2013. október 25., péntek

VKF! 59. forduló: részeges csokoládé - Kávélikőrös kávés bonbon


  
 Nagyon örültem, amikor a VKF (Vigyázz, Kész, Főzz) 59. fordulójának háziasszonya Praliné Paradicsom lett, mert tudtam, hogy a csoki mindenképpen benne lesz. A téma pedig a részeges csokoládé. Én ugyan szinte sohasem iszom alkoholt, de a bonbonokba szívesen teszek belőlük. Sokfélét próbáltam már, mind nagyon ízlet, az én kedvencem a Baileys. Most a kávét választottam és a hozzá illő kávélikőrt, mert tudom, hogy Zsuzsi szereti. Na meg ma van  a születésnapja, ezért itt is boldog, csokoládéban gazdag szülinapot kívánok.


Kávélikőrös kávés bonbon

Hozzávalók:(24 db bonbonhoz)

a csokoládé hüvelyhez:
25 dkg jó minőségű csokoládé (70 %-os Equador)
2,5gr porított kakaóvaj

a töltelékhez:
7 dkg fehér csokoládé (33 %-os)
8 dkg étcsokoládé (55 %-os)
0,8 dl tejszín (állati 30 %)

1 kávéskanál nescafé
3 evőkanál Latte Macchiato Coffee Cream Liqueur

Elkészítés: először a tölteléket készítjük el. A tejszínt gyöngyözésig melegítjük, beletesszük a nescafét, majd a fehér és az étcsokoládéhoz  öntjük és addig keverjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a likőrt is, jól elkeverjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, ami ennél a formánál nagyon fontos, mert akkor jön ki a formából a bonbon. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. Egy hajszárítóval előmelegítjük a formát, csak annyira, hogy egy picit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk. Egy-két perc után, egy tál fölé tartjuk, megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé kicsöpögjön a formából. A tetejét ismét habkártyával húzzuk simára. Hűtőbe tesszük és addig hagyjuk ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdul.
A hűtőből kivett forma mélyedéseibe töltjük a krémet, de csak annyira, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához.  Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáljuk, kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik. Kb. 1 óra múlva megfordítjuk a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.

3 megjegyzés :

  1. Itt is nagyon köszönöm a szülinapi jókívánságot! A bonbonok szuperül hangzanak, abszolút az én ízlésem, jöhetnek! :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, itt van már az ősz, lassan én is visszatérek egy-két bonbon kedvéért. Gondolkodom a kurzusotokon is, mennem kéne, olyan jól szoktam magam érezni!! Puszi: Gabi

    VálaszTörlés