2011. február 27., vasárnap

A segítségeteket kérem!




Beneveztem a FAGOR receptversenyére két bonbonnal.

Itt találjátok:

Kávés narancsos marcipános bonbon
Konyakos marcipános bonbon

Ha tetszik "lájkoljatok"

A játék február 28.-ig tart.
Számítok rátok! :-)))
Köszi előre is.

2011. február 26., szombat

Bodzapálinkás zselé csokiburokban


Zselés csokit még nem készítettem, ezért esett a választás erre a fajtára. Gondolkodtam miből készítsem, mi lenne olyan ütős, aminek a párom örülne. Mert ugye a csokik nagyobbik részének élvezője Ő. El is van kényeztetve rendesen.
Aztán megláttam a Zsindelyes bodzapálinkát és egyik gondolat követte a másikat. Reggeli teszt jól sikerül, a megajándékozott nagyon meg volt elégedve. Nagyon érdekes ízhatás, a bodza kicsit fanyar íze, a csokival keveredve igazán elismerésre méltó. Egyszerű, de nagyszerű:-)) Egy kis marcipánnal akartam még felturbózni, de ez az új formám elég kicsi volt, így most ezzel nem kísérleteztem, majd egy nagyobb formában.

Bodzapálinkás zselé csokiburokban

Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé (65-%-os),
0,5 dl baodzapálinka,
0,5 dl bodzaszörp,
2 kiskanál zseléfix.

Elkészítés: itt most a csokiburkot készítettem el először. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra és egy kis ecset segítségével a bonbon formát kétszer kikentem, közte a hűtőben pihent.
A töltelékhez összekevertem a pálinkát a szörppel és a zseléfixszel, majd átszűrtem, hogy egy pici csomó se maradjon benne. Ezzel töltöttem meg a csokihüvelyeket, helyet hagyva a lezáráshoz. Kb. fél órát vártam, amíg a zselé kicsit megkocsonyásodott, ekkor újramelegítettem a maradék csokit és lezártam vele a bonbonokat. Hűtőbe tettem és kb. 1 óra múlva már ki is lehetett pattintani a formából.

2011. február 19., szombat

Csokoládé mousse málnás csokiburokban


Nálam a z első számú csokoládé a belga Leonidas praliné. A párom szokott hozni egy kilós dobozzal, amikor kint jár. Csodálatos üzletei vannak, tálcákon állnak a finomabbnál finomabb csokoládék. Különböző méretű dobozokat lehet választani és olyan fajta csokival megtölteni, ami tetszik. Az egy kilós dobozban mind más és más csoki rejtőzik. Ugyan már vagy egy éve nem ettem ilyen csokit, mert nem volt, aki hozzon, de emlékeimben élénken él a dobozban megbúvó pralinék, nem volt benne két egyforma darab. Egyszer a kisfiammal is betértünk egy ilyen üzletbe, aki nagyon édesszájú (vajon kitől örökölte? :-)), azt látni kellett volna, hogy válogatott a csokihegyekből. Imádom az ilyen üzleteket. Nos az egyik fajta bonbon nagyon hasonlított arra, amit tegnap sikerült összehoznom. Nekem ez ízlett a legjobban, amiket eddig készítettem. A roppanós csokoládé, benne a selymes, lágy krém, hmmm isteni.
Az egyik bevásárlóban pedig vettem málnás étcsokoládét, 70 %-ost, amiben még kis mandulalapocskák is voltak. Magában is nagyon finom volt, de így megtöltve...
A csokoládé mousse-ból maradt ki, azt meg pohárkrémnek használtam fel.

Csokoládé mousse málnás csokiburokban

Hozzávalók:
a csokoládé mousse-hoz:
6 db marshmallow cukor (pillecukor),
0,5 dl tejszín,
10 dkg étcsokoládé (55 %-os),
1 evőkanál rum,
1 vaníliarúd kikapart belseje,
2 dl tejszín (ezt verjük fel)


a külső burokhoz:
15 dkg málnás étcsokoládé.


