2011. január 31., hétfő

Konyakos-marcipános bonbon


Most már elárulom, hogy mire készültem. Mivel Kricky blogján én voltam a 100. követő, ezért meghívott az első blogszülinapjára, ahová sok gaszrtoblogger eljött. Jó volt találkozni olyanokkal, akiknek a blogját olvasom. Sok finomságot is vittünk a találkozóra, én bonbonokat gyártottam. Az alábbi bonbon is erre az alkalomra készült. Sokan megdicsérték:-) Az ötletet a Nagy csokoládékönyvből merítettem.

Konyakos-marcipános bonbon

Hozzávalók : (kb. 30 db-hoz)

1 dl tejszín
10 dkg tejcsokoládé (csokimikulás esett áldozatul)
10 dkg étcsokoládé (55 %-os)
3 evőkanál konyak
15 dkg marcipánmassza

a bevonáshoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os)
a tetejére: fehér csokoládé

Elkészítés: a tejszínt 1 percig forralom, majd beletördelem a tejcsokoládét és az étcsokoládét, hagyom teljesen felolvadni. Ezután belekeverem a konyakot és hűtőbe teszem, hagyom teljesen lehűlni.
Közben a marcipánt kinyújtom és kisebb köröket szúrok ki belőle.
A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, szép fényes roppanós marad a csokoládé. Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra a csokoládét.
Közben kivettem a hűtőből a szépen megdermedt konyakos csokoládékrémet, csillagcsöves kinyomóval kis kúpokat nyomtam a marcipán körökre és a bonbonokat megmártottam a csokoládéban. A csokoládé rácsra most keményebb fóliát (genoterm) tettem, mert rájöttem, hogy szépen lejön róla és nem hagy nyomot, mint a rács, mert arra néha ráragadt a csokoládé és csak kisebb sérüléssel lehetett leszedni róla. A végén fehér csokoládét olvasztottam, kisebb műanyag zacskóba tettem és a sarkát picit levágva köröket rajzoltam rá díszítésnek.

2011. január 27., csütörtök

Újabb díj


Ma megint újabb díjat kaptam, Dittától és  PiciJucitól. és Marianntól.
Nagyon szépen köszönöm nekik, nagyon kedvesek vagytok.

Ez a díj már többször körbejárta az ismerős gasztroblogokat, ezért most név szerint nem adnám tovább senkinek, hanem,  adom mindenkinek aki erre jár és van kedve a díjjal járó kötelezettségeknek eleget tenni.

A díjra vonatkozó szabályok:

1. Köszönd meg akitől kaptad.
2. Tedd ki a logót a blogra.
3. Linkeld be akitől kaptad.
4. Add tovább további 7 blogosnak.
5. Linkeld be őket.
6. Hagyj náluk megjegyzést,értesítsd őket.
7. Árulj el magadról hét dolgot.

Én az utolsó pontot nem szeretném "betartani" remélem nem haragszanak meg rám, akiktől a díjat kaptam:-))

Diós, marcipános, rumos szívecskék csokoládéburokban


Napok óta készültem valamire, de csak elméletben. Recepteket kerestem, terveztem, kalkuláltam. Olyanok jöhettek szóba, amiből gyorsan, sokat lehet készíteni. Az még titok, hogy mire készülök, de hamarosan kiderül.
Ma azonban már ténylegesen is neki láttam a munkának. Nem mondom, hogy ez a bonbon gyorsan kész, mert legalább 80 darab készült belőle, egészen aprók, épp egy falatnyi öröm. Nagyon izgulok, hogy majd mit szólnak hozzá. Vajon tetszeni fog-e a vendégeknek, el fog-e fogyni? Nos ilyen kérdések jártak a fejemben, miközben szorgalmasan mártogattam a bonbonokat a finom csokoládéban. A receptet a Nagy csokoládé könyvből vettem. Az elkészítéséhez  forma sem kell hozzá. Aki szereti a marcipánt és a diót, annak ez tetszeni fog.

