2012. december 15., szombat

Marcipános, csokoládés kocka


Pár nap van karácsonyig. Ez a forma nélkül készült bonbon még pont belefér és saját készítésű ajándékkal lephetjük meg szeretteinket. Meglátjátok nagyon fognak örülni neki:-)
A recept megjelent a  Kifőztük decemberi számában, amely továbbra is ingyen letölthető innét.

Marcipános, csokoládés kocka

Hozzávalók:

első réteg
15 dkg marcipánmassza
1 dkg mézeskalács fűszerkeverék

második réteg
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os)
4 dkg kandírozott narancshéj
5 cl tejszín

a külső csokoládé burokhoz
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os)
2 g porított kakaóvaj

díszítésként
csokoládé transzfer fólia

Elkészítés: az első réteghez a marcipánmasszát a mézeskalács fűszerkeverékkel összegyúrjuk és kinyújtjuk 14x14 cm-es nagyságúra. Egy fém krémes keretbe simítjuk.
A második réteghez a tejszínt gyöngyözésig melegítjük, hozzáadjuk az apróra tördelt étcsokoládét és addig keverjük, amíg a csokoládé el nem olvad, majd hozzátesszük a kandírozott narancshéjat. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a marcipánrétegre öntjük. Hűtőben jól lehűtjük.
Amikor a csokoládé réteg teljesen megdermedt, akkor kivesszük a keretből és 5x5 darabra,
vagyis 25 kockára vágjuk fel egy éles késsel.
Közben temperáljuk a csokoládét. Egy kis lábosban gőz fölött felolvasztatjuk a külső csokoládé burokhoz a csokoládét, kb. 40-45 foknál nem melegebbre, gyakori keverés mellett hagyjuk hűlni kb. 33-34 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat, majd hagyjuk még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ebbe a csokoládéba mártjuk bele a felvágott kockákat egy villa segítségével.
Amennyiben csokoládé transzfer fóliával akarjuk díszíteni, akkor a fóliát kicsit nagyobb darabokra vágjuk fel, mint a csokoládé kocka. Amikor megmártjuk a bonbonokat az olvadt csokoládéba, óvatosan sütőpapírra tesszük, és a fóliát rásimítjuk a tetejére a villa segítségével, vigyázva, hogy ne mozduljon el. A csokoládé megdermedése után a fóliát óvatosan le lehet róla venni, a minta a bonbonra kerül.

2012. december 11., kedd

Segíts velünk!

„Méz, fahéj, ánizs, gyömbér, szegfűszeg, mák, dió, sültalma...
... ezek az ízek és illatok számomra nélkülözhetetlenek az ünnepi készülődés alatt, mert egy szempillantás alatt karácsonyi hangulatot teremtenek.
Az adventi időszak örömét és meghittségét semmi sem teszi tökéletesebbé, mint a családdal együtt töltött idő, és a közösen készített sütemények ínycsiklandó illata.”

Ez a meghittség sajnos nem mindenkinek adatik meg.

Hosszú évek óta indít adománygyűjtő kampányokat a Kifőztük.hu remek csapata, szerencsémre az idén én is részese lehetek a Kifőztük Karácsony 2012 elnevezésű adománygyűjtő akciónak.

Kis csapatot alkotva, Szabó Noémivel (Mandulasarok), Móricz Tündével (Nagymamám konyhájából), Zsirivel (ZsiriCsibe Zabszalma),Ruzicska Zsófival (Nyammm), Szabó Zsuzsával, Pergel Katival (FoltosBoltos), Dénes Péterrel (Gour-man), Katucival (Katuci konyhája) és Petrával (Reformkori konyha),Székely Kingával (Kulináris Ízbombák) valamint Szijártó Renátával és Tamási Istvánnal (Salubrity) és velem, a Dankó utcai Wesley János Óvodát – melyet sokan csak Hajléktalan óvodaként ismernek - szemeltük ki, nekik szeretnénk kampányolni.

Az intézményt a szükség hívta életre. 2005-ben kezdte meg működését a Wesley János Lelkészképző Főiskola néhány tantermében és szociális helyiségében, de sajnos a normatívából nem fenntartható, a szülők pedig képtelenek anyagi áldozatot vállalni. Célja, hogy a külső Józsefvárosban élő szegény családok gyermekei megfelelő oktatási intézménybe juthassanak.