Elkészítés: először a csokoládé mousset készítem el. A tejszínt egy percig forralom, majd beledobom a marshmallow darabokat és beletördelem a csokoládét, a vaníliát, hagyom, hogy teljesen felolvadjon minden. Jól elkeverem, majd mehet bele a rum. A tejszínt felverem keményre, összekeverem a csokis résszel és kis tálba téve mehet a hűtőbe, jól lehűtöm.
Közben elkészítem a csokihüvelyeket.  A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra és egy kis ecset segítségével a bonbon formát kétszer kikentem, közte a hűtőben pihent. 
A második kenés után kivettem a hűtőből a krémet, eldobható habzsákba tettem és a csokiformákat megtöltöttem vele, helyet hagyva a lezáráshoz.
Ismét hűtőbe tettem legalább egy órára, majd az maradék csokit újra felolvasztottam és lezártam vele a bonbonokat, ismét hűtő. 
Ezután óvatosan kifordítottam a formából.

2011. február 15., kedd

A játék vége és a nyertesek


Amikor meghirdettem a játékot, álmomban sem gondoltam, hogy ilyen sokan vagyunk játékos kedvűek. Én is jelentkeztem itt-ott játékra, igaz sohasem nyertem, de játszani jó és a várakozás izgalma meg még jobb.
Talán kicsit hosszúra hagytam a játék, de végre vége a várakozásnak.

Köszönöm szépen  a sok kommentet és a kedves szavakat. Akinek volt blogja és meghagyta hol láthatom azokat a bonbonokat, amiket Ti készítettetek, azt meg is néztem. Nagyon ügyesek vagytok.

A kis kosaramba 63 név került, gondosan összehajtva, hogy még véletlenül se láthassak bele:-))

A két nyertes: Dia konyhája és Mézeskalács konyhája

A nyerteseknek gratulálok és örülök, hogy együtt játszhattam mindenkivel!

Szeretnék kérni a nyertesektől egy-egy e.mail címet, hogy fel tudjuk venni  a kapcsolatot.

Sorsolással legközelebb a 200. rendszeres olvasó után jelentkezem:-))


2011. február 13., vasárnap

Whiskys trüffel mogyorókokantban


Ez a trüffel is Kricky szülinapi blogtalijára készült. Mielőtt még valaki rám fogná a sok szeszes csoki láttán, hogy iszákos vagyok, annak mondom, hogy semmiféle szeszt nem iszom, de a bonbonokba mindenképpen teszek, mert az a kevés, ami ezekbe kerül egyáltalán nem árt, de nagyon finommá teszi:-))

Wiskys trüffel mogyorókrokantban

Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé,
10 dkg tejcsokoládé,
1 dl tejszín,
5 dkg őrölt mogyoró,
0,5 dl whisky,

a beforgatáshoz: mogyorókrokant.

Elkészítés: a tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a kétféle csokoládét és hagytam teljesen felolvadni. Hozzátettem az őrölt mogyorót, a whisky-t és jól elkevertem. A hűtőbe tettem kb. 1 órára. Kivéve onnét kicsi átkevertem és diónyi golyókat formáztam belőle, majd mogyorókrokantban forgattam őket. Csokikapszliba tálaltam.
Whisky helyett bármilyen alkohollal elkészíthető, a beforgatáshoz is használhatunk kókuszt, lapokra vágott mandulát, pisztáciát, porcukrot, vagy csokiba is márthatjuk.



.

2011. február 10., csütörtök

Karamellás-marcipános bonbon


Már jóval karácsony előtt szerettem volna csoki-transzferfóliát venni, de akárhol kerestem, mindenhol egyféléből legalább 15 ívet kellett volna venni, mert nem bontották meg a csomagot. Most végre sikerrel jártam egy Székesfehérvári Cuki diszkontban, ahol kaptam pár ívet. Ezekből fogok kisorsolni a játékon, mint azt már láthattátok. Ma volt egy kis időm kipróbálni, mert már nagyon izgatott. Mondhatom fantasztikus dolog, ahogy a  minta "átmegy" a bonbon felületére. Teljesen odavagyok:-))) Ezek az első próbálkozások és mint mindenbe, ebbe is bele kell jönni, ki kell tapasztalni a fortélyokat. Megnéztem pár videót is ezzel kapcsolatban, hogy kell használni, meg Praliné Paradicsomnál is láttam. Nem volt nehéz, szerintem elsőre egész jól sikerült. Arra kell figyelni, hogy kézzel ne tapogassuk nagyon össze a fóliát, mert akkor a kéz melegétől elmaszatolódhat a minta. Meg még arra is, hogy ne maradjon a csoki és a fólia között levegő buburék, mert akkor nem megy át minden része a mintának a csokira. Lusta voltam rendes karamellt készíteni, ezért a tejszínbe a fehércsoki mellé dobtam pár szem tejkaramella cukrot és azt olvasztottam fel, szerintem nagyon finom lett így is és gyorsabb volt:-))

Karamellás-marcipános bonbon

Hozzávalók: 
a karamellás krémhez:
15 dkg fehércsoki,
0,5 dl tejszín,
6-7 db tejkaramellás cukor,
3 evőkanál mandulás, karamellás tojáslikőr,

15 dkg marcipán,
a bevonáshoz: 15 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-ost használtam).

a tetejére: díszítésként transzferfólia.

Elkészítés: először a  karamellás krémet készítem el. A tejszínt 1 percig forralom, majd hozzáteszem a tejcsokoládét és a tejkaramellás cukrot és addig keverem, amíg teljesen elolvad minden. Ekkor teszem hozzá a likőrt és jól elkeverem. Egy kis tálat kibélelek sütőpapírral és a marcipánt akkorára nyújtom, amekkora a tál, az aljába teszem  a marcipánt. Erre öntöm rá a karamell krémet és hűtőbe teszem pár órára. Ez a krém nem dermed meg annyira, de pont ilyennek akartam, hogy kicsit folyósabb legyen. Így azonban nem lehetne szeletelni és csokiba mártani, ezért a csokoládéból 5 dkg-ot felolvasztottam a csokiolvasztó kis gépemben és a hűtőből kivett karamellkrémre öntöttem, majd ismét visszatettem a hűtőbe. Amikor a csoki megdermedt, akkor kivettem és meleg késsel felvágtam közel egyforma kocka formákra. Nem baj, ha nem teljesen egyforma:, majd azt mondjuk, hogy rusztikusra akartuk készíteni :-).
Közben temperáltam a külső csokiburokhoz a csokoládét a következők szerint.
A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, szép fényes roppanós marad a csokoládé. Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra a csokoládét és ebbe mártottam bele a kockára vágott bonbonokat. A transzferfóliából kicsit nagyobb darabokat vágtam, mint a felvágott bonbon és a mártogatás után azonnal rátettem a fóliát és egy villa segítségével elsimogattam, hogy mindenhol egyformán tapadjon. Nem tettem hűtőbe. Kb. 10 perc múlva, amikor megdermedt a csokoládé, a fóliát simán le lehetett húzni róla és a minta szépen átmenet a bonbonra. Most nem rácsra tettem a csokikat, hanem egy sima fóliára (genotherm) és szépen lejött róla,így az alja is szép sima maradt.


2011. február 9., szerda

Kókuszos praliné


Túlságosan nem szeretem a kókuszt, mert rossz emlékek fűznek hozzá még gyermek koromból, rossz fagylalt képében. Bár mostanában azért kezdek vele megbékélni, süteménybe szívesen teszem, de csak mértékletesen. Ez a praliné is Kricky blogszülinapi találkozójára készült. Ebbe is csempésztem egy kis alkoholt, de nem lehetett annyira érezni rajta. Ha csak felnőtteknek készítjük, akkor bátrabban lehet bele tenni. Erre is azt mondták, hogy finom volt:-)

Kókuszos praliné

Hozzávalók:

10 dkg fehér csokoládé,
5 dkg vaj,
10 dkg kókusreszelék,
3 dkg méz,
3 dkg tejpor,
0,5 dl tejszín,
2 evőkanál kókuszlikőr,

kókuszreszelék a beforgatáshoz.

Elkészítés: a tejszínt egy percig forralom, majd beletördelem a fehér csokoládét és hagyom, hogy elolvadjon, majd belekeverem a tejport, a kókuszreszeléket és a likőrt, is, jól elkeverem. Hagyom kicsit hűlni, majd hozzákeverem a vajat és jól átkeverem. Hűtőbe teszem legalább 2 órára, hogy gombócozható állaga legyen. Kiveszem a hűtőből és diónyi golyókat formázok belőle, amit megforgatok kókuszreszelékbe. Papírkapszliba tálalom.

2011. február 7., hétfő

Ajándék sorsolás-játék!



Ígéretemhez híven felteszem azokat az ajándékokat, amiket ki fogok sorsolni abból az alkalomból, hogy a rendszeres olvasóim száma elérte a 100-at, amit itt is nagyon szépen köszönök!
Sajnos nem tudtam eldönteni, hogy ki volt a 100. olvasóm, mert szombaton és vasárnap is mást mutatott a rendszer. Ha tudja valaki pontosan, hogy ki volt, az jelezze.
Ezért mindenkit köszöntök és köszönöm, hogy érdeklődtök az után, amit készítek.

Nos az ajándékok:

- mindegyik ajándékhoz tartozik egy bonbon forma (igyekeztem nem "hétköznapi" formát választani:-))
- ezen kívül 2 csomag bonbon kapszli,
- és mindegyik ajándékhoz egy darabka transzferfólia (remélem épségben odaér a nyerteshez:-)))

Amennyiben tetszenek az ajándékok, annak nagyon fogok örülni.
Amennyiben szeretnél játszani, akkor az előző posztnál hagyjál üzenetet, nehogy kihagyjak valakit a sorsoláskor.
Én már most izgulok, hogy kihez kerülnek az ajándékok és örül-e majd neki, aki kapja.

Mindenkinek szép napsütéses hetet kívánok.

A játékra 2011. február 14.-én éjfélig lehet jelentkezni.

2011. február 6., vasárnap

Konyakos praliné


Ezt a pralinét is Kricky születésnapi bulijára készítettem. Már régóta ki akartam próbálni ebben, a kemény fóliából készült csokikapszliban a bonbon készítést. Mondhatom nagyon jól sikerült, csak azt sajnálom, hogy nem készítettem róla olyan képet, amikor a kapszlit leszedték róla és ott volt a forma csokiból:-))
Nagyon egyszerűen elkészíthető és tényleg nagyon mutatós. A tetejét bármivel lehet díszíteni.

Konyakos praliné

Hozzávalók: 
a krémhez:
5 dkg tejcsokoládé,
5 dkg étcsokoládé,
2 evőkanál fekete kávé,
0,5 dl tejszín,
2 evőkanál konyak,

a csokibevonathoz:
10 dkg étcsokoládé (55 %-os)

Elkészítés: először a krémet készítem el. A tejszínt 1 percig forralom, majd beletördelem a tejcsokoládét és az étcsokoládét, hagyom teljesen felolvadni. Ezután belekeverem a konyakot, a kávét, jól elkeverem és hagyom kihűlni, de azért folyós maradjon.
A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, szép fényes roppanós marad a csokoládé. Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra a csokoládét. Ezzel kenem ki a formát kétszer, közte a hűtőben pihen. A második kenés és hűtés után a krémet habzsákba teszem és a formákba nyomom, helyet hagyva a lezárásnak. Hűtőbe teszem, majd hagyom legalább 1 órát hűlni. Majd kiveszem a hűtőből és az újra felolvasztott csokival lezárom a tetejét. Mielőtt megdermed a tetejére lehet szórni díszítésként apró csokigolyókat, szeletelt mandulát,csokiszívet stb. A fóliát simán le lehet húzni róla és hamm bekapható:-))

Ne feledjétek  az előző bejegyzésben lévő játékot:-))

2011. február 4., péntek

Játék nálam is!

Kedvet kaptam én is a játékhoz..:-))

Úgy láttam több blogokban, hogy szívesen ajándékoznak a blogosok, ha a rendszeres olvasók száma eléri a 100-at. Meg azt is láttam, hogy szívesen játszik mindenki, nem is a nyereményért, de olyan izgalmas a várakozás, ki nyer és mit:-)))
Nem olyan régi még a blogom, de nagyon örülök, hogy ennyien olvasnak:-))) bár még nincs meg a 100, de remélem a sorsoláskor már meg lesz. :-)

Köszönöm itt is mindenkinek!

