2013. október 14., hétfő

Karamellizált kakaóbabtöretes nugátkocka


Még a nyáron vettem kakaóbabtöretet, 80 dkg volt a csomagban és azon gondolkodtam hová fogok ennyit elhasználni. Az egyik bonbonos könyvemben találtam egy receptet, amibe kakaóbabtöret kell. Szeretem azokat a töltelékeket, amelyek finoman roppannak a bonbonban, ez pedig ilyen lett. A recept megtalálható a Holló és társakiadó által kiadott Pralinék és bonbonok című könyvben. A mártott bonbonokat én mindig krémes keretben készítem, 15x15 cm-es, ebből 5x5 kocka lesz, vagyis 25 bonbont készítek ilyenkor. A töltelékhez mogyorónugátot használtam, ami nem ugyanaz, mint a nutella, Ausztriában szoktam venni, de itthon is lehet kapni azt hiszem az Ázsia Bt.ben. Házilag is lehet készíteni, egyszer azt is kipróbálom.

Karamellizált kakaóbabtöretes nugátkocka

Hozzávalók (25 db-hoz):
a külső csokiburokhoz:
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (Ecuador 70 %-os)
2 g porított kakaóvaj

a töltelékhez:
30 dkg mogyorónugát (nem nutella)
0,5 dl tejszín
5 dkg kakaóbabtöret
5 dkg cukor

Elkészítés: először  a kakaóbabtöret grillázst készítem el. Egy kis serpenyőben világos színűre karamellizálom a cukrot, majd hozzáadom a kakaóbabtöretet, jól elkeverem, hogy a karamell jól bevonja. Sütőpapírra öntöm és kissé szétterítem, hagyom teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, kisebb darabokra töröm, gyorsvágóba teszem és durvára darálom. A nagyobb darabokat félreteszem, mert ezt szórom majd a tetejére dísznek.
A tejszínt gyöngyözésig melegítem, majd hozzáteszem a felkockázott nugátot és addig keverem, amíg szép sima krémet nem kapok. A durvára darált grillázst hozzákeverem a krémhez. A krémes keretet egy tálcára helyezem, sütőpapírt teszek alá és a nugátkrémet belesimítom. Hűtőbe teszem legalább 2-3 órára. Én egy egész éjszaka hagytam ott. Kivéve a hűtőből, a krémes keretben 5x5 db-ra szeletelem, majd. leveszem a keretet és egyesével csokoládéba mártom.
Ehhez temperálom a csokoládét, egy kis lábosban gőz fölött felolvasztatjuk a külső csokoládé burokhoz a csokoládét, kb. 40-45 foknál nem melegebbre, gyakori keverés mellett hagyjuk hűlni kb. 34-35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat, jól elkeverjük, majd hagyjuk még tovább hűlni kb. 31-32 fokra. Ebbe a csokoládéba mártjuk bele a felvágott kockákat egy villa segítségével, majd sütőfóliára tesszük és a durvára vágott grillázzsal szórjuk meg.


5 megjegyzés :

  1. Segíts nekem, légyszíves! Hol tudok porított kakaóvajat venni? Köszi: Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kati!
      Nem tudom hol laksz, de én a Goodwillnél http://www.goodwillnat.hu/magyar.html vettem Nagytarcsán , vagy van még az Ázsia Bt-nél is kisebb kiszerelésben, a Vámház körúton.

      Törlés
  2. Az Ázsia tökéletes :) Megpróbálom, köszi :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gesztenye!

    Azt szeretném kérdezni, hogy a kakaóbab töret nyers, vagy pörkölt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia László!
      Pörkölt a kakaóbabtöret.
      Bonbon mánia

      Törlés