Mivel a pénz mindenhol a legkevesebb kategóriába tartozik, az idén a tárgyiasult adományoké a főszerep, élelmiszer, ruha, játék, tisztítószer.
Hogy minek is örülne az Óvoda sok kis lakója? Íme egy lista, hogy könnyebb legyen az adományozás:

gyermek ruha 3-7 éves korig (ha nem új az nem baj, csak jó legyen és tiszta),

játék 3-7 éves korig,

mesekönyv,

színes ceruza, gyurma, festék, papír, ragasztó

tisztítószer,

tisztálkodási szer – fogkrém, fogkefe, folyékony szappan,

élelmiszer, sajnos a főzés nem megoldott, így számításba jöhet

édes és sós keksz,

szaloncukor, hisz itt a karácsony,

lekvár,

befőtt

és bármi ami nem igényel főzést.
Az ÁNTSZ előírásai miatt csak boltban vásárolt élelmiszerek jöhetnek szóba, saját készítésű, sütésű nem.

Ha nagyobb mennyiségű adományról lenne szó, vagy bármi gond adódna, kérjük jelezd felénk az ovikaracsony@kifoztuk.hu e-mail címen.

Adományok átvételének helyszíne és ideje:
1086 Budapest, Dankó utca 11. (WJLF épülete), munkanapokon 8.00-16.00
(Amennyiben ez az időpont nem megoldható, a főiskolai portaszolgálat átveszi a felajánlásokat munkaidőn kívül, szabad- és munkaszüneti napokon is.)
Az Óvoda számlaszáma: 11708001-20520380-00000000,
telefonszám: 210-5400/262 mellék


Minden segítség nagy segítség!

Segíts, hogy a Karácsony mindenkinek az örömére váljék!

2012. december 4., kedd

Vörös áfonyás marcipános bonbon




 Hamarosan szabadságon leszek és akkor jöhetnek a bonbonok, saját készítésű gasztro ajándékok. Már alig várom:-))
Ez a bonbon a Kifőztük 2012. decemberi számában jelent meg. Az újság letölthető továbbra is ingyen innét.

Vörös áfonyás marcipános bonbon

Hozzávalók (kb 25 darabhoz)
25 dkg marcipánmassza
20 dkg vörös áfonya
2 evőkanál amaretto likőr

a külső csokoládé burokhoz
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os)
2 gr porított kakaóvaj

a díszítéshez
3 dkg fehér csokoládé

Elkészítés: a vörösáfonyát és az amaretto likőrt késes aprító gépbe tesszük és egy-két percet forgatjuk. Ne legyen nagyon pépes. Ezután a marcipánmasszába gyúrjuk. Kisebb adagokban 1, 5 cm vastagra nyújtjuk és csillag (vagy bármilyen más karácsonyi mintás) kiszúróval kiszaggatjuk.  Hagyjuk egy fél órát szikkadni.
Közben temperáljuk a csokoládét. Egy kis lábosban, gőz fölött felolvasztatjuk a külső csokoládé burokhoz a csokoládét, kb. 40-45 foknál nem melegebbre, gyakori keverés mellett hagyjuk hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat, majd hagyjuk még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ebbe a csokoládéba mártjuk bele a felvágott kockákat egy villa segítségével.
A tetejéhez megolvasztjuk a fehér csokoládét, egy kis műanyag zacskóba tesszük, a sarkát egy picit levágjuk és ezzel nyomunk hópehelyformát a bonbon tetejére. Félbevágott vörös áfonyával is díszíthetjük.


Nemrégiben tartottuk meg Katucival az első két bonbonkurzusunkat. Nagyon, de nagyon jó élmény volt, olyan ügyesek voltak a kurzuson résztvevők. Igazán lelkesek voltak, jól megtömött dobozokkal indultak haza mosolygós arccal, ez akkora élmény volt, ami minden fáradtságot megért. Azóta pedig sorra kapjuk a képeket tőlük az azóta készült bonbonjaikról és gyönyörűek!

Ha szeretnétek részt venni a következő kurzuson, vagy igazi csokoládés ajándékot kerestek egy Gombóc Artúrra hajazó ismerősötöknek, esetleg eljönnétek a párotokkal a Valentin napi hétvégén, jelentkezzetek a Kifőztük oldalán KLIKK IDE.
A kurzusról részeteket a képre kattintva olvashattok.


Ha pedig Mohával és Citromhabbal szeretnétek mézeskalácsot és vajas kekszet sütni, megtanulni az írókázást, ITT jelentkezhettek a Kifőztük által szervezett kurzusukra.


 Ne felejtsétek, egész decemberben tart a játék értékes nyereményekért a Kifőztüknél!