2013. december 14., szombat

Kókuszlikőrös szaloncukor


Elérkeztünk a karácsonyi hajrához :-)
Szeretem a saját készítésű szaloncukrot, bár mi sosem akasztjuk fel a fára, mert mindenki sóvárogva nézné, de nem ehet belőle. Ezért egy kis kosárban a fa alá kerül, így akkor eszünk belőle, amikor akarunk :-)
Ez a recept alkohollal készült, de készíthetjük nélküle is, hogy a gyerekek is nyugodtan ehessenek belőle.
A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

A szaloncukrot az Eztettem bolt nagyon szép papírjaiba csomagoltam.


Kókuszlikőrös, kókuszos szaloncukor

Hozzávalók (kb. 25 db) (ez függ a nagyságtól)

a csokoládé burokhoz:
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (81 %)
2 gr porított kakaóvaj

a töltelékhez:
10 dkg kókusz reszelék
1 dl tejszín (30 %)
10 dkg fehér csokoládé
2 evőkanál kókuszlikőr

Elkészítés:   a tejszínt gyöngyözésig melegítjük, majd az apróra vágott fehér csokoládéhoz öntjük, és addig keverjük, amíg a csokoládé el nem olvad. A lábosba visszatéve, hozzátesszük a kókuszreszeléket és a kókuszlikőrt. Pár percig állandó keverés mellet kissé besűrítjük, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.  A masszából vizes kézzel a diónyi darabokat hosszúkásra formázzunk, és tányérra téve hagyjuk legalább 2 órán keresztül szikkadni.
A csokoládé burokhoz temperáljuk az étcsokoládét, ehhez vízgőz felett kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy a hőmérséklete 40-45 fok fölé ne emelkedjen. Levesszük a tűzről, és állandó keverés mellett 35 fokra hagyjuk hűlni. Ekkor hozzáadjuk a porított kakaóvajat, majd tovább keverjük, amíg a 31-32 fokot el nem éri. Erre azért van szükség, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, és szép fényes, roppanós lesz a szaloncukor tőle.  Egy villa segítségével a szaloncukrokat egyesével belemártjuk és sütőpapírra tesszük, tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk. Amikor a csokoládé teljesen megdermed, egyesével papírba csomagoljuk.


2 megjegyzés :

  1. Szia Zsuzsa! Nagyon szépek a szaloncukrok és a fotód is. A klasszikus tejszínes bonbontölteléktől szaloncukor töltelékként csak az tartott vissza, hogy hűtés nélkül nem kerülhet a fára. Külön szervírozni sokkal jobb ötlet. De így is igényel hűtést ugye?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Petra!
      Köszi :-)
      Igen hűtést igényel, a szobahőn nem bírja ki. Én ezt ajándékba készítettem, de meg is ették rögtön :-)

      Törlés