2011. december 19., hétfő

Kókuszos csokoládés bonbon


Ezt a bonbont is a  Kifőztük decemberi számában láthattátok.
Az újság továbbra is ingyen letölthető innét! Nézzétek meg, csodás lett a decemberi szám, telis-tele házilag készíthető gasztro ajándékokkal. Még nem késő neki látni, hogy saját készítésű meglepetéssel készüljetek az ünnepekre.
Kókuszos csokoládé bonbon

Hozzávalók:

a külső csokoládé burokhoz:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os),

a kókuszos csokoládé krémhez:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (55-%-os),
0,5 dl tejszín,
1 mokkáskanál fahéj,
2 evőkanál kókusz likőr,
3 dkg kókuszreszelék.

Elkészítés: először a csokoládét temperáljuk. Az étcsokoládé felét gőz fölött egy kis edényben felolvasztjuk, figyelve arra, hogy a csokoládé hőfoka ne menjen 40 fok fölé. Amikor teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és beletördeljük a csokoládé másik felét, addig keverjük, amíg el nem olvad. Ekkor a hőfoka kb. 28 fok. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, szép fényes roppanós marad. Ezután újramelegítjük a csokoládét kb. 33 fokra. Egy kis ecset segítségével, a csokoládéval kétszer kikenjük a szilikon bonbonformát.
Közben elkészítjük a krémet. egy percig forraljuk a tejszínt, majd beletördeljük a csokoládét és addig keverjük, amíg el nem olvad. Ekkor tesszük bele a kókusz likőrt, a fahéjat és a kókuszt, jól elkeverjük, hagyjuk kihűlni. A hűtőből kivett bonbonformákba töltjük a krémet, vigyázva, hogy hagyjuk helyet a lezáráshoz.
Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a maradék csokoládét a bonbon lezárásához újra temperáljuk.
A bonbonformát kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik, amely kb. 1 óra. Ezután a bonbon a formából kifordítható.
Tetejét csillámporral (étkezési) díszíthetjük.
 

7 megjegyzés :

  1. Nagyon szépek :) Nagyon jó ránézni a képre, jó hangulatos :)

    VálaszTörlés
  2. Szia, nagyon tetszenek a receptjeid, egyetlen kerdes valaszt el a megvalositastol: habtejszint vagy fozotejszint hasznalsz? ha habtejszint, akkor cukrozott vagy cukrozatlan verziot? valaszodat elore is koszonom, nyc

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek ! Nagyon finom lehet az íze is !

    VálaszTörlés
  4. Hú, de finomak lehetnek! A kép is gyönyörű. :)

    VálaszTörlés
  5. Vikvi!
    Köszi:-))

    NYC!
    Köszi, örülök, hogy tetszik. Én mindig habtejszínt használok, abból is a pharmalatot (kék dobozos, folyós tejszín)), cukrozatlan. Remélem sikerülni fog:-))

    Éva!
    Igen nagyon finom volt:-))

    Petra!
    KÖszi szépen, a képekkel sosem vagyok megelégedve:-)))

    VálaszTörlés