2013. március 10., vasárnap

Sós karamella fagylalt kávé granitával

 

Mostanában nem sütök semmit, de a fagyi az más, az mindig jöhet, tejszínhabbal, vagy anélkül, télen vagy nyáron, mindegy csak finom legyen. Most már tudom, hogy finom, krémes fagyit fagylaltgéppel lehet készíteni. A tégely állandóan bent is van a mélyhűtőben, hogy mindig kéznél legyen :-)
A sós karamellel csak nemrégen ismerkedtem meg, azóta viszont nagyon megszerettem,  használtam már bonbonba, most pedig fagylaltba. Én ebbe  a fagyiba több tejszínt tettem, mert nagyon szeretjük a krémesebb fagyikat. Köszönöm Katucinak a receptet, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Az eredeti recept itt olvasható.

Sós karamella fagylalt kávé granitával

Hozzávalók:
3 dl teljes tej
5 dl  tejszín (zsíros 30 %)
6 dkg vaj
30 dkg cukor
1 tk. só (fleur de sel / maldon / jófajta tengeri)
5 nagy tojás sárgája
3/4 tk. vanília-kivonat

a kávé granitához:
1 dl hosszú kávé
1 tk. cukor

Elkészítés:  20 dkg cukrot lassú tűzön karamellizálunk,  hozzáadjuk a vajat és a sót, simára keverjük, majd beleöntjük a tejszínt állandó keverés közben. Majd mehet utána a tej fele, és hagyjuk, hogy felolvadjon a karamella a tejben.
A tojások sárgáját a maradék 10 dkg cukorral habosra keverjük és a maradék tejjel összekeverjük. Feltesszük főni és lassú tűznél állandó keverés mellett addig melegítjük, amíg kissé besűrűsödik,. Vigyázni kell, hogy a tojás ki ne csapódjon. A tojásos tejet  a karamellás részhez öntjük és jól elkeverjük, majd beletesszük a vanília kivonatot is. Zárható műanyag dobozba tesszük és jól lehűtjük.  A fagylaltgépbe öntsük be a jól lehűtött keveréket és keverjük a megfelelő állagig. Ha nem fogy el azonnal, akkor ismét tegyük zárható műanyag dobozba és a mélyhűtőbe.
Tetejét kávé granitával szórhatjuk meg, amelyhez a kávét összekeverjük a cukorral és egy kis műanyag tálban a mélyhűtőbe tesszük. Időnként villával összetörjük a jegesedő kávét.  Ettől lesz olyan kásás.

4 megjegyzés :

  1. Sikerült megingassál a tavalyi elhatározásomban, miszerint nem kell nekem fagyimasina.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évi!
      MOst látom csak, hogy milyen finom fagyit lehet vele készíteni :-)

      Törlés
  2. ez már kínzás kategória! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés