2011. november 28., hétfő

A játék vége és a nyertesek

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki részt vett a játékban és hagyott egy kommentet a bejegyzésnél.
Összesen 169 játékos kedvű, csokit szerető játékos volt ( 1 játékos kétszer kommenetelt).

Nos akkor a sorsolás után a két nyertes:

MKata és Kolozsgabi.

Kérlek benneteket írjatok a gesztenye.receptjei@gmail.com e.mail címre.

Gratulálok a nyerteseknek, remélem sikerrel használják majd nyereményüket.

2011. november 26., szombat

Mogyorós álom


Nagyon örülök, hogy ennyien játszottatok a blogszülinapi bejegyzésemnél, igazán meg vagyok hatva. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyien összejövünk, köszönöm mindenkinek, aki írt a bejegyzéshez.
Kárpótolja kicsit azt a bánatomat, hogy elveszett egy SD kártyám, rengeteg családi képpel és még nem postolt bonbonnal, kajával:-(((

Gasztroangyalkát alakítottam a héten, erre készült ez a bonbon. Nagyon szeretek a 14x14 cm-es krémes keretemben bonbont készíteni, mert szeretem a több rétegű bonbonokat. Csuda jó ízeket lehet kihozni belőle, no meg látványra sem utolsó. Szép nagy darab bonbon lesznek belőle.-))

Mogyorós álom

Hozzávalók:
a külső csokiburokhoz:
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (83 %-os Arriba)
2 gr porított kakaóvaj, 

a csokoládé krémhez:
10 dkg étcsokoládé (55 %-os)
0,5 dl tejszín
2 evőkanál csokoládé likőr,

a marcipánréteghez:
5 dkg marcipán massza,

a mogyorónugát krémhez:
10 dkg mogyorónugát krém
0,5 dl tejszín,
2 evőkanál pirított durvára vágott mogyoró.

a díszítéshez:
transzfer fólia.

Elkészítés: elkészítem a krémeket. A csokoládé krémhez egy percig forralom a tejszínt, majd beletördelem a csokoládét és addig keverem, amíg  fel nem olvad. A végén hozzákeverem a csokoládé likőrt. Hagyom hűlni kicsit, majd a krémes keretbe öntöm, amit előtte egy folpackkal bélelt dobozba teszek. Beteszem a hűtőbe.
Közben a marcipánt kinyújtom fél cm vastagra, 14x14 cm-es darabra vágom, majd a hűtőből kivett keretbe teszem a csokikrém tetejére.
A nugátkrémhez egy percig forralom a tejszínt, majd beleteszem a darabokra vágott nugátot és addig keverem, amíg fel nem olvad. A végén beleszórom a durvára vágott, pirított mogyorót. Hagyom kicsit hűlni, majd a marcipán rétegre öntöm, ismét hűtő következik.
Amikor teljesen megdermedt a bonbon, akkor kiveszem és 5x5 db-ba vágom fel.
Közben temperálom a csokoládét. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ebbe a csokoládéba mártottam bele a felvágott kockákat. A transzfer fóliát a csokikockáknál picit nagyobbra vágtam, a még meg nem dermedt csokira tettem és a mártóvillával kicsit elsimogattam, hogy ne maradjon alatta levegő buborék, mert akkor a minta nem megy át a bonbonra. Amikor teljesen megdermedt a csokoládé akkor szabad a fóliát lehúzni róla óvatosan.

2011. november 24., csütörtök

Játék nyereményei


Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki írt az előző bejegyzéshez, nem is mertem remélni, hogy ennyien leszünk:-))
Nagyon köszönöm a kedves szavakat is:-))

Nos akkor a nyeremény:
Mivel ilyen sokan összejöttünk két csomag talál majd  gazdára:-)

Egy-egy szilikon bonbon forma, egy tábla csokoládé, papírkapszlik, hogy legyen mibe tenni a bonbonokat.
A fényképről lemaradt a porított kakaóvaj. Egy kis csomag jár mindegyik ajándékcsomaghoz.
Remélem tetszenek az ajándékok.

Up-date: a naptár lett volna a fő ajándék, de nem sikerült még a kinyomtatása, fűzése. Ha időközben sikerül, akkor utólag a játékosok között egyet abból is kisorsolok:-))

2011. november 16., szerda

Blogszülinap és játék

(Kép innét.)

A napokban már írtam a Facebookon, hogy hamarosan játék lesz nálam. Nem tudatosan húztam az időt, hanem most nagyon elfoglalt vagyok.
Reggel vettem észre, hogy ma van a blogom születésnapja. Sokan tudják rólam, hogy több éve blogoltam egy másik szolgáltatónál, de ott nem éreztem jól magam. Már ott is sokat fontolgattam, hogy átjövök ide, de valahogy mindig elmaradt. Annak a szerkesztését ismertem, ettől féltem. Pedig egy számomra nagyon fontos, szeretem emberkétől, Mckoytól még egy blogot is kaptam ajándékba. Meg is hatott akkor a dolog. Azt terveztem, hogy legalább a süteményeket áthozom ide, a többi marad a régi helyen.
Aztán mégis csak a bonbonokat hoztam át ide. A többit a régiben írtam tovább, de továbbra sem éreztem jól magam. Így januárban a teljes gesztenyeblog átköltözött ehhez a szolgáltathoz, de egy másik blogba és itt köszöni szépen nagyon jól elvan:-))
Így most két blogot vezetek (ami néha sok:-))
Nagyon örülök, hogy ennyi embernek tetszik, amit csinálok, a bonbonok készítésében igazán nagy örömömet lelem. 
Köszönöm mindenkinek a sok sok látogatást, a kedves szavakat. Nem mond igazat, aki nem vágyik a visszajelzésre.

Akkor jöjjön a játék!

Nem kell semmit tenni, nem kell bejelentkezni, csak ha valaki akar:-)) Nem kell lájkolni a FB-on.
Egyszerűen csak egy kommentet kell hagyni ennél a postnál.
Az ajándékot még nem teszem közzé, legyen egy kicsit meglepetés így Karácsony közeledtével:-))
A játék 2011. 11. 27-ig tart.
Várlak Benneteket szeretettel a játékban:-))

2011. november 13., vasárnap

Naptár - 2012



Tavaly több helyen is láttam, hogy saját képekből készítettek többen is  naptárt.
Az idén én is kedvet kaptam hozzá, annál is inkább, mert mostanra lettek olyan képeim a bonbonokról, amiből tudtam én is válogatni.
Azt még nem tudom hogy kell feltenni úgy, hogy letölthető legyen, de aki szeretné, annak elküldöm képenként.
Remélem nektek is tetszik:-))

Kifőztük Karácsony - különszám, a gyűjtés elindult !



A Kifőztük gasztromagazin a tavalyi sikeres akció után idén is megjelenteti több mint 80 ünnepi receptet tartalmazó karácsonyi adománygyűjtő számát, amelynek megvásárlásával a Velemi Camphill Gyermek Lakóotthont és a békéscsabai Degré utcai Gyermekotthont támogatja minden kedves adományozó.

Az adomány összegének nincs megszabott minimuma. Minden segítő szándékú támogató annyit adhat az újságért, amennyit képes egy ilyen jó ügyre áldozni. A legkisebb összeget is hálás szívvel köszönjük.

A velemi otthonban autista és értelmi fogyatékos gyerekek nevelése, oktatása folyik. A békéscsabai intézményben önmagukat ellátni nem tudó, többnyire mozgásképtelen, halmozottan sérült gyerekekről, fiatalokról gondoskodnak.

A gyűjtés során befolyó pénzt a SoSe Közhasznú Alapítvány kezeli, ők egyeztetnek a két szervezettel, hogy hol, mire van szükség, és vásárolják meg a kért felszereléseket, eszközöket. A teljes befolyt adományösszeg a két gyermekotthon kis lakóit fogja segíteni.

Kérlek segítsd Te is adományoddal az akciót, amely 2011. november 8-án indult és 2011. december 8-án ér véget. 
Az akcióról mindent megtalálsz itt!

