2013. március 16., szombat

Csokoládés kukoricapehely pisztácával

 

Mindig szerettem volna finom ropogós bonbont készíteni, de eddig nem nagyon jött össze, most viszont rátaláltam egy receptre a Saját készítésű pralinék és bonbonok című könyvben. Kicsit átalakítottam a receptet, de nem is én lennék, ha valamit egy az egyben elkészítenék pl. egy könyvből. Nagyon finom, nagyon roppanós és nagyon gyorsan elkészíthető édesség lett. Egy finom kávé mellé nagyszerű.

Csokoládés kukoricapehely pisztáciával

Hozzávalók: (kb 35 db)
5 dkg durvára darált pisztácia (nem sós)
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70% Equador)
2 g porított kakaóvaj
15 dkg mogyorós nugát
10 dkg natúr kukoricapehely.

Elkészítés: a kukoricapelyhet egy műanyag zacskóba tesszük és kétszer háromszor a tésztanyújtóval végigmegyünk rajta, ezzel kicsit összetörjük, de nem kell finomra. A pisztáciát durvára daráljuk, a mogyorós nugátot vízgőz felett megolvasztjuk, a csokoládét temperáljuk.
A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. A kukoricapelyhet, a pisztáciát és a langyosra hűlt mogyorós nugátot összekeverjük, majd a csokoládéba forgatjuk.  Kiskanállal sütőpapírra kisebb halmokat rakunk és hagyjuk teljesen megszilárdulni. Tetejére durvára darált pisztáciát szórhatunk
Bonbon kapszliba tesszük, majd egy fém zárható dobozban, hűvös helyen tároljuk.

2 megjegyzés :

  1. Nugát nélkül ez nálunk egy karácsonyi bonbon. Nagyon bejön, akármilyen csokival bevonva. :-))

    VálaszTörlés
  2. Gionetta!
    Akkor ezt már te is próbáltad? Nekünk nagyon ízlik :-))
    Próbáld ki mogyorónugáttal is :-)

    VálaszTörlés