Diós, marcipános, rumos szívecskék csokoládéburokban

Hozzávalók
:
kb. 40 darabhoz (a darabszám függ attól, hogy mekkorára készítjük)

5 dkg marcipánmassza 
10 dkg darált dió
3 evőkanál rum,

a bevonáshoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé

a tetejére:
darált dió.

Elkészítés: a marcipánt összedolgoztam a dióval és a rummal, majd sütőpapíron kinyújtottam Én egyszerre csak kisebb adagot nyújtottam és szív alakú formával szúrtam ki. Közben a csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra és ebbe mártottam a kiszúrt bonbonokat. Rácsra tettem, hogy megdermedjen a csoki, a tetejére pedig darált diót szórtam.

2011. január 25., kedd

Konyakos meggy sokadszorra és utoljára


Kutya és konyhánál és még másnál is olvastam, hogy igenis vállaljuk fel, ha valami nem sikerül, vagy nem úgy sikerül, ahogy azt szeretnénk. Tegye szívére a kezét mindenki és vallja be, nála is előfordul. Aztán van, amit menet közben lehet korrigálni, van, amit nem.
Több éve készítek bonbonokat, pralinékat, de eddig csak ez az egy fogott ki rajtam. Sok idevonatkozó oldalt elolvastam a neten és úgy gondoltam ezt is meg fogom tudni csinálni. Nos most lett egy biztató eredmény, de még most sem olyan, amilyet én szeretnék. A konyakos meggyet úgy döntöttem valóban készen fogom legközelebb is megvenni, nagyon sok időt pepecseltem vele, és ennyit nem ér az egész.
Biztos vannak és lesznek nálam ügyesebbek, meghagyom nekik a terepet.
A Barvico  honlapján lévő ötlet alapján készítettem először, de csak egy napig állt a meggybefőtt a konyakban, így a fondant nem olvadt fel teljesen, kevés volt a konyak:-) Ott azt írják, hogy fondanttal kell bevonni a konyakkal átitatott meggyet és a száradás után csak csokiba kell mártani.
Most egy hétig ázott a meggy a konyakban, nagyon finom volt. A fondant is jól sikerült, de nem maradt meg úgy a meggyen, ahogy én szerettem volna. Ezért átterveztem hirtelen az egészet és csokihüvelybe tettem a fondantos meggyet. Gondoltam, hogy még finomabb legyen, ezért a csoki aljába még  egy mokkáskanál konyakot is tettem, majd ment bele a fondantos meggy. Ezt betettem a mélyhűtőbe, bár nem szoktam, de gondoltam jobban le tudom majd zárni.
Nos volt, amit sikerült lezárni, volt, aminek a talpa nem maradt meg a csokihüvelyen. Minden esetre arra voltam kíváncsi, hogy a konyak hogy olvasztja fel a fondantot és, hogy lesz belőle konyakos meggy.
A kísérlet sikeres volt, mert már 2 nap múlva a fondant teljesen felolvadt és ott csücsült benne a meggy a szirupban. A 15 darabból 5 nem sikerült, azokat nem fordítottam a talpára, hanem kitámasztottam, hogy ne tudjon eldőlni és azokon teszteltem az olvadást.
Ízre nem lett rossz, de mégsem olyan, amilyet én szerettem volna.

Több csokit és több konyakot nem vagyok hajlandó elpazarolni, ezért maradok a másfajta bonbonok és pralinék készítése mellett, ezt pedig megveszem abban a kis édesség boltban, ahol kimérve lehet kapni kézzel készült hagyományos, igazi konyakos meggyet.

2011. január 24., hétfő

Díjat kaptam

Kedves meglepetés várt ma rám, amikor kinyitottam a blogom. Ezt a díjat kaptam Családi tűzhelytől, Dittától, Sherpától Nem vagyok mesterszakácstól, amit itt is nagyon szépen köszönök! 


A díjjal szabályok is járnak, melyek a következők:

- Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.

Szeretettel továbbadom a díjat az alábbi blogger társaimnak:

Kopernikusz, (Hajni)
Ízmorzsák Elif módra,
Evés közben (Hajni),
Juharszirup,
Papazsíroskenyér (Hugi),

Fogadjátok olyan szeretettel, amilyennel én adom.

2011. január 21., péntek

Vörösborban áztatott aszaltszilva bonbon


Ismét egy régebben készített nagyon egyszerű bonbon. Ezt mindenki el tudja készíteni és nem fogja megbánni, mert nagyon finom.

Vörösborban áztatott aszaltszilva bonbon

Hozzávalók: 

1 csg aszalt szilva,
1 csg vaníliás cukor,
kevés őrölt fahéj,
szegfűszeg,
félédes vörösbor,
kandírozott narancs és citromhéj,

a bevonáshoz: 15 dkg  jó minőségű étcsokoládé (65 %-os) 

Elkészítés: előző este beáztatjuk az aszalt szilvát annyi jó minőségű félédes vörösborba, amennyi ellepi. Érdemes több bort önteni a szilvákra, mert utána a vörösbort forralt bornak el lehet készíteni.  A vörösborba teszünk, vaníliás cukrot, kandírozott narancs és citromhéjat, szegfűszeget, őrölt fahéjat. Másnap leszűrjük és jól lecsepegtetjük a szilvákat. A csokoládé felét vízgőz felett felmelegítjük 40-42 fokr,a majd hozzátesszük a maradék csokoládét és addig keverjük, amíg mind elolvad. Ekkor visszamelegítjük 32 fokra és ebbe mártogatjuk be a szilvákat. Rácsra téve hagyjuk megdermedni,. tetejét megszórhatjuk durvára vágott pisztáciával, cukorgyönggyel, kókuszreszelékkel, szeletelt mandulával.

2011. január 19., szerda

Narancsos-csokoládés mousse


Az előző mousse-ban nem volt nyers tojás, ezért is tetszett meg a recept. Aztán,a mikor megláttam Fűszerháznál ezt a receptet és el is olvastam, akkor kipróbálásra ítéltem. Szeretem a páromat meglepni, kényeztetni valamivel, ha már olyan édes szájú:-))
Meglátni és eldönteni, hogy elkészítem egy pillanat műve volt, meg aztán minden volt itthon hozzá. Nosza munkára fel. Valóban gyorsan kész volt és mire a párom este hazaért már jól be is volt hűtve, utána már csak a dicséreteket kellett bezsebelnem. Az én részemet 3 napra beosztva ettem meg:-)) 
Ha valaki szereti az ilyen krémeket, annak ez biztosan ízleni fog. Az eredeti recept itt látható. Ebben ugyan van tojás, de a készítésnél majd látszik, hogy nem nyers formában.Ebből a mennyiségből két ,elég nagy adag lett.

Narancsos-csokoládés mousse

Hozzávalók:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (55 %-os),
1,5 evőkanál vaj,
1,5 narancs frissen facsart leve,
1 teáskanál frissen reszelt narancshéj,
1 evőkanál  kristálycukor,
2 nagy tojássárgája ,
1 evőkanál rum,
3 dl tejszín.

a tetejére: reszelt narancshéj és csokiforgács.

Elkészítés: a csokiolvasztó gépemben megolvasztottam a csokit, hozzátettem a vajat és hagytam teljesen felolvadni. Egy másik edényben összekevertem a tojások sárgáját a cukorral, a narancslével és 2-3 percig forraltam, majd hozzáöntöttem  a csokis vajat és jól elkevertem. Ekkor tettem bele a rumot és a reszelt narancs héját is. Az edényt hideg vízbe állítottam és időnként átkevertem. Közben keményre felvertem a tejszínt és a kihűlt krémmel óvatosan összekevertem. Rögtön pohárba tálaltam és a tetejét megszórtam csokoládéforgáccsal és reszelt narancshéjjal.

