2013. április 27., szombat

Baileys fagylalt


Nagy ritkán fogyasztok alkoholt, akkor is nagyon keveset, de a Baileys a más, az kivétel. Igaz azt is ritkán, de azt legalább szeretem :-))
Úgy látszik a blogom átalakult fagylaltos bloggá :-)) Hiába ezt is szeretem, nem csak a bonbont. A fagyigép meg egyenesen csodákra képes. Nagyon finom krémes lesz tőle  a fagylalt, nehéz ellen állni a "készterméknek". Arról nem is beszélve, hogy mennyivel olcsóbb, mint a boltban vett dobozos társaik. A gép tartályát ki sem veszem a fagyasztóból, csak annyi időre, amíg keveri a fagyit, mert még kerülne a helyére valami és akkor nem lenne helye a gépnek :-))

Baileys fagylalt

Hozzávalók:
4 tojás sárgája
15 dkg cukor
1 vanília kikapart belseje
3 dl tejszín (30%)
3 dl tej
1 dl Baileys

Elkészítés: a tejszínt és a tejet összeöntöm, a vanília kikapart magját beleteszem, majd gyöngyözésig melegítem, a tojások sárgáját kikeverem a cukorral,  a tejszínbe teszem és lassú tűzön besűrítem. Ez kb 20 perc állandó keverést jelent. Vigyázni kell, hogy ne csapódjon ki  a sárgája a hő hatására. Amikor besűrűsödött, hozzáöntöm a Baileyst  jól elkeverem és hagyom kihűlni. Amikor kihűlt, egy zárható edénybe téve jól behűtöm. Másnap kiveszem és a fagyaltgép tégelyébe rakom, az előírtak szerint 20-25 percig keverem. Felhasználásig ismét zárható edényben a fagyasztóba teszem.


2013. április 20., szombat

Mascarponés eperfagylalt

 

Már alig várom, hogy a kertben legyen eper, mert akkor aztán jöhetnek az epres finomságok.
Nagyon rákattantam a fagylaltra, kevés kell belőle és mégis ettünk valami finom édességet. Meg aztán itt van a jó idő, nem kell sütni, csak keverni és kész. Nagyon élvezem a fagyi gépemet, nagyszerű találmány.
Amikor megláttam Katucinál a csodás eperfagyijának fotóját, el voltam veszve. Volt egy kis doboz eper a hűtőben, amit mindenképpen el kellett használni. Igaz ez még nem szabadföldi, de magyar termék és nagyon finom, meg nagyon drága :-)

Mascarponés eperfagylalt

Hozzávalók:
30 dkg eper
10 dkg porcukor
1 bio citrom leve és lereszelt héja
3 dl tejszín
3 dl mascarpone
1 rúd vanilia kikapart magja

Elkészítés: az összes hozzávalót egy tálba tesszük és botmixerrel jó habosra keverjük. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük egy zárható dobozban, majd másnap a fagylalt gépbe tesszük és 20-25 percig keverjük. Utána ismét  dobozba tesszük és a mélyhűtőben tartjuk felhasználásig. Tetejét citromfűvel vagy kisebb darabokra vágott eperrel díszíthetjük.

2013. április 16., kedd

Citromos joghurtos fagylalt limoncelloval

 

Mostanában a leggyorsabb édesség, ami szóba jöhet nálam a fagylalt. Már az időjárás is kedvez a fagyi evéshez, a variációk számának csak a képzelet szabhat határt.
A hűtőben volt pár darab bio citrom, ezért esett a citromos fagylaltra a választásom, Na meg azért is, mert sütöttem egy isteni csokoládés süteményt, amit ezzel  a fagylalttal tudtam elképzelni, és a vendégek elé tenni. Nos jól döntöttem, a kettő együtt megnyerte a vendégek tetszését.

Citromos joghurtos fagylalt limoncelloval

Hozzávalók:
4 db tojás sárgája
15-20 dkg cukor (ki milyen édesen szereti)
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 nagy doboz görög joghurt (40 dkg)
4 dl tejszín
2 db bio citrom leve és héja
0,5 dl limoncello likőr

Elkészítés: a vanília kikapart magját a tejszínbe teszem, a tojások sárgáját kikeverem a cukorral, a tejszínt gyöngyözésig melegítem, majd összekeverem a tojássárgájával és lassú tűzön besűrítem. Ez kb 20 perc állandó keverést jelent. Vigyázni kell, hogy ne csapódjon ki  a sárgája a hő hatására. Amikor besűrűsödött, hozzáöntöm a limoncellot, a kicsavart citromok levét és a lereszelt héját. Jól elkeverem és hagyom kihűlni. Amikor kihűlt hozzákeverem a joghurtot, majd egy éjszakára zárható edénybe téve jól behűtöm. Másnap kiveszem és a fagyaltgép tégelyébe rakom, az előírtak szerint 20-25 percig keverem.
Nagyon kellemes savanykás, krémes fagylaltot kapunk, jól kiegészítik egymást  egy csokoládés muffinnal.

2013. április 1., hétfő

Tojáslikőrös bonbon


 Nem vittem túlzásba az édesség, a süti készítést Húsvétra, de azért készült kétféle bonbon. Az egyik sós karamellás volt, a másik, hogy stílusos legyen, tojáslikőrös. Tavaly vettem ezt a nyuszis formát a FoodPackben, nagyon szeretem, olyan igazi Húsvéti forma. A tojáslikőrt most nem én készítettem, üzletben vásároltam, nagyon finom sűrű volt.
Jó lágy lett a krém, nem volt könnyű lezárni, de kiügyeskedtem.

Tojáslikőrös bonbon

Hozzávalók: (24 db-hoz)

25 dkg jó minőségű étcsokoládé (Suchard 84 %-os)
2,5 g porított kakaóvaj

a töltelékehez:
1 dl tejszín (állati 30 %)
15 dkg  fehér csokoládé
1 dl sűrű tojáslikőr

Elkészítés: a tölteléket készítjük el először.  A tejszínt gyöngyözésig melegítjük, majd a fehér csokoládéhoz öntjük és addig keverjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a likőrt is, jól elkeverjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
A  csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, ami ennél a formánál nagyon fontos, mert akkor jön ki a formából a bonbon. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. Egy hajszárítóval előmelegítjük a formát, csak annyira, hogy egy picit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk. Egy-két perc után, egy tál fölé tartjuk, megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé kicsöpögjön a formából.  A tetejét ismét habkártyával húzzuk simára. Hűtőbe tesszük és addig hagyjuk ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdul.
A hűtőből kivett forma mélyedéseibe töltünk a tojáslikőrös krémből, de csak annyit, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához.  Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáljuk, kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik. Kb. 1 óra múlva megfordítjuk a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.