2013. március 16., szombat

Csokoládés kukoricapehely pisztácával

 

Mindig szerettem volna finom ropogós bonbont készíteni, de eddig nem nagyon jött össze, most viszont rátaláltam egy receptre a Saját készítésű pralinék és bonbonok című könyvben. Kicsit átalakítottam a receptet, de nem is én lennék, ha valamit egy az egyben elkészítenék pl. egy könyvből. Nagyon finom, nagyon roppanós és nagyon gyorsan elkészíthető édesség lett. Egy finom kávé mellé nagyszerű.

Csokoládés kukoricapehely pisztáciával

Hozzávalók: (kb 35 db)
5 dkg durvára darált pisztácia (nem sós)
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70% Equador)
2 g porított kakaóvaj
15 dkg mogyorós nugát
10 dkg natúr kukoricapehely.

Elkészítés: a kukoricapelyhet egy műanyag zacskóba tesszük és kétszer háromszor a tésztanyújtóval végigmegyünk rajta, ezzel kicsit összetörjük, de nem kell finomra. A pisztáciát durvára daráljuk, a mogyorós nugátot vízgőz felett megolvasztjuk, a csokoládét temperáljuk.
A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. A kukoricapelyhet, a pisztáciát és a langyosra hűlt mogyorós nugátot összekeverjük, majd a csokoládéba forgatjuk.  Kiskanállal sütőpapírra kisebb halmokat rakunk és hagyjuk teljesen megszilárdulni. Tetejére durvára darált pisztáciát szórhatunk
Bonbon kapszliba tesszük, majd egy fém zárható dobozban, hűvös helyen tároljuk.

2013. március 10., vasárnap

Sós karamella fagylalt kávé granitával

 

Mostanában nem sütök semmit, de a fagyi az más, az mindig jöhet, tejszínhabbal, vagy anélkül, télen vagy nyáron, mindegy csak finom legyen. Most már tudom, hogy finom, krémes fagyit fagylaltgéppel lehet készíteni. A tégely állandóan bent is van a mélyhűtőben, hogy mindig kéznél legyen :-)
A sós karamellel csak nemrégen ismerkedtem meg, azóta viszont nagyon megszerettem,  használtam már bonbonba, most pedig fagylaltba. Én ebbe  a fagyiba több tejszínt tettem, mert nagyon szeretjük a krémesebb fagyikat. Köszönöm Katucinak a receptet, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Az eredeti recept itt olvasható.

Sós karamella fagylalt kávé granitával

Hozzávalók:
3 dl teljes tej
5 dl  tejszín (zsíros 30 %)
6 dkg vaj
30 dkg cukor
1 tk. só (fleur de sel / maldon / jófajta tengeri)
5 nagy tojás sárgája
3/4 tk. vanília-kivonat

a kávé granitához:
1 dl hosszú kávé
1 tk. cukor

Elkészítés:  20 dkg cukrot lassú tűzön karamellizálunk,  hozzáadjuk a vajat és a sót, simára keverjük, majd beleöntjük a tejszínt állandó keverés közben. Majd mehet utána a tej fele, és hagyjuk, hogy felolvadjon a karamella a tejben.
A tojások sárgáját a maradék 10 dkg cukorral habosra keverjük és a maradék tejjel összekeverjük. Feltesszük főni és lassú tűznél állandó keverés mellett addig melegítjük, amíg kissé besűrűsödik,. Vigyázni kell, hogy a tojás ki ne csapódjon. A tojásos tejet  a karamellás részhez öntjük és jól elkeverjük, majd beletesszük a vanília kivonatot is. Zárható műanyag dobozba tesszük és jól lehűtjük.  A fagylaltgépbe öntsük be a jól lehűtött keveréket és keverjük a megfelelő állagig. Ha nem fogy el azonnal, akkor ismét tegyük zárható műanyag dobozba és a mélyhűtőbe.
Tetejét kávé granitával szórhatjuk meg, amelyhez a kávét összekeverjük a cukorral és egy kis műanyag tálban a mélyhűtőbe tesszük. Időnként villával összetörjük a jegesedő kávét.  Ettől lesz olyan kásás.

2013. március 8., péntek

Csokoládé fagylalt

 

Nagyon örülök, hogy tavaly megvettem a fagylaltgépet, igaz akkor nem tudtam kipróbálni, mert kiderült, hogy nem fér be a tégelye a mélyhűtő fiókjába. Már akkor tervbe volt véve a mélyhűtő vásárlás, igaz nem ezért, hanem mert nagyon régi  és nem az az energiatakarékos forma volt :-)
Az új mélyhűtőbe simán befér a tégely, bent is tartom, biztos, ami biztos alapon bármikor szükség lehet rá. Azt hiszem sokszor kerül elő majd a mostani jó időt nézve.
Az első, amit készítettem benne egy csokoládé fagylalt volt, mert épp vendégségbe mentünk és sütöttem egy adag browniet és gondoltam milyen jó lesz mellé a fagyi. Nem tévedtem, szuper  páros lett :-)
Az alapot Katucitól vettem, aki nagyon finom  fagylaltokat és csodás bonbonokat, tortákat készít :-) Az eredeti recept itt található.

Csokoládé fagylalt

Hozzávalók:
2 dl tejszín
3 dl tej
4 tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart belseje
10 dkg cukor
20 dkg jó minőségű étcsokoládé ( 70%-os)
1 evőkanál Amaretto likőr
tetejére: apróra vágott  pisztácia

Elkészítés: a tejet, a vaníliarúd kikapart belsejével gyöngyözésig melegítem. Közben kikeverem a tojássárgáját a cukorral és lassan a tejbe csurgatom, óvatosan, nehogy kicsapódjon a  tojás. Lassú tűznél állandó keverés mellet besűrítem. Hagyom kicsit hűlni, majd hozzáteszem a csokoládét és hagyom elolvadni. A végén belekeverem a tejszínt és a likőrt is. Zárható műanyag dobozba tettem és jól lehűtöttem. Másnap kiveszem a hűtőből és beleöntöm a fagylaltgépbe, majd az előírás szerinti időig keverem. Amikor kész, pisztáciával megszórva tálalom. A megmaradt fagylaltot a zárható műanyag dobozba, majd  a mélyhűtőbe tesszük.
Ha még különlegesebbé akarjuk tenni, akkor reszelhetünk bele egy kevés tonkababot, ahogy Katuci írta, vagy chilis kakaóbab töretet tehetünk bele.