2011. január 18., kedd

Kávés-narancsos-marcipános kocka


Olvastam Dolce Vita felhívását a blogszülinapjával kapcsolatban, így persze én sem szeretnék kimaradni a játékból, mert ugye játszani nagyon jó. Főleg egy olyan szuper gépért, mint, a nyertesnek dukál. Ugyan kávét nem ihatok, de a kávés ízt imádom, na meg a családom azért iszik kávét. Ebből a gépből pedig csodás kávé csordogál kifelé. A csokikocka ötletét Kiskanálnál láttam, köszönet itt is a receptért. Ebből a mennyiségből 25 db lett, persze ez attól is függ, ki mekkorára vágja.Itt most kisebb réteg lett a marcipán és nagyobb a krém, mert az valami csoda lett, ahogy olvad a szájban, mennyei.

Boldog blogszülinapot kívánok Dolce Vita a következő bonbonnal:

Kávés-narancsos-marcipános kocka

Hozzávalók: 


a krémhez:
1,5 dl  tejszín,
2 evőkanál nescafé,
15 dkg étcsokoládé (55 %-os),
2 evőkanál rum,
1 narancs leve,

20 dkg marcipán,


a bevonáshoz: 15 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os)
fehér csokoládé a díszítéshez és kis csokigolyók.


Elkészítés: először a krémet készítettem el. Egy kis lábosban egy percig forraltam a tejszínt, majd beletettem a nescafét és az étcsokoládét, hagytam felolvadni. A végén belekevertem a narancs levét és a rumot. Jól elkevertem és hagytam kicsit hűlni. A marcipánt kinyújtottam akkorára, amekkora tálba akartam tenni a csokit. Ez nekem 15 x 15 cm-es volt. Ebbe sütőpapírt tettem és arra rá a kinyújtott marcipánt. Erre öntöttem a krémet és betettem a hűtőbe kb. 3 óra hosszára, addigra szépen megdermedt a csokikrém, annyira, hogy szeletelni lehetett. 
Közben elkészítettem a külső csokiburkolathoz a csokoládét. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a bevonáshoz szánt csokoládé felét, 40 fokra melegítve. Ezután hozzátördeltem a maradék csokit és hagytam benne felolvadni. Ekkor a hőmérséklete kb. 28 fok lett. Ezután visszamelegítettem a csokit 32 fokra. Nagyon jól sikerült a kristályszerkezet kialakítása, talán ilyen jól még sosem. Most volt türelmem végig csinálni a fokozatokat. A hűtőből kivettem a marcipános csokit és 25 darabra vágtam fel. Ezeket a darabokat mártottam bele a csokiba és rácsra téve hagytam megdermedni. Közte nem tettem a hűtőbe. Sokkal szebb lett a külső része, mintha a hűtőbe tettem volna. A tetejére olvasztott fehér csokit csurgattam és  csokigolyóval díszítettem.

2011. január 16., vasárnap

Gyors csokoládámousse tojás nélkül


Mostantól módosítom a blogom címét Bonbon és csokoládé mániára :-)))

Azt hiszem a következő recept is ide illik, mert annyira csokis és annyira jó:-)
Igen, csoki...csoki...csoki minden mennyiségben...amikor Sajtkukacnál megláttam ezt a receptet, tudtam, hogy ki fogom próbálni, főleg, amikor a hozzávalókat is elolvastam. Én ugyanis nem használok  tojást  a sütés nélküli édességekbe.Ez pedig csokoládékrém a javából, tojás nélkül.. A másik vonzó dolog ebben, hogy gyorsan kész van., na és az utolsó vonzó érv, hogy nagyon finom. Aki szereti a csokikrémeket, feltétlen próbálja ki.. Az eredeti recep itt található...köszönöm a receptet itt is. Amit én változtattam, hogy víz helyett tejjel készítettem.Ez a mennyiség két adagra elég.

