2011. december 13., kedd

Karácsonyi kocka



Látszik milyen régen volt bonbonos bejegyzés. Pedig így karácsony előtt többnek kellene lenni, de időm az szinte semmire. Nem baj, majd karácsony után lesz:-)))
Ezt a bonbont a Kifőztük decemberi számában láthattátok.
Az újság továbbra is ingyen letölthető innét! Nézzétek meg, csodás lett a decemberi szám, telis-tele házilag készíthető gasztro ajándékokkal. Még nem késő neki látni, hogy saját készítésű meglepetéssel készüljetek az ünnepekre.

Karácsonyi kocka

Hozzávalók:
10 dkg marcipán, + 3 dkg a díszítéshez,

a csokoládékrémhez:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (55 %-os),
5 cl tejszín,
1 evőkanál méz,
2 evőkanál csokoládé likőr,
1 mokkáskanál fahéj,
5 dkg cukrozott narancshéj,

a külső csokoládé burokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os).

Elkészítés: a csokoládé krémhez egy percig melegítjük a tejszínt, majd beletördeljük a csokoládét és addig keverjük, amíg el nem olvad. Ekkor tesszük bele a mézet, a csokoládé likőrt, a cukrozott narancshéjat és a fahéjjal ízesítjük, jól elkeverjük.
A marcipánt kinyújtjuk, egy kisebb tálat kibélelünk sütőpapírral, vagy 15x15-ös krémes keretet használunk. Ebbe tesszük bele a marcipánt, majd ráöntjük a már nem meleg csokoládékrémet, hűtőbe tesszük, amíg teljesen meg nem dermed. Akkor kivesszük a hűtőből és 3x3-as kockákra vágjuk.
Közben temperáljuk a csokoládét. Az étcsokoládé felét gőz fölött egy kis edényben felolvasztjuk, figyelve arra, hogy a csokoládé hőfoka ne menjen 40 fok fölé. Amikor teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és beletördeljük a csokoládé másik felét, addig keverjük, amíg elolvad. Ekkor a hőfoka kb. 28 fok. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, szép fényes roppanós marad. Ezután újramelegítjük a csokoládét kb. 33 fokra. Ebbe mártjuk bele egy villa segítségével a csoki kockákat. Sütőpapírra tesszük és hagyjuk, hogy a csoki megdermedjen. Tetejét marcipánnal díszíthetjük.

11 megjegyzés :

  1. Nagyon szépek! Mikulás előtt készítgettem gasztro ajándékokat most karácsonyra kihagyom ! Azért ezt a fajta bonbont elteszem tartalékba, egyszer majd kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon klassz. Gyönyörűek, és az íze mennyei lehet :)

    VálaszTörlés
  3. Jajj, marcipános, narancshéjas! És azok a kis díszek! Ki tudna ilyeneknek ellenállni?))

    VálaszTörlés
  4. Már az újságban is teljesen lenyűgözött ez a díszítés! Az íze meg természetesen szuper! :)

    VálaszTörlés
  5. De szépek!:-)Az íze pedig mennyei lehet!:-)

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Szia Geszteny!
    Ne haragudj, hogy ide írok, de e-mail elérhetőséget nem találtam...

    Szeretettel meghívnálak egy könnyű karácsonyi játékra!
    Remélem, elfogadod az invitációt: http://dszisza.blogspot.com/ (Házicukrászat kipróbált sütireceptekkel, tortakölteményekkel )

    Üdv: dszisza

    VálaszTörlés
  7. Szia !

    Bár jobb lett volna a 300.-nak lenni, de a 299. követőnek lenni sem rossz :)
    Nagyon szuper a blog, jövök rendszeresen...

    Sok sikert !

    VálaszTörlés
  8. Éva! Örülök, hogy tetszik:-))

    Vikvi!
    Köszi szépen:-))

    Tea! Remélem, hogy kevesen tudnak neki ellenállni:-))

    Petra! Köszi szépen:-))

    Nelli!
    Igen nagyon finom volt:-)) Köszi!

    Dszisza!
    KÖszi szépen, megyek megnézem:-))

    József!
    Megtiszteltél, hogy bejelentkeztél hozzám:-)))
    Nagyon szépen köszönöm, kedves vagy:-))
    A 299 még különlegesebb szám, mint a 300. :-)))

    VálaszTörlés
  9. Már megvan a 300! :-) Csuda csinik ezek a pralinék!

    VálaszTörlés
  10. Hauser Mária!

    KÖszöntelek, mint 300.olvasómat:-)))
    Érezd jól magad nálam:-))

    VálaszTörlés