Szeretnélek én is megajándékozni Benneteket ebből az alkalomból.
Az ajándék még legyen titok, mert ugye úgy érdekesebb, de az olvasók között kisorsolok 2 ajándékot is. 

Hagyjatok üzenetet itt a bejegyzésnél 2011. február 14.-ig, ha szeretnétek velem játszani.
Írjátok meg azt is, hogy már készítettetek-e bonbonokat és szeretnétek-e a bonbon készítéshez szükséges dolgot nyerni.
Mert az ajándék kapcsolódni fog - mily meglepő - a bonbon készítéshez :-)
(Jövő héten azért elárulom az ajándékokat is :-))

Várom a játszani vágyókat sok szeretettel!

Aki újként lép be és van blogja, legyetek szívesek megadni a blogotok címét is:-)
Köszi előre is!
kép: innét

2011. február 3., csütörtök

Ismét díjat kaptam

Ismét díjat kaptam, nagyon szépen köszönöm itt is. (Mostanában elég jelentős díjeső indult el a gasztroblogokon:-))

A díjat Gizitől kaptam, amely nem is díj, inkább egy kedves gesztus, egy virtuális ölelés.


Én most nagyon renitens leszek (Gizi ne haragudj érte), de én nem nevezek meg 5 blogot külön, hanem adom mindenkinek, aki szívesen olvassa a blogomat és neki is van blogja.

2011. február 2., szerda

Narancsos-forraltboros bonbon


A tegnap esti forraltbor készítés közben jött az ötlet, hogy ebből is lehetne valamilyen finom bonbont készíteni, meg ugye ki kellene próbálni az új formámat is.
A forralt bort én úgy készítem, hogy teszek bele sok fahéjat, szegfűszeget, kandírozott narancs és citromhéjat, cukrot. Ezeket egy-két óráig áztatom a borban, majd utána főzöm fel. Mit mondjak, nagyon itatja magát:-) Pedig én nem is szeretem a bort, de így forraltborként szívesen megiszom. A párom "tisztán" issza, én pedig fele tea, fele forralt bor keverékével tudom csak meginni. Ebből a forralt borból tettem el egy kis decinyit a mai bonbonhoz. A külső burokhoz pedig narancsos csokit használtam. Nagyon jó párosítás volt, mehetett volna bele még több forralt bor is.

Narancsos-forraltboros bonbon

Hozzávalók:

a krémhez:
4 dkg étcsokoládé,
4 dkg tejcsokoládé,
0,4 dl tejszín,
1 késhegynyi őrölt fahéj,
kb. 1 dl forralt bor,
2 teáskanál kandírozott narancshéj,

a külső burokhoz:
kb. 10 dkg narancsos étcsokoládé (55 %-os).

Elkészítés: először a krémet készítettem el. A tejszínt egy percig forraltam, beletördeltem a kétféle csokoládét és jól elkevertem, hogy a csoki teljesen megolvadjon. Ezután kevertem hozzá a kandírozott narancshéjat, a forralt bor, a fahéjat és betettem a hűtőbe.
Ezután a külső burokhoz készítettem elő a csokoládét. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra és egy kis ecset segítségével a bonbon formát kétszer kikentem közte a hűtőben pihent. 
A második kenés után kivettem a hűtőből a krémet és a csokiformákat megtöltöttem vele, helyet hagyva a lezáráshoz.
Ismét hűtőbe tettem legalább egy órára, majd az maradék csokival lezártam, ismét hűtő. 
Ezután óvatosan kifordítottam a formából.
Tetejét fehér csokival díszítettem.


2011. február 1., kedd

Kricky blogszülinapja és blogtali

Vasárnap részt vettem Kricky blogjának egy éves szülinapján és nagyon jól éreztem magam.
Sokat tanultam a különböző bemutatókon.
Kricky a blogján részletesen beszámolt a találkozóról fényképekkel.
Én is hoztam pár képet a szülinapról.