2012. november 20., kedd

Muscovado sós vajkaramella


Be kell vallanom nyitottabbnak kellene lennem az újdonságokra, de nem mindig vagyok kapható rá. Igaz, ami igaz, makacs vagyok:-)) Praliné Zsuzsi és mások unszolására kipróbáltam a sós vajkaramellát. De nem csak kipróbáltam, meg is kóstoltam. Nem csak megkóstoltam, de meg is szerettem. Ez van:-))
Most hétvégén részt vettem a Kifőztük közös mézeskalács készítési kurzusán, amit Moha és Citromhab vezetett. Nagyon jól éreztem magam és sok hasznos tanácsot, segítséget kaptam. Köszönöm itt is a lehetőséget. Jó volt találkozni a gasztroblogger társakkal:-))
Erre az alkalomra készült ez a finom vajkaramella. Azt hiszem mindenkinek ízlett. Egy kis probléma volt csak vele, hogy nem került be a hűtőbe és igazából nehéz volt kiszedni a papírból. De azt hiszem ez nem vont le semmit az értékéből :-))
Most is  Chili & Vanilia receptjét használtam annyi változtatással, hogy tettem bele muscovado cukrot is, amit itt is nagyon szépen köszönök Katának, a Katucikonyha blog írójának:-))
A muscovado  finomítatlan, vagy részben finomított nádcukor. Jellegzetes barna színe van a benne lévő melasztól és karakteres íze van. Sós vajkaramellához csodás és finom.


Hozzávalók: (36 db-hoz)

5 dkg kristálycukor
10 dkg muscovado cukor 
15dkg szirup (Golden syrup, vagy kukoricaszirup)
10 dkg jó minőségű sós vaj (ill. normál vaj + 1kk só) 

Elkészítés: 14x14 cm-es fém krémes keretet használtam. A keret alá sütőpapírt tettem, amit picit bekentem olajjal. A kétféle cukrot összekevertem a sziruppal, majd feltettem kis lángon melegedni. Teljesen el kell olvadni a cukornak, keverni nem kell.  Addig melegítettem, amíg a cukor szép aranybarna nem lett. Ekkor hozzákevertem a vajat és egy kiskanál sót, majd beleöntöttem a keretbe. Hagytam kihűlni, majd betettem egy éjszakra a hűtőbe. Másnap éles késsel 2,2 cm-es darabokra vágtam. Némelyik tetejére még szórtam nagyobb szemcsés sót is.
Egyesével zsírpapírba csomagoltam és hűtőben tároltam.