevertem a dzsemfixet és pár perc forralás után hagytam teljesen kihűlni.
A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  
A polikarbonát formát hajszárítóvak kicsit előmelegítettem. Fontos, hogy csak pár fokkal legyen melegebb, mint a csokoládé.
A forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
Közben elkészítettem a marcipános krémet. A tejszínt egy percig forraltam, majd belereszeltem a marcipánt és beletördeltem a fehér csokoládét. Addig kevertem, amíg sima krémet nem kaptam. Ekkor beletettem a vörösbort és azzal is jól elkevertem.
A hűtőből kivett forma közepéig kiskanál segítségével tettem az eperpüréből, majd arra került a marcipános krémből, helyet hagyva a  lezárásnak. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyantak belőle a bonbonok.



7 megjegyzés :

  1. Gyönyörűek lettek, mint mindig! :)

    VálaszTörlés
  2. Gesztenye, a bonbonjaid teljesen elvarázsolnak.
    Te biztosan nem vagy hízásra hajlamos, mert én nálatok már biztosan gurulnék.
    Nem bírnám ki kóstolgatás nélkül. :)))

    VálaszTörlés
  3. Hűűű nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  4. Tücsök Bogár!

    KÖszi szépen:-))

    Csutkaildi!
    Sajnos én is hízásra hajlamos vagyok, ezért ezekből a bonbonokból én mindig csak 1-2 db-ot eszem, a többi a családé, a barátoké:-))

    VálaszTörlés
  5. Nudleee, Bianka!
    Köszi kedvesek vagytok!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki, guszta! Formám már van amit neked köszönhetek, de hogy mikor fogok tudni akármilyen bonbont készíteni arra nagyon kiváncsi leszek:-))

    VálaszTörlés