2013. május 2., csütörtök

Csokoládés-gesztenyés fagylalt amarena meggyel a közepén, csokival a tetején


 

Katuci azt ajánlotta, hogy a nyárra nevezzem át a blogomat Fagylalt mániává. Nem is rossz ötlet, ilyen melegben nem nagyon lehet bonbonozni, meg aztán a fagyit jobban kívánjuk. Gyorsan el lehet készíteni és hála  a fagyigépnek finom krémes fagylaltot lehet belőle keverni. Most nem a leggyorsabb megoldást választottam, a végeredmény pedig igazán megérte azt a is macerát :-))
A csokoládé mousse recept egy régebbi receptem, az eredet itt található. Ebből most kihagytam a narancsot.

Csokoládés-gesztenyés fagylalt amarena meggyel a közepén, csokival a tetején

Hozzávalók:

a csokoládé mousse fagylalthoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os),
1,5 evőkanál vaj,
1 evőkanál cukor,
2 nagy tojássárgája ,
1 evőkanál rum,
3+ 1  dl tejszín.

a gesztenyés fagylalthoz:
25 dkg gesztenyemassza (Maroni)
15 dkg mascarpone
2 dl tejszín

20 dkg amarena meggy befőtt szeszben eltéve

a tetejére: 
5 dkg jó minőségű étcsokoládé
2 g porított kakaóvaj.

oldalát díszíthetjük durvára vágott pisztáciával.

Elkészítés: először a csokoládé fagylaltot készítettem el. Vízgőz fölött megolvasztottam a csokit, hozzátettem a vajat és hagytam teljesen felolvadni. Egy másik edényben összekevertem a tojások sárgáját a cukorral, 1 dl  tejszínt gyöngyözésig melegítettem, a kikevert tojással összekevertem, szép lassú tűzön kicsit besűrítettem (kb. 15 perc állandó keverés), hagytam hűlni. Ezután  hozzáöntöttem  a csokis vajat és jól elkevertem, beletettem a rumot is. Közben keményre felvertem a maradék  tejszínt és a kihűlt krémmel óvatosan összekevertem. A fagylaltgép tartályába töltöttem és kb. 20 percig kevertettem a géppel.
4 db kicsi kerek fémformába osztottam el a fagylaltot, erre szórtam rá az amarena meggyet, majd betettem a mélyhűtőbe.
Utána a gesztenyés fagyalaltot készítettem el. A gesztenyemasszát összekevertem a mascarponével és a tejszínnel, majd a fagylaltgép tartályába téve ezt is jól kikevertettem. Kivettem a hűtőből a formákat és elosztottam benne a gesztenye fagylaltot.
Gőz fölött felolvasztottam az étcsokoládét, (ez kb 40 fok), majd addig kevertem, amíg visszahűlt 35 fokra, ekkor hozzáadtam a porított kakaóvajat és jól elkevertem.
A gesztenyefagylalt tetejére öntöttem, vigyázva hogy ne legyen vastag a csokiréteg.
Tálalásig a mélyhűtőben tartom.

3 megjegyzés :

  1. Huh, egy ilyet bizony elfogadnék, délutánra! Nagyon jó lehet!

    VálaszTörlés
  2. Ez fantasztikusan finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Ó, istenien hangzik. Látom jól szuperál az új fényképező, nagyon szépek a fotók. :)))))

    VálaszTörlés