2010. november 30., kedd

Birsalmasajtos - marcipános bonbon


Két hete készítettem birsalmát, igaz már akkor is jó magas ára volt a birsalmának. Aztán lassan elkezdett "párologni", gondoltam veszek még birsalmát, hogy kitartson karácsonyig. Kértem a zöldségesemet, hogy ugyan hozzon már nekem pár kilót, aki megkérdezte, hogy a 950 Ft-os árat nem tarom-e soknak kilójáért...de...soknak tartom...sőt disznóságnak. Így aztán nem lesz karácsonykor birsalmasajt, mert a mostanit felhasználtam ennek a csodás bonbonnak a készítéséhez, amit nem bántam meg. Az ötletet Citromhabnál láttam, az eredeti recept megtalálható itt . Köszi a receptet itt is. Én nem magam készítettem a marcipánt, még nyáron hoztam Ausztriából, ezzel dolgoztam. Citromhab dekor cukor ceruzával készített rá mintát, ami nagyon tetszett és mivel volt itthon, valamikor vásároltam, de még nem próbáltam ki, gondoltam itt az ideje ennek is. Meg is küzdöttem vele, kicsit ügyetlenül ment, hiába tettem meleg vízbe, nehezen tudtam vele dolgozni. Hol vastag lett, hol állandóan kihagyott a ceruza. A bonbon nagyon finom lett, érdemes kipróbálni. A birsalma recept itt található.

Birsalma sajtos - marcipános bonbon

Hozzávalók:

kb. 25 dkg marcipánmassza,
25 dkg birsalma sajt,
20 dkg étcsokoládé (75 %-t használtam),
2 gr porított kakaóvaj
dekor cukor ceruza.

Elkészítés: a marcipánmasszát kb 15x15 cm-es kockára nyújtottam, egy fém krémes keretbe tettem, majd befedtem a birsalma sajttal.  Még  a keretben 5x5 kockára vágtam. A mártogatáshoz a csokoládét temperáljuk.  A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.
A felvágott kockákat a temperált csokoládéba mártottam egy villa segítségével. Sütőpapírra tettem és amikor a csoki megkötött, akkor a dekor ceruzával masnikat rajzoltam rá. Csokikapszliba tettem és fémdobozba rakva várja a karácsony estét.

5 megjegyzés :

 1. Csodás bonbonokat produkálsz!!!!

  VálaszTörlés
 2. Thrini !

  KÖszi, kedves vagy!
  Csak próbálkozom :-)))

  VálaszTörlés
 3. Birsalma és marcipán, na igen, az egyik legjobb kombináció. Sok gyümölcs megy a marcihoz, birsalmával még nem ettem, de ha gondolatban társítom, igazán királyi!

  VálaszTörlés
 4. Hol lehet venni porított kakaóvajat?? A bonbon gyönyörű .

  VálaszTörlés
 5. Köszi szépen :-)
  Porított kakaóvajat én a Goodwillben veszem.
  http://www.goodwillnat.hu/magyar.html

  VálaszTörlés