Gyors csokoládémousse tojás nélkül

Hozzávalók:

7, 5 dkg pillecukor,
2,5 dkg vaj,
12,5 dkg étcsokoládé,
0,3 dl tej,
2 dl behűtött tejszín,
1 vaníliarúd kikapart belseje.

Elkészítés:
a csokoládét, a vajat, a vanília kikapart belsejét és a pillecukrot lábosba tettem,  ráöntöttem  a tejet és nagyon pici lángon melegítettem, miközben állandóan kevertem. Amikor minden felolvadt, akkor hagytam hűlni, időközben párszor megkevertem. Közben a hideg tejszínből kemény habot vertem, majd óvatosan a kihűlt csokikrémhez forgattam. Jól lehűtve tálaltam.

2011. január 14., péntek

Duplán csokis nugátos bonbon


Majdnem elfelejtettem ezt a bonbont, még karácsonykor készült az új formámban Jóval karácsony előtt volt szerencsém vásárolni egy cukrász nagykerben, ott vettem a csokilencsét, ami nagyon finom, sütikbe is ezt használom. Gondoltam az egyik bonbonomat félturbózóm vele. Nagyon finom volt a krémben ráharapni még egy kis roppanós csokira. Így lett duplán csokis a bonbon:-))

Duplán csokis  nugátos bonbon

Hozzávalók: 

a külső csokihoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (65 %-os),
1 mokkáskanál kókuszzsír,

a töltelékhez:
5-7 dkg mogyorós nugát,
1 evőkanál 1 evőkanál rum,
2 dkg vaj,
5 dkg csokilencse.

Elkészítés: a töltelékkel kezdem, a szobahőmérsékletű mogyorós nugátot összekeverem a puha vajjal, a rummal és legalább fél órára hűtőbe teszem. Amíg hűl, addig a szokásos módon a csokiolvasztó gépemben megolvasztom a külső réteghez a csokoládé felét  40-45 fokra, majd hozzáteszem a másik felét és addig keverem, amíg el nem olvad az összes csokoládé. Ekkor újra melegítem, de csak 32-33 fokig. Így lehet elérni, hogy szép fényes maradjon a csokoládé. A csokiformát kétszer kikenem a csokoládéval, közte a hűtőben pihen. A második kikenés és hűtés után kiveszem a tölteléket a hűtőből és hozzákeverem a csokilencséket.  Ezzel a krémmel töltöm meg a csokiformákat, helyet hagyva a lezáráshoz. Ismét hűtőbe teszem legalább 1 órára. Ezután a maradék csokival lezárom a bonbonokat és ismét hűtés következik. Ezután kifordítom a formából és csokikapszliba teszem.

2011. január 11., kedd

A tegnapi könyből egy kis ajánló

A könyv címe: Csokoládés finomságok aranykönyve.
Kossuth Kiadó,

A könyv hátulján ez olvaható:
"Édes, keserű, csípős, folyékony, lágyan olvadó vagy szilárd: a csokoládé, mely valóban az "istenek eledele", egy olyan kultusz tárgya, amely a századok során folyamatosan újjászületik, és arra ösztönöz, hogy újra meg újra megkóstoljuk a különböző divatirányzatok szerinti formájában, megújuló összeállításokban."
A könyv 300 olyan receptet tartalmaz, amelyek nagyon tetszenek és van köztük igazán sok olyan recept, ami nagyon teszik.
A könyv be volt csomagolva a könyvesboltban így nem tudtam belenézni és csak annyiban ért csalódás, hogy több bonbont vártam tőle.
De sebaj, akkor süteményeket sütök majd.
Minden oldalon egy recept, a másik oldalon róla kép. Nagyon szép képek.
Tetszenek a kekszek, a muffinok, a különleges desszertek.
Szóval tetszik úgy, ahogy van.
Hamarosan jövök a receptekkel:-)

2011. január 10., hétfő

Ez is szerelem első látásra



Nem is kaphatott volna egy olyan csokiimádó, csokifüggő szebb ajándékot, mint én ma az anyukámtól.
Köszönöm anyukám! :-)

