2014. február 14., péntek

Lemon curddal töltött keksz-szendvics_VKF 61. forduló


Szendvicsek és burgerek a témája a VKF! 61. fordulójának, amelyet Kata a katucikonyha blog írója írt ki.
Nagyon tetszett a kiírás, és mivel én adtam át Katának a háziasszonyi stafétát, ezért kötelességemnek éreztem, hogy induljak is rajta.
Igen ám, de egy csokis bloggal mit is keresnék én a szendvicsek és burgerek között?
Na, de miért is ne, édes szendvicset is lehet  készíteni és mindezt ötvözöm egy kis csokival, akkor még finom és szép is kijöhet belőle.
A napokban készített lemo curdot szerettem volna  felhasználni hozzá. Azt hiszem jó párosítás volt.

Lemon curddal töltött keksz, szendvics formában, csokoládéval a tetején

Hozzávalók: (16 db keksz lesz belőle, nagyságtól függően, amiből 8 db keksz szendvics lesz)
a tésztához:
12,5 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája
1 citrom leve és lereszelt héja

a töltelékhez:
10 dkg lemon curd
 
a tetejére:
5 dkg jó minőségű étcsokoládé
0,5 gr porított kakaóvaj
transzferfólia

Elkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulattal összegyúrjuk szép egynemű tésztává és hosszúkásra formázva, folpackba csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük.Onnan kivéve, fél centiméter vastag szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben kb 160 fokon 8-10 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy ne kapjon színt. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
A transzferfóliát akkora darabra vágjuk fel, amekkora a keksz tetejét beborítja. A transzferfóliából, a kisütött kekszek felének megfelelő darabot szabunk.
Amikor  a keksz kihűlt, akkor temperáljuk a csokoládét, ami azért fontos, hogy szép fényes és roppanós legyen a csokoládé. Gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk a csokoládét, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. A keksze  egyik felének tetejét belemártjuk a csokoládéba, a felesleget lerázzuk és sütőpapírra tesszük. Azonnal rátesszük a transzferfóliát, villával lesimítjuk, hogy levegő buborékok ne maradjanak alatta, mert akkor a minta nem "megy át" a csokoládéra. Ha teljesen megdermedt a csokoládé, akkor húzzuk le a fóliát a  kekszről.
A be nem mártott kekszre kiskanállal lemon curd krémet teszünk, majd a csokoládés keksszel bebortjuk.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése