2011. szeptember 26., hétfő

Segítsünk a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítványnak

Amikor ma megláttam Móni felhívást a következő kampányra, azonnal írtam, hogy szeretnék csatlakozni. Sok jó ügy mellé álltam már és most is úgy gondolom, hogy itt a helyem, az indíttatás okát nem szeretném leírni, de ha valaki megnézi az alábbi képeken a kicsiket rögtön megérti.

A gyűjtés célja, hogy a SZEGEDI ÚJSZÜLÖTT ÉLETMENTŐ ALAPÍTVÁNYT támogassuk.


A mentőautóra azért van szüksége 4 megyének, hogy a Szülészeti intézményekből a koraszülött és beteg újszülött babákat az ellátó intézménybe szállítsák.Ahhoz, hogy a későbbiekben minőségi életet élhessenek, azaz fogyatékosság nélkül tudják a szülők hazavinni a babákat, már a szállítás alatt is meg kell hogy kapják azt az ellátást, amit a későbbiekben a Koraszülött Intenzív Osztályon fognak kapni.

Az én blogomon  1-1 doboz bonbonra lehet licitálni külön-külön.

A doboz tartalmát most nem tudom megmutatni, mert frissen fogom elkészíteni, de álljon itt egy kép figyelemfelkeltésként.


A kezdő licit, dobozonként 1000.- Ft.

A licitet a bejegyzés után, megjegyzésben lehet tenni.
Aki az első két legmagasabb összeget ajánlja fel, az kapja a bonbont.
A licitálást pénteken éjfélkor zárjuk.



Szeretnélek kérni Benneteket, hogy lehetőségetekhez mérten próbáljatok meg segíteni.

2011. szeptember 25., vasárnap

Vajkaramella


Régóta tervben volt már véve a vajkaramella készítése, de valahogy mindig elmaradt. Ma reggel viszont volt egy kis időm, így neki is láttam. Rita konyhájából választottam a receptet. Az új kerámiabevonatos lábosomban készítettem, mert abban nem ég oda semmi. Kb. 20 percet kellett kevergetni és már kész is volt. Csak tudnám miért vártam vele eddig. 
Ilyen csodás, selymes vajkaramellát még sosem ettem. természetesen ez is bonbonban fogja végezni, majd még agyalok rajta milyen legyen.
Az eredeti recept itt található, Rita konyhájában. Rita! Köszönöm a receptet itt is!
Ritánál részletes leírást és fázis fotókat találtok!

Vajkaramella

Hozzávalók:
2,5 dl tejszín, 
25 dkg cukor (én barna cukrot használtam), 
6 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor, 
6 dkg méz.

Elkészítés: a hozzávalókat egy lábosba tettem, majd forralni kezdtem közepes lángon. Kb 25 percig kell kevergetni, akkor lesz jó állagú, ha jól besűrűsödik és szép karamell színe lesz. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy jó-e, ha egy pohár jéghideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, az a pohár alján egybe fog állni. Ha nem jó még, akkor szétmorzsolódik. Amikor kész, akkor egy sütőpapírral bélelt edénybe öntjük és hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hűtőbe tesszük, hogy teljesen  megdermedjen.

2011. szeptember 24., szombat

Karamell-kókusz bonbon


Ez a bonbon is még a melegben készült, nem is volt könnyű, de mégis olyan csodás fényes lett, pedig mindent úgy készítettem, mint máskor:-)
A sűrített tejből főzött karamell krémet nagyon sokféleképpen lehet felhasználni. Főztem is belőle egy nagy adagot. Most kókusszal párosítottam. A bonbon ajándékba készült, nagy sikere volt a megajándékozottak körében:-)

Karamell-kókusz bonbon


Hozzávalók: 
a külső csokiburokhoz:
20 dkg jó minőségű étcsokoládé
2 gr porított kakaóvaj,

a kókuszkrémhez:
5 dkg fehér csokoládé
0,3 dl tejszín,
5 dkg kókuszreszelék,
1 evőkanál méz,

a karamellhez:
kb 10 dkg karamellkrém

Elkészítés: a  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. 
A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
Közben elkészítem a kókuszkrémet,  a tejszínt 1 percig forralom, majd beletördelem a fehér csokoládét és hagyom teljesen felolvadni. Ekkor hozzákeverem a mézet és a kókuszreszeléket. Szép simára keverem.
A hűtőből kivett forma aljára tettem a karamell krémből, majd arra a kókusz krém került, vigyázva, hogy legyen hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyant belőle a kész  bonbon.

2011. szeptember 18., vasárnap

Édes Napok Fesztivál - beszámoló

Régóta járta már az interneten a hír, miszerint szeptemberben csokoládé fesztivál lesz. Jó előre be is  írtam  a naptáramba, hogy még véletlenül se csináljak más programot. Én nem is csináltam, de  a férjem igen:-))) Nos jól végződött, mert mindkettőn részt tudtunk venni. Bár tegnap a FB-on olyan képet láttam, amitől kicsit elbizonytalanodtam, de aztán győzött a kíváncsiság.
Jó időben mentünk, mert viszonylag nem voltak sokan, jegyért sem kellett sorba állni.
A fesztivált a csodálatos környezetben lévő Budavári Palota Savoyai teraszán rendezték meg. Volt pár pillanat, amikor szerettem volna a rendezőket elsétáltatni egy-egy házikó előtt, amikor az emberek sorba álltak az édességért, közben meg oda-vissza emberek szerettek volna egyáltalán elmenni a standok előtt. Nagyon rossz helyen volt pl. a Harrer, egyáltalán nem fértünk oda. 
A belépó elég borsos volt, főleg, mert semmit nem kaptunk érte.

A teraszról lenézve, csodálatos látvány:-))


A belépéskor ez a kép tárult elénk:


Kaptunk egy útikalauzt, hogy hol melyik kiállító várja a vendégeket. Engem legelőször is S. Nemzetes Krisztina csokoládé bemutatója érdekelt, amely programot már jó előre kinéztem magamnak.  Az előzetes információk szerint 2 óránként volt bemutató. Itt is szerencsénk volt, mert az odaérkezésünk után pár perccel már el is kezdődött. Nagyon érdekes volt, interaktív és Krisztina lenyűgözően mutatta be a bonbonkészítést. Tetszett, hogy nem csinált belőle titkot, nem féltette a tapasztalatait, megosztotta velünk. Köszönöm itt is a jó tanácsokat! Érdekes volt a márványlapon történő temperálás és a hűtőszekrényben való hűtés kérdése.
Azt hiszem ezentúl én sem használok a készítés közben hűtőszekrényt.


Az akkor készült kész bonbon, amit aztán meg is kóstolhattunk, epres, citromos fehér csokoládés krémmel készült. Nagyon finom volt.


Itt vásároltunk is a dobozos csokoládékból.
Ebben a dobozban epres, körtés, narancsos és almás édesség lapult. Már maga a doboz is lenyűgözött. 


Ebben a szép aranyszínű dobozban pedig konyakos trüffel volt, nagyon finom.


Ugyanitt vásároltunk a Rókusfalvy pince Bor-bon válogatását, amelyet szintén Krisztináék készítik Rókusfalvy borait felhasználva. A borok, Chardonnay, Pinot Noir, és Saivignon Blanc. Ezt a dobozt a páromnak vettem, akinek nagyon ízlett.

A következő, amire kíváncsi voltam Szántó Tibor kézműves csokoládéira. Sokan voltak itt is, nem is biztos, hogy jól választottam. Egy nagyon kedves hölgy mondta el, hogy melyik doboz mit rejt. Sajnálom, hogy nem volt kitéve minta, mert nem biztos, hogy ezt választottam volna. Ha jól emlékszem Madagaskár trüffel volt a dobozon, de nem biztos. Megkóstoltam, de annyira kakaós volt kívülről, hogy a szába szinte csak a kakaópor ízét éreztem.



A Braviconál jót beszélgettem a tulajjal, akinek nagyon kedvelem a honlapját és kétféle nagyon finom bonbont kóstoltunk. Erről nincs kép.

A Királyi Marcipán desszert nagyon sokféle termékkel volt jelen, de nem vásároltunk belőle, most már bánom, de hát nem lehetett mindent megkóstolni a közel 80 kiállítótól. Egy picit az is visszatartott, hogy a kiállított termékek nagyon közel voltak a látogatókhoz, sok ember ment el, állt meg mellettük, nem tetszett, amit láttam.


A Pataki Cukrászda kínálata is csodás volt, ebből kóstoltunk is párat, mindenkinek ízlett. Az eddig összes ország tortája jelen volt. Gyermekeim megkóstolták a sárgabarackos kölestortát és a szatmári szilvatortát, én pedig ezt a kávékrémes finomságot, amiről csak felsőfokban tudok szólni.



Tetszett még a Cadeau Bonbon manufaktúra sokfélesége, rengeteg féle bonbon várta az érdeklődőket.


Nem hiányozhatott a csokoládék világából maga Gombóc Artúr sem, akit ebben a melegben egyáltalán nem irigyeltem.

A végén még egy doboz bonbonhoz való aprósággal is megleptem magam a ChociM Kft jóvoltából.


Remélem egy kis ízelítőt tudtam adni az első csokoládé fesztiválról.

2011. szeptember 14., szerda

Három íz egy kockában


Még mindig tombol a meleg, de azért esténként már lehet kacsingatni a bonbonozás felé. És én szeretek kacsingatni:-)) Szülinapra készültünk, a keresztlányom és az anyukája ünnepelte együtt, én pedig nagy örömmel leptem meg őket. Készült 5 féle bonbon, aminek igen nagy sikere volt. Készült még egy hatodik is az ünnepi vacsi után, de azt nem sikerült megörökíteni, mert jól elfelejtettem:-)) Nekem az 5 közül ez ízlett a legjobban.

Három íz egy kockában

Hozzávalók:
a külső csokiburokhoz:
25 dkg jó minőségű étcsokoládé (most kevertem a fele: 81 %-os, a másik fele: 75 %-os),
2,5 gr porított kakaóvaj,

első réteg: csokikrém
8 dkg jó minőségű étcsokoládé (55 %-os),
0,3 dl tejszín,
2 evőkanál csokoládé likőr.

második réteg: 
8 dkg karamellkrém
2 evőkanál mandula krémlikőr,

harmadik réteg: kókuszkrém
5 dkg fehér csokoládé
0,3 dl tejszín,
5 dkg kókuszreszelék,
1 evőkanál méz.

a díszítéshez: csokoládé transzfer fólia

Elkészítés:
Első réteg a csokikrém:  a tejszínt egy percig forralom, majd beletördelem az étcsokoládét és addig keverem, amíg szép egynemű krémet nem kapok, majd belekeverem a csokoládé likőrt is.

Második réteg a karamellkrém: elkészítése itt található. 

Harmadik réteg a kókuszkrém: itt is a tejszínt 1 percig forralom, majd beletördelem a fehér csokoládét és hagyom teljesen felolvadni. Ekkor hozzákeverem a mézet és a kókuszreszeléket. Szép simára keverem.

A 15x15-ös krémes keretembe alulra a kókuszkrémet simítottam, arra a karamellkrémet, majd a végén a csokikrémet. Hűtőbe tettem és hagytam teljesen megszilárdulni a rétegeket.
Közben temperáltam a csokoládét.  A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. 
A krémes keretet kivettem a hűtőből és 5x5-ös kockára vágtam. Ezeket a kockákat mártogattam bele a temperált csokoládéba,
Ebbe mártottam bele a kockára vágott bonbonokat., amiket egy genotherm fóliára tettem.
A transzfer fóliát a csokikockáknál picit nagyobbra vágtam és a még meg nem dermedt csokira tettem és a mártóvillával kicsit elsimogattam, hogy ne maradjon alatta levegő buborék, mert akkor a minta nem megy át a bonbonra. Amikor teljesen megdermedt a csokoládé akkor szabad a fóliát lehúzni róla óvatosan.