2013. július 22., hétfő

Pisztáciás fagylalt


Nagyon szeretem a pisztáciát,   bonbonban, süteményben, fagylaltban használtam.
A Facebookon,  Lengyel József mestercukrász pisztáciás finomságait  nézegetve rátaláltam a Noosti Kft oldalára, ahol megláttam azt a pisztáciát, amelyről eddig csak álmodoztam. Tavaly még Olaszországban sem volt szerencsém hozzá. Ez a pisztácia nem más, mint a brontei.
A cég honlapján ez olvasható róla:
"Szicília az egyetlen olyan olasz régió, amely a pisztácia termesztésével foglalkozik (botanikai faja "Pistacia vera"). Az Etna környékén élő emberek több mint három ezer hektárnyi területen specializálódtak a pisztáciára, ami jól kifejezi, hogy ezen a terület ez a fő termény (több mint 80%-a a regionális területnek) és az ültetvényekre igen csak sajátos körülmények jellemzők.
Bronte-t, a pisztácia Édenkertjének is tekinthetjük, mivel az ott termő gyümölcs aromája, íze és jellegzetes smaragdzöld színe általánosan elismert, egyedi és különleges. A "zöld arany", ahogy a brontei zöld pisztáciát nevezik, a legfontosabb gazdasági erőforrás a hatalmas Etna környéki területnek és az ott élő embereknek.
A bontei zöld pisztácia édes, finom és aromás. Mindenekfelett egyedülálló. A Földközi-tenger térségében és az Amerikában található ültetvények terméseitől jól megkülönböztethető sajátságos, érzékszerveinkkel jól tapasztalható tulajdonságai teszik egyedivé a világon.

A Noosti Kft hamarosan megnyíló webáruházában kisebb kiszerelésben megvásárolható ez a különleges pisztácia és a belőle készült pisztácia paszta.
Köszönöm itt is a Noosti Kft.-nek, hogy kipróbálhattam ezt a fantasztikus alapanyagot.
Most fagyiba került ez a finomság.
Tudom, a főzött alapú fagylaltok nagyon finomak, de én nagyon szeretem a joghurtos, mascarponés fagylaltokat is,  gyorsan elkészül, és nagyon finom krémes lesz a fagyi. Na jó nem egy fogyókúrás édesség, de egy héten egyszer megengedhető :-)  Ez nem annyira édes fagylalt, ha valaki szeretné édesebben, akkor több mézet, vagy cukrot tegyen bele.

Pisztáciás fagylalt

Hozzávalók: 

20 dkg mascarpone 
20 dkg görög joghurt  
2 dl tejszín 
10 dkg darált pisztácia 
pár kanál  pisztáciakrém (elhagyható)
2 kiskanál méz

Elkészítés:  annyira egyszerű, hogy félve is írom le. A joghurtot, a mascarponét, a tejszínt elkeverem a mézzel, majd a darált pisztáciával, amiből egy keveset kihagyta, mert azzal díszítettem a fagylalt tetejét.
Egy éjszakára hűtőbe tettem, majd másnap a fagylaltgép 20 perc alatt finom fagylaltot kevert belőle.
Tálaláskor darált pisztáciával szórhatjuk meg a tetejét.