2011. január 9., vasárnap

Kávés-narancsos bonbon


Minden nap képes lennék csokit gyártani, de ennyi csokit nem lehet enni, mert ugye az hizlal:-)))
Ezután is fogok készíteni, de csak egy-egy fajtából pár darabot, amikor rám tőr a csoki ehetnék:-))
Szeretem a kávéízű csokit, a narancsos csokoládét, ezt most ötvöztem, nagyon finom lett. Mondjuk nem tudtam szépen elvágni, de nem szépségversenyre készült:-))

Kávés-narancsos bonbon


Hozzávalók: 

a krémhez:
5 dkg jó minőségű étcsokoládé ( 55 %),
1 evőkanál feketekávé,
0,2 dl tejszín,
1 evőkanál kandírozott narancshéj,

a külső csokiburokhoz:.

10 dkg jó minőségű étcsokoládé.

Elkészítés: először a krémet készítem el. A tejszínt 1 percig forralom és beletördelem a csokoládét, majd hozzákeverem a kávét és végül a kandírozott narancshéjat. Legalább fél órára hűtőbe tesszük. Amíg a krém hűl, addig a csokiolvasztó gépemben megolvasztom a külső burokhoz az étcsokoládé felét kb. 40 fokra. Ez nálam a gép 2. fokozatát jelenti. Ezután hozzáteszem a maradék étcsokoládét és többször átkeverve hagyom felolvadni. Ekkor a csokoládé hőfoka 27-28 fok kell legyen. Ezután újra felmelegítem, de csak 32-33 fokra. Ekkor alakul ki a csokoládé kristályszerkezete és ezzel tudjuk elérni, hogy finom roppanós legyen a csokoládé és szép fényes. Ezzel a csokival kenem ki a formát kétszer, közte a hűtőben pihen. Én nem teszem a mélyhűtőbe, csak a sima hűtőbe. A második kenés után a krémmel megtöltöm a formát, de csak annyival, hogy legyen hely a lezáráshoz. Ismét hűtőbe teszem, majd kb. fél óra múlva a maradék étcsokoládéval lezárom. Megint hűtő, majd ha kész kifordítom a formából és már lehet is kóstolni.

2011. január 7., péntek

Csokival töltött marcipánburgonya


Pont akkor láttam Dr. Pepper felhívását a Magazine Monday és Könyves Kedd-ről, amikor valamit nagyon kerestem a sok gasztro újságom között. Rögtön el is merültem a sok receptben. Be kell vallanom sok újságot veszek, aztán valahogy mindig a polcon végzik, mielőtt sok mindent kipróbálnék belőle. De azért ötleteket merítek belőlük:-)

Ezért is örültem a felhívásnak, hogy minden héten egy receptet az újságból, egyet a sok szakácskönyvből készítsünk el.
Csatlakozz Te is a mozgalomhoz:-))
Nos bonbon kevés újságban van, de én rögtön belebotlottam egybe.
A marcipánburgonyát, mely kakaóba van forgatva szerintem sok mindenki ismeri. Most az újság nyomán kicsit átgondolva került elkészítésre.  Mondhatom nagyon finom lett.
A recept a Fakanál újság 2006/6. számában található.

Csokival töltött marcipánburgonya

Hozzávalók: (kb. 10 db-hoz)

30 dkg marcipánmassza,
holland kakaópor,

a csokitöltelékhez:

5-7 dkg jó minőségű étcsokoládé (55 %-ost használtam),
0,5 dl tejszín,
1 evőkanál rum,
5 dkg vaj.


