Most idegen tollakkal fogok ékeskedni, bár ezt nem illik, de engedélyt kaptam rá. Ennek a bonbonnak a gondolata Sabrina fejéből pattant ki szinte álmában. A bonbon ihletője az ország tortája volt. Sabrina is bonbonokat készít és elkértem tőle a receptet, mert annyira megfogott az ízvilága. Már napok óta be volt áztatva hozzá az aszalt szilva rumba, de valahogy mindig párolgott belőle, aztán jól eldugtam, hogy maradjon a bonbonhoz is. Így sikerült is elkészíteni ezt a csodálatos bonbont, amiben csak úgy tobzódnak az ízek. Szerintem az egyik legjobb bonbon, amit eddig készítettem. Köszönöm itt is a receptet Sabrinának. Ebből 25 db bonbon készült. (Ma sajnos nem voltak jók a fényviszonyok, nem is lett olyan jó a kép)
Szilva bonbon
Hozzávalók:
felső és aló réteg:
15 dkg marcipán
2. réteg:
3 evőkanál szilvalekvár,
3. réteg:
15 dkg aszalt szilva,
1 dl rum,
4. réteg:
15 dkg fehér csokoládé
0,5 dl tejszín,
1 teáskanál fahéj,
a külső csokiburokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (85 %-os).
a külső csokiburokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (85 %-os).
Elkészítés: az aszalt szilvát legalább két nappal előbb be kell áztatni és a készítés napján kivenni a rumból, már ha magába nem szívta mindet. Aprítókéses darálóba tettem, hogy egyneműbb legyen.
A fehér csokis, fahájas krémmel kezdtem. A tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a fehér csokoládét és addig kevertem, amíg a csoki el nem olvadt. Hozzátettem a fahéjat és jól elkevertem, hagytam kihűlni.
A fehér csokis, fahájas krémmel kezdtem. A tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a fehér csokoládét és addig kevertem, amíg a csoki el nem olvadt. Hozzátettem a fahéjat és jól elkevertem, hagytam kihűlni.
Az aló és felső réteghez kinyújtottam a marcipánt (15x15-ös). Egy kis tálat kibéleltem sütőpapírral és az egyik réteg marcipánt az aljába tettem. Erre jött a szilvalekvár. Ha valaki szeretné vastagabban, akkor többet is tehet bele.
A következőréteg a fahéjas, fehércsoki krém, amit a szilvalekvár tetejére öntöttem. Kb. 10 percre hűtőbe tettem.
Erre jött a rumba áztatott aszalt szilva réteg, szépen elkenve. Végül a másik kinyújtott marcipán lappal befedtem és addig a hűtőben pihent, amíg temperáltam a csokoládét.
A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra. Ebbe mártottam bele a kockára vágott bonbonokat., amiket egy genotherm fóliára tettem.A mártóvillát a csokiréteg tetején keresztben egyszer végighúztam, így lett ilyen csíkos.
Erre jött a rumba áztatott aszalt szilva réteg, szépen elkenve. Végül a másik kinyújtott marcipán lappal befedtem és addig a hűtőben pihent, amíg temperáltam a csokoládét.
A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra. Ebbe mártottam bele a kockára vágott bonbonokat., amiket egy genotherm fóliára tettem.A mártóvillát a csokiréteg tetején keresztben egyszer végighúztam, így lett ilyen csíkos.
Ez nagyon fincsi lehet!:-)
VálaszTörlésEz nagyon jól hangzik!
VálaszTörlésÉs még milyen finom lehet!!! :-)
Beáztatom én is a szilvámat...
Na jó! Ezt nem kellett volna most megnéznem ...:D
VálaszTörlésEz isteni lehet!!
VálaszTörlésMár kóstoltam az ihletadó tortát, ami nagyon-nagyon finom, a hozzávalókból ítélve, hasonló lehet a bonbonod:-)
Tudom, nincsenek véletlenek, de pont ma reggel nézegettem ( már sokadszor ) az ország szilvatortáját. Szeretném egyszer elkészíteni, de elég nagy kihívás.
