2014. december 17., szerda

Szaloncukor kóstoló a kollégákkal


Régen, amikor gyermekek voltuk csak konzumszaloncukor létezett, ezüstpapírba csomagolva, a variáció annyi volt, hogy belül fehér vagy színes cukor volt. Akkor azt is nagyon szerettük. Emlékszem, vékony cérnával lógatta a fára édesanyám, mi pedig művészi ügyességgel bontottuk ki, amikor nem látták és ugyanilyen művészi módon csomagoltuk vissza a semmit. Lógott az üres papír a fán, de persze arra a szüleink által feltett kérdésre, hogy ki ette meg a szaloncukrot sose tudtunk válaszolni. Pedig édesanyám nagyon jól tudta, hogy csak mi lehettünk, de mi kitartóan tagadtuk. Jókat derültünk végül, amikor leszedtük vízkeresztkor a fenyőfáról a szaloncukrokat, azaz az üres papírokat.
Aztán megjelentek a zselés szaloncukrok, onnan már nem volt többé konzumszaloncukor a mi karácsonyfánkon.

Ezek a régi karácsonyi emlékek jutottak eszembe, amikor szaloncukrot vásároltam a kollégákkal együtt készítendő Mikulás csomagokhoz. A bevásárlóközpontokban meglepődve tapasztaltam, hogy milyen nagy választék van, mivel évek óta magam készítem otthon a szaloncukrot, túl sok információm nem volt a ma kapható fajtákról. Az Auchanban és a Tescoban válogattam a prémium kategóriás, saját márkás szaloncukrok között. Nagyon tetszett, hogy a két áruházlánc saját márkával rukkolt elő, ami megjelenésében is felhívja magára a figyelmet.

Nem csak körülnéztem a szaloncukrok között, de azokat megvásárolva, a kollégákkal közösen kóstolást is tartottunk. Érdekes volt, hogy a szaloncukrokról mennyire eltérő véleményeket alkottunk. Természetesen mindenkinek más ízlett a legjobban, abban azonban minden megegyeztünk, hogy kiváló minőségű, prémium kategóriás szaloncukrok voltak.

A háromféle szaloncukor:


1. Tesco Finest Tejcsokoládéval mártott sós mandulás csokoládékrémmel töltött marcipán szaloncukor


A sós mandulás csokoládékrém nagyon jól harmonizált a marcipánnal, melyet tejcsokoládéval vontak be. A kollégáim szerint el tudták volna képzelni, hogy a sós íz jobban kiérződjön, valamint a közepébe egy szem mandula is fokozná az íz élményt, de összességében nagyon finom ízű szaloncukor volt. A burok szép vékony és kellően roppanós, a csomagolás nagyon szép, ünnepi.
A kollégák véleménye alapján mondhatom, hogy ehhez a szaloncukorhoz egy picit jobban el tudtuk volna képzelni az étcsokoládé burkot, mert a tejcsokoládé jóval édesebb, a töltelék is, így az étcsokoládé jobban ellensúlyozta volna az édes ízt. Az egyik tejcsokoládé rajongó kollégám szerint ennek ilyennek kell lenni, így ő ezt tette első helyre.

2. Tesco Finest Étcsokoládéval mártott narancsos tejcsokoládékrémmel töltött marcipán szaloncukor


A narancs illata elmaradhatatlan a karácsonytól, ez a hangulat érződik ki a narancshéjjal készült kissé lágy csokoládékrémből, amelyet körbevesz a marcipán. A csokoládéburok roppanós, kellően vékony, nem nyomja el a töltelék ízét, és kissé lágyítja annak édességét, teljes harmóniát alkotva. Összességében nagyon finom, harmonikus ízű szaloncukor, csak ajánlani tudom. A csomagolás is említést érdemel, természetesen a papír színe harmonizál a narancs színével. A kollégák nagy többségének ez lett a kedvence, szinte mindenki első helyre tette a rangsorban.

3. Auchan Citromos-bazsalikomos tejcsokoládékrémmel töltött marcipán szaloncukor csokoládéval mártva


Bevallom ettől a szaloncukortól tartottam a leginkább, mivel én a hagyományos ízű csokoládék, bonbonok, szaloncukrok híve vagyok. Megkóstolva azonban kellemes csalódás ért, a bazsalikom íze nem volt tolakodó, kellően harmonizált a citromkrém ízével, és jó összhangot teremtett a tejcsokoládéval. A marcipán édessége kellően ellensúlyozta a citrom savanykás ízét. A burok itt is szép vékony és roppanós volt. A csomagolás ünnepi, színe harmonizált a töltelékkel. A kollégákat megosztotta ez a szaloncukor, de az ínyencebbeknek, az új ízek kedvelőinek ez is nagyon ízlett.

A kóstoltak alapján az én kedvencem a három szaloncukor közül az étcsokoládéval mártott narancsos tejcsokoládékrémmel töltött marcipános szaloncukor volt. Legfőképpen azért, mert az étcsokoládét szeretem jobban, ez pedig étcsokoládéba volt mártva, a marcipán pedig valóban marcipán volt. Azt hiszem bejgliben is el tudnám képzelni ezt az íz variációt, például narancsos marcipán lenne a töltelék.
Próbáljátok ki ti is a fent említett szaloncukrokat, remélem nektek is annyira ízlik majd, mint nekünk.

2014. december 3., szerda

Kávélikőrös bonbon


Legkedvesebb ajándék karácsonyra. amit adhatunk a szeretteinknek, a magunk által készített ajándék. Ez lehet egy szépen becsomagolt doboz bonbon. Ehhez nyújt segítséget ez a recept is.
A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában, amely továbbra is letölthető innen.

Kávélikőrös bonbon

Hozzávalók: (24 db-hoz)
a csokoládé burokhoz:
25 dkg jó minőségű étcsokoládé (Ecuador 70 %-os)
2,5 g porított kakaóvaj

a töltelékhez
:
15 dkg fehér csokoládé
1 dl habtejszín
1 kávéskanál nescafé
2 evőkanál Latte Macchiato Coffee Cream Liqueur

Elkészítés: a töltelékhez a tejszínt gyöngyözésig melegítjük, beletesszük a nescafét, majd a fehér csokoládéhoz öntjük, és addig keverjük, amíg a csoki el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a likőrt is, jól elkeverjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, ami ennél a formánál nagyon fontos, mert akkor jön ki a formából a bonbon. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat, majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Egy hajszárítóval előmelegítjük a formát, csak annyira, hogy kicsit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük vele, a felesleget habkártyával lehúzzuk. Egy-két perc után, egy tál fölé tartjuk, megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé kicsöpögjön a formából. A tetejét ismét habkártyával húzzuk simára, hűtőbe tesszük, és addig hagyjuk ott, amíg a csokoládé teljesen meg nem szilárdul.
A hűtőből kivett forma mélyedésibe töltjük a krémet, de csak annyira, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáljuk, majd kivéve onnan, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik. Kb. 1 óra múlva megfordítjuk a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.