2013. február 18., hétfő

Eperpálinkás epres bonbon


Mélyhűtő pakolás közben találtam egy zacskó epret, amit gondoltam jól el lehetne használni valamilyen édességbe. Épp csokoládét akartam készíteni, mert vendégségbe mentünk, így jó szolgálatot tett a megtalált eper :-) Páromtól pedig nagyon finom eperpálinkát kaptam, mert felnőtteknek készült a bonbon :-)

Eperpálinkás epres bonbon
Hozzávalók: (24 db-hoz)
a külső csokoládé hüvelyhez:
25 dkg jó minőségű étcsokoládé (Ecuador 70 %-os)
2,5 g porított kakaóvaj

a töltelékhez:
30 dkg eper 
2 evőkanál méz, 
10 dkg fehér csokoládé,
0,2 dl tejszín
2 evőkanál eper pálinka.

Elkészítés: a tölteléket készítjük el először.  Az epret hagyjuk kiolvadni, majd a mézzel feltesszük párolódni és jól beforraljuk, a végén hozzáadjuk az eperpálinkát  Kicsit hagyjuk hűlni, majd szőrszitán átpasszírozzuk, ha nem szeretjük a magokat benne. 
A tejszínt gyöngyözésig melegítjük, majd a fehér csokoládéhoz adjuk, addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad és szép egynemű krémet kapunk. Hozzákeverjük az eperpürét. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A  csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, ami ennél a formánál nagyon fontos, mert akkor jön ki a formából a bonbon. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölöttt egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. Egy hajszárítóval előmelegítjük a formát, csak annyira, hogy egy picit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk. Egy-két perc után, egy tál fölé tartjuk, megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé kicsöpögjön a formából.  A tetejét ismét habkártyával húzzuk simára. Hűtőbe tesszük és addig hagyjuk ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdul.
A hűtőből kivett formába töltünk a krémből, de csak annyira, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához.  Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáljuk.
A bonbonformát kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik. Kb. 1 óra múlva megfordítjuk a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.

8 megjegyzés :

  1. Ez aztán a fogamra (nevemre ) való!:)üdv
    Epercsók

    VálaszTörlés
  2. É Én egy csomag fagyasztott áfonyát találtam a hűtőben....gyorsan készítettem egy áfonyás kuglófot! :) Ez az eperpürés/alkoholos bonbon egy álom....tökéletes!

    VálaszTörlés
  3. Olyan szép a formája a bonbonjaidnak, és nagyon-nagyon finom is lehet az epres töltelékkel! :) Egyúttal nagyon boldog névnapot kívánok! :)

    VálaszTörlés
  4. Micsoda töltelék! NAgyon finom lehet!

    VálaszTörlés