2014. április 22., kedd

Eperpálinkás, epres sorbet, juharsziruppal



Rendet tettem a mélyhűtőben, hogy beférjen a fagylaltgép tartálya. Most vigyázok arra, hogy csak akkor kerüljön ki, ha fagyit készítek, különben átveszi valami más  a helyét és nem áll készen a keverésre, amikor kell. Fagyit készíteni nagyon egyszerű dolog és az a jó benne, hogy tudjuk mit eszünk. Nagyon finom epret kaptunk, amiből mindenképpen szerettem volna valami fagyi félét készíteni, mielőtt csak úgy natúron elfogy.
Igazából a sorbet alkohol nélkül készül, de én egy löttyintésnyit tettem hozzá, mert nagyon finom epepálinkát oroztam el a páromtól, mondván kár azt csak úgy meginni, nagyon jó lesz nekem az epres finomságokhoz. Nagyon jól gondoltam, kellően feldobja :-)

Eperpálinkás, epres sorbet, juharsziruppal

Hozzávalók:
50 dkg eper
1 dl juharszirup
1 dl víz
fél citrom leve
2 evőkanál eperpálinka (el is maradhat)

Elkészítés:  Az epret megmossuk, lecsumázzuk és kisebb darabokra vágjuk. Egy magasabb falú edénybe tesszük, hozzáöntjük a többi hozzávalót és botmixerrel összeturmixoljuk. A fagylaltgébbe öntjük és hagyjuk, hogy jól lehűtse. Zárható edénybe a mélyhűtőbe tesszük.

2014. április 21., hétfő

Csokoládés sós karamella


Nagyon nehezen szántam rá magam, hogy megkóstoljam a sós karamellát, de végül is sikerült. Időközben meg is szerettem, sokszor készítem, a barátaink nagy örömére. Régóta izgatott a csokoládés változat is. Nagyon finom lett, de azt hiszem maradok a sima változatnál.
A sima változat itt található, ehhez tettem étcsokoládét és kész is volt a csokoládés sós karamellás változat.

Csokoládés sós vajkaramella

Hozzávalók: (36 db-hoz)
15dkg kristálycukor
15dkg szirup (Golden syrup, vagy méz)
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (70%)
10 dkg jó minőségű vaj 
1 mokkáskanál Maldon só

Elkészítés: 14x14 cm-es fém krémes keretet használtam. A keret alá sütőpapírt tettem, amit picit bekentem olajjal. A cukrot összekevertem a sziruppal, majd feltettem kis lángon melegedni. Teljesen el kell olvadni a cukornak, keverni nem kell.  Addig melegítettem, amíg a cukor szép aranybarna nem lett. Ekkor hozzákevertem a vajat, a sót, jól elkevertem, hagytam kicsit hűlni. Utána hozzátettem a csokoládét is és addig kevertem, amíg a csokoládé fel nem olvadt. Az egészet a keretbe öntöttem. Hagytam teljesen kihűlni, majd betettem egy éjszakra a hűtőbe. Másnap éles késsel 2,2 cm-es darabokra vágtam.
Egyesével zsírpapírba csomagoltam és hűtőben tároltam.


2014. április 10., csütörtök

Húsvéti csokoládé figurák


Ha Húsvétkor finom csokoládéval szeretnénk kedveskedni a gyerekeknek, nem utolsó sorban magunk által készítettel, akkor ezt még el lehet készíteni addig. Nem kell hozzá semmi extra dolog, hobbi boltban vásárolhatunk hozzá gipszöntő formát. Nagyon aranyos nyuszisat találtam és ebben készültek ezek a kis figurák. Ha akarjuk még ki is díszíthetjük őket.
A recept a Kifőztük magazin áprilisi számában jelent meg, amely továbbra is letölthető innen.


Húsvéti csokoládé figurák

Hozzávalók:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70%)

Elkészítés:
a csokoládé háromnegyed részét vízgőz fölött egy kis fémedényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről, állandó keverés mellett hozzáadjuk az maradék, apróra vágott csokoládét és folytatjuk a keverést, amíg eléri a 32 fokot. Egy kis kanál segítségével a mélyedéseket megtöltjük a csokoládéval és hűtőbe tesszük legalább egy órára. Ennek letelte után kifordítjuk a figurákat a formából. Celofán zacskóba csomagoljuk.

2014. április 2., szerda

Whiskys karamell bonbon


Nemrég vettem ezt a szép kagyló alakú formát, amit szerettem volna kipróbálni. Ehhez nagyon jó alkalom adódott, hogy vendégségbe mentünk, a barátaink pedig mindig szívesen veszik, ha bonbont viszek ajándékba.Én nem iszom szinte soha alkoholt, azt hiszem ezt már írtam is, de a  bonbonokba szívesen használom. Most whiskyt használtam, de nem is akármilyet, hanem Chivas Regal-t. Na nem azért, mintha sznob lennék, hanem az volt itthon, úgy kaptuk, de nálunk nem nagyon fogy az ilyen ital, ezért most egy kicsi része bonbonba végezte. Azt hiszem lesz még ilyen whiskys bonbon, meg fagyi is, mert nagyon ízlett.

Whiskys karamell bonbon

Hozzávalók: (32 db-hoz)

a külső burokhoz:
25 dkg jó minőségű étcsokoládé (Equador 70 %)
2,5 gr porított kakaóvaj

a töltelékhez:
4 dkg cukor
1 dl tejszín
5 dkg étcsokoládé 
10 dkg tejcsokoládé
3 evőkanál jó minőségű whisky (Chivas Regal)

Elkészítés: először a tölteléket készítjük el. A cukrot aranyszínűre karamellizáljuk, majd óvatosan hozzáöntjük a tejszínt, vigyázva nehogy kifusson. Állandó keverés mellett hozzátesszük  a tej és étcsokoládét, addig keverjük, amíg el nem olvad az összes csokoládé. A végén hozzákeverjük a whiskyt is.   Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tölteléket egy eldobható habzsákba töltjük.
A csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, ami a polikarbonátformánál nagyon fontos, mert akkor jön ki a formából a bonbon. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  A formát hajszárítóval előmelegítjük. A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk. Az asztal lapjához ütögetjük a formát, hogy a levegő buborékok kijöjjenek belőle. Egy-két perc után, egy tál fölé tartjuk, megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé kicsöpögjön a formából. A tetejét ismét habkártyával húzzuk simára. Hűtőbe tesszük és addig hagyjuk ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdul.
A hűtőből kivett formába töltjük habzsákból a whiskys tölteléket, de csak annyit, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáljuk.
A bonbonformát kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik. Kb. 1 óra múlva megfordítjuk a formát és kipottyant belőle a kész bonbon. 

Sweet Valentin Link Party