Elkészítés: a csokikrémet készítem először el. A tejszínt 1 percig forralom, majd lezárom alatta a gázt és beletördelem a csokoládét, hagyom, hogy elolvadjon. A végén belekeverem a rumot és hagyom teljesen kihűlni. Kb. fél órára hűtőbe is teszem. A vajat habosra keverem és a lehűlt csokikrémmel jó habosra keverem.
A marcipánt kb. 10 egyenlő részre osztom és kb. 6 cm átmérőjű körökre nyújtom. Ebbe teszek egy kanál csokikrémet és szép kis gombócokat formálok belőlük, amiket kakaóporba forgatok. A tetejét pár helyen óvatosan bevágom.Felhasználásig hűtőbe teszem.

2011. január 6., csütörtök

Gesztenyés-mogyorós golyók


Ez az egyszerűen elkészíthető és nagyszerűen variálható finom édesség, még az egyik, Max által kiírt  VKF! fordulóra készült. Igaz nem hagyományos bonbon, de ezt is érdemes kipróbálni, jól jöhet egy gyermekzsúron.  Gyorsan elkészíthető és nagyon finom! Természetesen, ha gyermekeknek készül, akkor ne tegyünk bele rumot:-) 

Gesztenyés-mogyorós golyók

Hozzávalók:


20 dkg darált keksz,
25 dkg gesztenyemassza,
25 dkg mascarpone,
5 dkg darált mogyoró,
2 evőkanál rum,
10 dkg porcukor,
3 evőkalál nutella.

a gombócok beforgatásához:


kakaópor, szeletelt mandula, darált keksz, kókuszreszelék, darált mogyoró.

Elkészítés:
a gombócokhoz minden hozzávalót összekeverünk, hogy könnyen gyúrható masszát kapjunk. Ha kicsit szárazabb lenne, akkor tegyünk még bele egy kis mascarponét. A nutella helyett olvasztott csokoládét is tehetünk bele.
Variálhatjuk még azzal is, ha a közepébe egy szem meggybefőttet teszünk.
Kis golyókat formázunk belőle, kakaóba, mogyoróba, szeletelt mandulába, darált kekszbe, vagy kókuszreszelékebe forgatjuk.

2011. január 2., vasárnap

Mascarponés-baileyses csokipohár


Először is köszönöm szépen mindenkinek a jókívánságokat az új esztendőre.

Én is kívánok minden kedves olvasómnak békés, szeretetben gazdag, sikeres új esztendőt és azt, hogy mindenkinek teljesüljön az álma!

Ezt a csokipoharat a szilveszteri asztalra szántam, amit a barátainkkal együtt fogyasztottunk el. Nagy sikert aratott, nem győztem bezsebelni a dicséreteket:-))
A csokipoharat még karácsony előtt vettem egy bevásárlóközpontban, 16 db volt a dobozban. A megadott mennyiségek erre a 16 pohárnyi csokira vonatkoznak.

Mascarponés-beileyses csokipoharak

Hozzávalók:

16 db kész csokipohár,
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (65 %-os),
10 dkg fehér csokoládé,
1 dl tejszín,
1 dl beileys,
5 dkg mascarpone,
1 kiskanál kókuszzsír,
tetejére figurás csokilapocskák.

Elkészítés: a tejszínt 1 percig forralom, majd beletördelem az étcsokoládét, a fehér csokoládéból a felét, vagyis 5 dkg-ot, és hagyom, hogy a csokik felolvadjanak a tejszínben. Ezután beleöntöm a baileyst, de már nem forralom. Hagyom hűlni és, amikor kihűlt, akkor belekeverem a mascarponét, majd fél órára a hűtőbe teszem. Nem tovább, mert akkor nem lehet szépen betölteni a csokipoharakba. A krémmel megtöltöm a csokipoharakat, de hagyok annyi helyet, hogy majd le tudjam zárni a fehér csokival. Újra hűtőbe teszem kb. egy órára. Közben a csokiolvasztómban megolvasztom a fehér csokoládét a kókuszzsírral és a hűtőből kivett csokipoharakat lezárom vele. Tetejére figurás csokilapocskákat teszek díszítésnek, de lehet bármi mással is díszíteni.
Nagyon finom!
(A kép sajnos nem a legjobb, de rosszak voltak a fényviszonyok)