2013. december 9., hétfő

Karácsonyi csokilapocskák


Karácsonykor nagyon szeretek saját készítésű ajándékokkal kedveskedni a szeretteimnek. Mindig keresem az újdonságokat, hogy olyat készítsek, amilyet még nem. Így találtam rá a Gasztroshopban erre a szilikon formára, amivel karácsonyi mintás csokilapocskákat készíthetünk. A forma anyaga nagyon jó minőségű szilikonból készült és a jól temperált csokoládé nagyon szép fényes lesz benne.
Előnye a formának, hogy  nem csak csokilapocskákat készíthetünk benne, hanem a képen látható kekszeket is ezzel készítettem. Sütni is tudunk benne, mert 230 fokig hőálló. Sokoldalúan fel lehet használni, az elkészült csokilapokkal díszíthetjük a karácsonyi tortánkat is. 16 db csokilapocskát lehet vele készíteni, 6 féle mintával.
Én még csokinyalókákat készítettem a gyerekeknek, biztos nagyon fog tetszeni nekik, . Nekem meg az tetszik, hogy jó minőségű csokoládéból ilyen szépségeket lehet készíteni.

Keksz csokoládéval díszítve

Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csg vaníliás cukor

a csokoládélapocskákhoz:
20 dkg  jó minőségű csokoládé (70% Ecuador)
2 gr porított kakaóvaj.

Elkészítés:először a tészta hozzávalóit összegyúrjuk és folpackba téve legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve kisebb gombócokat szakítunk belőle, a forma mélyedéseibe nyomkodjuk és előmelegített sütőbe tesszük, kb. 15 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Kivesszük a formából és félretesszük.
Ezután elkészítjük a csokilapokat, amelyhez temperáljuk a csokoládét, ami azért fontos, hogy szép fényes és roppanós legyen a csokoládé.  Gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk a csokoládét, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot.  A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk.Hűtőbe tesszük legalább egy óra hosszára, majd óvatosan kinyomjuk a formából. A kihűlt kekszekre egy kis olvadt csokoládét kenünk és úgy tesszük rá a csokoládé lapocskákat.

Csokoládé nyalókák

A fent leírt módon elkészítjük a csokoládé lapocskákat, majd amikor kivesszük a formából, egy kevés olvadt csokoládét cseppentünk a hátuljára és nyalóka pálcikákat teszünk rá. Amikor megdermedt  a csokoládé, hármat, négyet összecsomagolva tesszük a celofán zacskóba.










4 megjegyzés :

  1. A nyalókák és a kekszek is csodásak lettek, nagyon mutatós és biztosan finom is! :) Ilyen nyalókát sokkal szívesebben adnék a gyerekeknek, mint a cukros nyalókákat! :)

    VálaszTörlés