2013. december 20., péntek

Gesztenyés mini torta


Ez a minitorta a Kifőztük decemberi számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyen letölthető innen.
Ezzel e minitorta recepttel kívánok nagyon szép, szeretetben gazdag, békés karácsonyi ünnepeket mindenkinek!



Gesztenyés mini torta 
(3 db 8 cm átmérőjű formához) 

Hozzávalók:
alsó réteg:
6 db vajas keksz
3 dkg vaj

a második réteghez:
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg mascarpone

a harmadik réteghez:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os),
2 dkg vaj,
4 dkg cukor,
2 db tojássárgája,
3  dl tejszín
a tetejére:
2 dl tejszín
csokoládé lapocskák
az oldalához:
12 db kisebb babapiskóta

Elkészítés: az alsó réteghez az összetört kekszet a megolvasztott vajjal összekeverjük, a formák aljára terítjük.
 A második réteghez az áttört gesztenyemasszához keverjük a mascarponét és egyenlő arányban a kekszes részre töltjük, egyenletesen eligazítjuk.
 A harmadik réteghez a vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, hozzátesszük a vajat és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Egy másik edényben összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, 1 dl  tejszínt gyöngyözésig melegítünk, a kikevert tojással összekeverjük, lassú tűzön kicsit besűrítjük. Ezután  hozzáöntjük  a csokis vajat,  jól elkeverjük, hagyjuk kihűlni. Közben keményre felverjük a maradék  tejszínt és a kihűlt krémmel óvatosan összekeverjük. A krémet elosztjuk a három tortaformába, a tetejét egyenesre simítjuk. Hűtőszekrénybe tesszük legalább 2 órára.
A formát késsel körbevágjuk, és a tortát kicsúsztatjuk belőle. Oldalára félbevágott babpiskótákat teszünk, amelyet egy kis szalaggal körbeköthetünk.
A tetejét keményre felvert tejszínnel, gesztenyével és csokoládé lapocskákkal díszítjük.


 

2013. december 15., vasárnap

Csokoládés keksz vörösboros szilvalekvárral - VKF! 60. fordulójára


A VKF! 60. fordulójának én vagyok a házigazdája és az ötletes kekszek volt a téma karácsonyra hangolva.
A kiírás itt található.
Annyi ötlet keringett a fejemben, aztán valahogy semmi nem úgy jött össze. Azért remélem egyszer sikerül őket kivitelezni. Egy nemrég készítette, de még nem postolt keksszel szeretnék részt venni a játékban.

Csokoládés keksz vörösboros szilvalekvárral - VKF! 60. fordulójára.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csg vaníliás cukor

a csokoládélapocskákhoz:
20 dkg jó minőségű csokoládé (70% Ecuador)
2 gr porított kakaóvaj.

2 evőkanál vörösboros szilvalekvár

Elkészítés:először a tészta hozzávalóit összegyúrjuk és folpackba téve legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve 0,5 cm vékonyra kinyújtjuk és a formához kapott kiszúróval a tésztákat megformázzuk. Előmelegített sütőbe tesszük, kb. 15 perc alatt készre sütjük., hagyjuk kihűlni. Ezután elkészítjük a csokilapokat, amelyhez temperáljuk a csokoládét, ami azért fontos, hogy szép fényes és roppanós legyen a csokoládé. Gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk a csokoládét, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk.Hűtőbe tesszük legalább egy óra hosszára, majd óvatosan kinyomjuk a formából.

A kihűlt kekszekre egy kis lekvárt teszünk, arra a csokoládé lapocskákat.

2013. december 14., szombat

Kókuszlikőrös szaloncukor


Elérkeztünk a karácsonyi hajrához :-)
Szeretem a saját készítésű szaloncukrot, bár mi sosem akasztjuk fel a fára, mert mindenki sóvárogva nézné, de nem ehet belőle. Ezért egy kis kosárban a fa alá kerül, így akkor eszünk belőle, amikor akarunk :-)
Ez a recept alkohollal készült, de készíthetjük nélküle is, hogy a gyerekek is nyugodtan ehessenek belőle.
A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

A szaloncukrot az Eztettem bolt nagyon szép papírjaiba csomagoltam.


Kókuszlikőrös, kókuszos szaloncukor

Hozzávalók (kb. 25 db) (ez függ a nagyságtól)

a csokoládé burokhoz:
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (81 %)
2 gr porított kakaóvaj

a töltelékhez:
10 dkg kókusz reszelék
1 dl tejszín (30 %)
10 dkg fehér csokoládé
2 evőkanál kókuszlikőr

Elkészítés:   a tejszínt gyöngyözésig melegítjük, majd az apróra vágott fehér csokoládéhoz öntjük, és addig keverjük, amíg a csokoládé el nem olvad. A lábosba visszatéve, hozzátesszük a kókuszreszeléket és a kókuszlikőrt. Pár percig állandó keverés mellet kissé besűrítjük, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.  A masszából vizes kézzel a diónyi darabokat hosszúkásra formázzunk, és tányérra téve hagyjuk legalább 2 órán keresztül szikkadni.
A csokoládé burokhoz temperáljuk az étcsokoládét, ehhez vízgőz felett kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy a hőmérséklete 40-45 fok fölé ne emelkedjen. Levesszük a tűzről, és állandó keverés mellett 35 fokra hagyjuk hűlni. Ekkor hozzáadjuk a porított kakaóvajat, majd tovább keverjük, amíg a 31-32 fokot el nem éri. Erre azért van szükség, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, és szép fényes, roppanós lesz a szaloncukor tőle.  Egy villa segítségével a szaloncukrokat egyesével belemártjuk és sütőpapírra tesszük, tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk. Amikor a csokoládé teljesen megdermed, egyesével papírba csomagoljuk.