2011. november 11., péntek

Amarena meggyes, csokilikőrös bonbon


Ez a bonbon is a licitálók dobozában volt. Rákattantam az amarena meggyre. Egy bevásárló központban vettem, kis üvegben van, szirupban eltéve. Olyan, de olyan íze van, hogy el kellett dugnom magam elől. Általában a szirupot is felhasználom a bonbonokhoz. Itt még csokoládé likőrt is tettem, mivel nem gyerekeknek készült. Általában szeretek valamilyen szeszes italt tenni a krémekbe, mert a csokoládé nagyon harmonizál különböző likőrökkel, rummal, konyakkal. Egyszerű, de nagyon finom bonbon lett. Régebben már készítettem ilyen amarena meggyes bonbont, de abban amarena meggy lekvár volt. (Meg kellene végre tanulni fényképezni:-((()

Amarena meggyes bonbon

Hozzávalók:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os Callebaut),
1,5 gr porított kakaóvaj,

a csokikrémhez (ganache):
5 dkg jó minőségű étcsokoládé (55%-os),
0,3 dl tejszín,
2 evőkanál csokoládé likőr,

a töltelékhez:
8 db amarena meggy szirupban eltéve (felezve),

Elkészítés:  a  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra.
Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.   A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és rögtön megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. Azért fordítottam meg rögtön, ellentétben az eddigi készítési móddal, mert ez a csokoládé elég sűrű volt és nem akartam, hogy vastag legyen a csokiburok. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
Addig elkészítettem a csokoládé krémet (ganache). A tejszínt egy percig forraltam majd az apróra tördelt étcsokoládét beleszórtam és addig kevertem, amíg fel nem olvadt és szép sima lett a krém. A csokoládé likőrt a végén tettem hozzá és jól elkeverte.
Az amarena meggy szemeket félbevágtam.
A hűtőből kivett forma aljára tettem egy fél szem amarena meggyet, krémet nyomtam rá, de csak annyit, hogy legyen hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyant belőle a kész  bonbon.

2011. november 5., szombat

Csoki-kókusz-nugát bonbon


Ez a bonbon is a licitálók jutalma volt. Nagyon szeretem az ilyen többrétegű bonbonokat, amelyek krémes keretben készülnek. Mérete 15 cm x 15 cm. Könnyű benne elkészíteni, csak egymásra kell önteni a rétegeket, persze kicsit várni, amíg az egyik réteg megdermed, hogy ne keveredjenek. Aztán csak körbe kell vágni a keretben az alapanyagot és szépen egyforma darabokra vágni, ami nem mindig sikerül:-)) Utána már csak mártani kell. A tetejét szeretem díszíteni transzferfóliával egyrészt, mert érdekes mintákat lehet vele ráapplikálni, másrészt szép fényes lesz a teteje ezáltal:-) Meg aztán mindenki csak kérdezgeti, hogy készítettem a tetején a mintát. Azt szoktam mondani, hogy kicsi ecsettel festem rá. :-)) Van aki már elhitte:-)) 

Csoki-kókusz-nugát bonbon

Hozzávalók:
a mártogatáshoz:
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os Callebaut),
2 gr porított kakaóvaj,

a csokoládé krémhez:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (55 %-os),
0,5 dl tejszín,
1 evőkanál méz,

kókuszkrémhez:
0,5 dl tejszín,
10 dkg fehér csokoládé,
3 evőkanál kókuszreszelék,

nugátkrém:
10 dkg nugátkrém (készen vettem),
0,5 dl tejszín,

a díszítéshez: csokoládé transzferfólia.

Elkészítés:
csokoládé krém: a tejszínt 1 percig forralom, majd beletördelem a csokoládét és hagyom teljesen felolvadni, majd belekeverem a mézet és hagyom kihűlni,
kókuszkrém: a tejszínt egy percig forralom, majd beletördelem a fehér csokoládét. Amikor felolvadt teljesen hozzákeverem a kókuszreszeléket és hagyom kihűlni,
nugátkrém: a tejszínt egy  percig forralom, majd hozzáteszem a nugátot és ahgyom teljesen felolvadni, kihűtöm.
A krémes keret alá teszek sütőpapírt és beleöntöm a csokoládé krémet. Beteszem a hűtőbe legalább egy órára. Majd arra megy a kókuszkrém, ismét hűtő, a végén pedig a nugátkrém. Hagyom, hogy a három réteg teljesen megdermedjen. Kiveszem a hűtőből és 5x5 kockára vágom.
Közben temperálom a csokoládét. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ebbe a csokoládéba mártottam bele a felvágott kockákat. A transzfer fóliát a csokikockáknál picit nagyobbra vágtam, a még meg nem dermedt csokira tettem és a mártóvillával kicsit elsimogattam, hogy ne maradjon alatta levegő buborék, mert akkor a minta nem megy át a bonbonra. Amikor teljesen megdermedt a csokoládé akkor szabad a fóliát lehúzni róla óvatosan.