Erre most itt van előttem más változatban:-))
Csodásan néz ki a belseje
VálaszTörlésIsteni finom lehet!!!! Nekem a képpel nincs gondom, nagyon jók azok így is, viszont szomorú vagyok, mert nem tudok beleharapni egyik bonbonba sem.:))
VálaszTörlésKedvem lett kipróbálni!Ezt meg fogom csinálni,köszönöm az ötletet!!!
VálaszTörlésHú Gesztenye,de nagyon jól néz ki,és az íze ahogy leírtad,nem egy egyszerű,fantasztikus!:-)
VálaszTörlésNalli!
VálaszTörlésA párom épp most teszteli, ahogy elnézem ízlik neki:-))
Mariam!
Csak dugd jól el, mert nagyon illanós a rumos szilva:-))
Vea!
A nézés nem hizlal:-)))
Citromhab!
Neked nem lenne nehéz az ország tortája, annyira szép dolgokat készítesz:-))
Bianka! Igen nekem is tetszik a sok réteg:-))
Gizi!
Egyszer szerét ejtjük, hogy meg is tudd kóstolni:-))
Juccantó!
Majd meséld el milyen lett, ízlett-e? :-))
Ditta!
Nem egyszerű, de nagyszerű:-)))
Valóban az egyik legjobb, legfinomabb bonbonom:-)) Sabrinát kell dicsérni érte:-))
Istenien néz ki! A félbevágott kép meg nagyon szuper!
VálaszTörlésImádom ezt a tortát is, és imádnám ezt a bonbont is :)
VálaszTörlésErinacea!
VálaszTörlésKÖszi kedves vagy:-))
Ami!
Én még nem ettem az ország tortájából, de ezek után megkóstolnám:-))
Nahát Gesztenye, már biztosan tudod, hogy nem rendelkezem a bonbonkészítéshez szükséges türelemfaktorokkal, de az összetevők átolvasása után úgy gondolom, hogy nincs visszaút:))
VálaszTörlésLegközelebb ha nyerni lehet Nálad, ezt légyszi feltétlenül tedd bele!!!! :))
VálaszTörléselkészült végre a régóta ígért újfajta temperálás poszt, kukkantsd meg!
VálaszTörlésGesztenye! nézz be hozzánk egy pillanatra:)
VálaszTörlésIgorka!
VálaszTörlésÖrülök, ha kipróbálod, majd megyek megnézem:-))
Vianne!
Mindenkinek nagyon ízlett a bonon:-))
Már megnéztem, nagyon jó, csak alapanyagot kellene venni hozzá:-))
Emőke!
Megyek megnézem:-)
Szia!
VálaszTörlésMivel kezdő vagyok így szeretném megkérdezni, hogy a tejszin pontosan milyen tejszin? mert több receptben láttam és én csak olasz ételekhez használok, de gondolom ez nem ugyanaz :D
Köszönöm:) és szuper a blogod :)
Szia!
VálaszTörlésA tejszín, foylós habtejszín én Pharmalatot használok.
Szuper:) nagyon köszönöm :)
VálaszTörlésAkkor holnap kipróbálom :)
Ez egy giga like :)
VálaszTörlésNa, igen! Brutálisan finom lehet! :)
VálaszTörlésGyörgyi!
VálaszTörlésKÖszi szépen:-))
Petra!
Igen az volt, meg kellene ismételni, de mindig újabbakat akarok készíteni, persze ha lenne időm:-))
Kedves Gesztenye!
VálaszTörlésNagyon jónak tűnnek a receptjeid, de majdnem mindben van tejszín :(. Ez tejérzékenység miatt probléma. A tejmentes "tejszín" pedig aranyárban van. Esetleg mivel lehetne helyettesíteni, hogy én is elkészíthessem ezeket a finomságokat?
Köszönöm :)
Szia Nóri!
TörlésNem vagyok ebben járatos, de talán kókusztejjel is működne, egy próbát megér.