2013. december 9., hétfő

Nutella házilag


Egyszer már készítettem nutellát, de nem volt az igazi, mert akárhogy daráltam meg a mogyorót, csak nem lett olyan sima, mint a bolti nutella.
Most viszont lehetőségem adódott kipróbálni a  Noosti Kft által forgalmazott   mogyoró pasztát, amiből nagyon finom, adalékanyagoktól mentes nutellát tudtam készíteni, amely sima, selymes és hihetetlen mogyorós ízű lett. A mogyorópaszta összetétele: eredeti szicíliai mogyoró 100%-os.
Köszönöm Katucinak az ötletet. :-) A megmaradt mogyorópaszta bonbonban fogja végezni.
Nagyon gyorsan el lehet készíteni és  nagyon finom.

Nutella házilag

Hozzávalók:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os Ecuador)
15 dkg jó minőségű tejcsokoládé
5 dkg mogyorópaszta
3 dkg porított kakaóvaj

Elkészítés:  a tejcsokoládét és az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, a hőfoka ne legyen magasabb 45 foknál. Állandó keveréssel visszahűtjük 35 fokra, ekkor adjuk hozzá a kakaóvajat és a mogyorópasztát. Jól elkeverjük, üvegbe töltjük, hűtőben, vagy hideg helyen tároljuk.

          

Karácsonyi csokilapocskák


Karácsonykor nagyon szeretek saját készítésű ajándékokkal kedveskedni a szeretteimnek. Mindig keresem az újdonságokat, hogy olyat készítsek, amilyet még nem. Így találtam rá a Gasztroshopban erre a szilikon formára, amivel karácsonyi mintás csokilapocskákat készíthetünk. A forma anyaga nagyon jó minőségű szilikonból készült és a jól temperált csokoládé nagyon szép fényes lesz benne.
Előnye a formának, hogy  nem csak csokilapocskákat készíthetünk benne, hanem a képen látható kekszeket is ezzel készítettem. Sütni is tudunk benne, mert 230 fokig hőálló. Sokoldalúan fel lehet használni, az elkészült csokilapokkal díszíthetjük a karácsonyi tortánkat is. 16 db csokilapocskát lehet vele készíteni, 6 féle mintával.
Én még csokinyalókákat készítettem a gyerekeknek, biztos nagyon fog tetszeni nekik, . Nekem meg az tetszik, hogy jó minőségű csokoládéból ilyen szépségeket lehet készíteni.

Keksz csokoládéval díszítve

Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csg vaníliás cukor

a csokoládélapocskákhoz:
20 dkg  jó minőségű csokoládé (70% Ecuador)
2 gr porított kakaóvaj.

Elkészítés:először a tészta hozzávalóit összegyúrjuk és folpackba téve legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve kisebb gombócokat szakítunk belőle, a forma mélyedéseibe nyomkodjuk és előmelegített sütőbe tesszük, kb. 15 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Kivesszük a formából és félretesszük.
Ezután elkészítjük a csokilapokat, amelyhez temperáljuk a csokoládét, ami azért fontos, hogy szép fényes és roppanós legyen a csokoládé.  Gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk a csokoládét, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot.  A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk.Hűtőbe tesszük legalább egy óra hosszára, majd óvatosan kinyomjuk a formából. A kihűlt kekszekre egy kis olvadt csokoládét kenünk és úgy tesszük rá a csokoládé lapocskákat.

Csokoládé nyalókák

A fent leírt módon elkészítjük a csokoládé lapocskákat, majd amikor kivesszük a formából, egy kevés olvadt csokoládét cseppentünk a hátuljára és nyalóka pálcikákat teszünk rá. Amikor megdermedt  a csokoládé, hármat, négyet összecsomagolva tesszük a celofán zacskóba.










2013. december 5., csütörtök

Csupa csoki magazin csokiimádóknak



Nagyon szeretem azokat az újságokat, könyveket, amiben csokis finomságokat találok, az pedig külön hab a tortán, amelyben bonbonokról is olvashatok.
A Stahl magazin csokoládés külön száma kifejezetten csokiimádóknak való, így ez nekem is kihagyhatatlan volt.
Olyan receptgyűjteményt sikerült összeállítani Stahl Juditnak Wichmann Annával,  amelyben a kezdőtől a a rutinos háziasszonyokig mindenki talál valami izgalmas, ínycsiklandozó édességet, nem csak az ünnepekre.
Nézzétek meg, sok jó ötletet találtok benne.
Ami nekem nagyon tetszik, hogy  bonbon receptek is vannak. .
Találtok benne ismeretterjesztő részt a csokoládéról, olvashatunk kakaótesztről és megcsodálhatjuk a finomabbnál finomabb csokoládés édességeket.
Keressétek az újságárusoknál, vagy itt lehet rendelni.