2013. február 22., péntek

Roppanós, kávékrémes bonbon

 

A múltkor vendégségbe vittem ebből a bonbonból is. Ritkán készítek kávés ízesítésű bonbont, pedig szeretem az ízét, igaz kávét soha nem iszom. Ez a forma lett most a kedvencem, na meg a tortatál, amire akárhányszor ránézek, a szívemet melengeti. Nagyon kedves ismerőstől kaptam, nagyon vigyázok rá, mert évek óta vágyam volt egy ilyen csipkés, áttört mintájú fehér tál. Nagyon hálás vagyok érte :-))

Roppanós, kávékrémes bonbon

Hozzávalók: (24 db-hoz)
 30 dkg jó minőségű étcsokoládé (Ecuador 70 %-os)
  3 g porított kakaóvaj

a töltelékhez: 

15 dkg fehér csokoládé
1 dl tejszín (állati 30 %)
1 kávéskanál nescafé
2 evőkanál Latte Macchiato Coffee Cream Liqueur
1 kis marék pörkölt apróra vágott mogyoró.

Elkészítés: a tölteléket készítjük el először.  A tejszínt gyöngyözésig melegítjük, beletesszük a nescafét, majd a fehér csokoládéhoz öntjük és addig keverjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a likőrt is, jól elkeverjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
A  csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, ami ennél a formánál nagyon fontos, mert akkor jön ki a formából a bonbon. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. Egy hajszárítóval előmelegítjük a formát, csak annyira, hogy egy picit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk. Egy-két perc után, egy tál fölé tartjuk, megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé kicsöpögjön a formából.  A tetejét ismét habkártyával húzzuk simára. Hűtőbe tesszük és addig hagyjuk ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdul.
A hűtőből kivett forma aljába szórunk egy kevés mogyorót, majd a krémmel megtöltjük a mélyedéseket, de csak annyira, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához.  Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáljuk, kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik. Kb. 1 óra múlva megfordítjuk a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.

7 megjegyzés :

  1. Es una verdadera delicia me encanta quiero varios por favor,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  2. Nem ér izgatni a népet ilyen bonbonokkal, és ilyen szép tállal ám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pici Juci!
      A tál annyira szívemhez nőtt, hogy állandóan itt van az átadó pulton, nem tudok betelni vele. A bonbon már csak emlék :-))

      Törlés
  3. A bonbonforma gyönyörű, a tortatál méginkább (kit kell megvesztegetni, hogy elárulja a hol lehet szert tenni rá?:). Én kávéfüggő vagyok és bizton állíthatom, hogy ezzel a bonbonnal a rabszolgáddá tennél:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Mézeskalács!
      A tortatál Olaszországból való :-)) Akkor nekem biztos ízlett volna a bonbon :-))

      Törlés