2013. november 25., hétfő

Gesztenyekrémes csokoládé mousse kesudió grillázzsal


Szeretem az ilyen gyorsan összeállítható krémeket pohárban tálalni, mert nagyon mutatós. Arról nem is beszélve, hogy milyen finom. Ha nincs időm, vagy kedvem sütni, akkor jönnek a poharas krémek, természetesen csokival. Az előző postban már írtam az új kedvencről, a kesudió grillázsról, ami ebbe a krémbe került. Nagyon jól illett bele, kellően megadta a krém roppanósásgát.

Gesztenyekrémes csokoládé mousse kesudió grillázzsal

Hozzávalók: (2 db 3 dl pohárhoz)
4 db babapiskóta

a csokoládé moussehoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os),
3 dkg  vaj,
4 dkg  kristálycukor,
2  tojássárgája ,

1+1 dl tejszín (állati 30 %)


a gesztenyekrémhez:
15 dkg  gesztenyemassza
0,5 dl tejszín
10 dkg mascarpone

2-2 evőkanál kesudió grillázs

a tetejére:
gesztenye, kesudió grillázs, csokoládé dísz.

Elkészítés: először a csokoládé mousset készítjük el. Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, hozzátesszük a vajat és hagyjuk teljesen felolvadni. Egy másik edényben összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, 1 dl  tejszínt gyöngyözésig melegítünk, a kikevert tojással összekeverjük, lassú tűzön kicsit besűrítjük (kb. 15 perc állandó keverés), hagyjuk teljesen kihűlni, időnként átkeverjük. Ezután  hozzáöntjük  a csokis vajat és jól elkeverjük. Közben keményre felverjük a maradék  tejszínt és a kihűlt krémmel óvatosan összekeverjük.
A gesztenyekrémhez a gesztenyét összekeverjük a tejszínnel (nem kell felverni),  a mascarponéval, jó habosra keverjük.
Összeállítás: alulra összetörünk 2  babapiskótát, a  poharakban elosztjuk, majd a csokoládé mousse következik, arra szórunk egy evőkanál kesudió grillázst. Erre tesszük a gesztenyekrémet, amire ismét összetört babapiskóta kerül. Erre nyomunk még egy kevés csokoládé mousse-t,  a tetejét megszórjuk reszelt gesztenyemasszával és kesudió grillázzsal.

2013. november 15., péntek

Kesudió grillázs



Az Édes napokon sikerült találkoznom Praliné Zsuzsival, aki egy sikeres bemutatót tartott a csokoládé színezéséről természetes anyagokkal. Kóstolóval egybekötött bonbon készítés is volt, ott kóstoltam ezt a bonbont, sós mogyoró pralinéval töltött karamellizált fehércsokoládés bonbon.  Annyira megfogott az, hogy a bonbon töltelék finoman roppanós volt, amit én imádok. Ezek után gondoltam én is  kipróbálom, de kesudióval, mert az a kedvencem.
Nagyon egyszerű,  ellenben nagyon finom és jól variálható bonbon töltelékként. Régebben  a sós ízt el nem tudtam volna képzelni bonbonban, most az első számú kedvencem lett minden, ami sós és karamellás.

Kesudió grillázs

Hozzávalók: 
15 dkg sós kesudió  ( vagy mogyoró, dió )
10 dkg kristálycukor

Elkészítés: egy kis lábosba tesszük a cukrot és keverés nélkül karamellizáljuk. Amikor már szép aranybarna színű, akkor hozzákeverjük a kesudiót. A tepsibe sütőpapírt teszünk és kiöntjük a karamellizált kesudiót. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd apróbb darabokra törjük és kisebb adagokban az aprítógépben apróra vágjuk.
Zárható üvegbe tesszük és hűtőben tároljuk. Bármilyen krémbe, bonbon töltelékhez fel lehet használni.



2013. november 10., vasárnap

VKF! 60. forduló: Ötletes kekszek egy kis megszorítással



VKF! Szerintem sokan tudjátok, hogy mit jelent ez a három betű. Ha mégsem elárulom: Vigyázz, kész, főzz! 2007-ben indította útjára ezt a virtuális játékot  Mautner Zsófi, azaz Chili & Vanilia

Mi ez a játék? Idézem az eredeti kiírást:

"Egy nagy virtuális kulináris játék, amely összekapcsolná azokat a blogokat, amelyekben alapvetően a gasztronómia iránti szenvedély a közös. A nemzetközi gasztroblog-világban jól működő alapötletből kiindulva, egy olyan virtuális „rendezvény”, amelynek keretében a magyar gasztroblogolók bizonyos – a rendezvény mindenkori házigazdája (játékmestere) által kitalált és meghatározott témában készítenek el egy ételt, és ezt egy bizonyos kijelölt napon megosztják a blogjukon. A téma lehet pl. hozzávaló, elkészítési mód, régió, alkalom, lehet vicces, praktikus, (szívatós). Így mondjuk egy adott napon az összes résztvevő blogon pl. csábító/vegán/belsőségből készülő/menza hangulatú/narancssárga színű ételrecept jelenik meg. Hangsúlyozottan nem verseny, nincs rangsor, nincs győztes és nincs nyeremény.”
A játékról többet itt olvashattok.

A játék eddig fordulóinak témáját pedig Select food szedte egy csokorba.
 
Az 59. forduló  háziasszonya Praliné Zsuzsi volt, aki nem meglepő módon  csokoládét választotta témának, abból is a részeges csokoládé volt  a befutó. Zsuzsi az 59. forduló összefoglalójában pedig nekem adta tovább  a stafétabotot, így a 60. forduló témáját én határozhatom meg.
Nagyon sokat gondolkodtam rajta, mert 59 forduló alatt nagyon sok téma volt soron.

A VKF! 60. forduló témája: Ötletes kekszek egy kis megszorítással.

A játékban az vehet részt, aki  süt egy finom kekszet, egyetlen megkötés van, hogy az alapanyagok között a csokoládénak, (na jó még a kakaó is elfogadható) is szerepelnie kell.
Nem fontos, hogy a tésztában legyen a csokoládé, vagy a kakaó, hanem rajta is lehet  díszítésként.

Mitől lesz ötletes?

Attól, hogy nem csak megsütitek, hanem valamivel fel is díszítitek, hogy mivel azt  a fantáziátokra bízom.
Azért választottam ezt a  témát, mert közeledik a karácsony és én nagyon szeretek saját készítésű ajándékkal kedveskedni ilyenkor.
Remélem sokan jöttök játszani, ezzel is ötletet adunk másoknak a karácsonyi készülődéshez.

A határidő: 2013. december 10.

Szeretném visszahozni azt a régi szabályt, hogy egyszerre tegyük közzé a blogokon.
Tehát december 8-10.-ig kellene közzétenni a blogokon a postot. 

Itt kommentben jelezzétek a blogok linkjeivel a postokat, hogy összesíteni tudjam a végén. 

Akinek nincs blogja, az is játszhat velünk, a recepteket és egy képet a gesztenye.receptjei@gmail.com e.mail címre várom a megadott határidőig.

Várok mindenkit szeretettel. Vigyázz, kész , főzz!