2011. október 19., szerda

Mazsolás bonbon


Nagyon régen hoztam új bonbon receptet. Sajnos nagyon kevés időm van a legkedvesebb hobbimra. Pedig ötletem van sok, csak hát a megvalósítás várat magára. Ez a bonbon a Kifőztük magazinban jelent meg a legutóbbi, októberi számban. Az újság letölthető továbbra is ingyenesen innét!

Mazsolás bonbon

Hozzávalók:
a külső csokoládé burokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (minimum 70 %-os)

a csokikrémhez:
5 dkg jó minőségű étcsokoládé (minimum 55 %-os)
3 cl tejszín

a töltelékhez:
kb. 5 dkg mazsola
2 dl Tokaji aszú

Elkészítés: a mazsolát 2 napra beáztatjuk a borba.
A polikarbonát formánál nagyon fontos a megfelelő temperálás, mert csak akkor jön ki sérülés nélkül a bonbon a formából. Az étcsokoládé felét gőz fölött egy kis edényben felolvasztjuk, figyelve arra, hogy a csokoládé hőfoka ne menjen 40 fok fölé. Amikor teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és beletördeljük a csokoládé másik felét, addig keverjük, amíg elolvad. Ekkor a hőfoka kb. 28 fok. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, szép fényes roppanós marad. Ezután újramelegítjük a csokoládét kb. 33 fokra. A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen tele öntjük a csokoládéval és addig hagyjuk dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lesz a csokoládé. Ekkor a formát egy tál fölé fordítjuk és hagyjuk, hogy a felesleg kifolyjon belőle. A tetejét habkártyával lehúzzuk, és addig tesszük hűtőbe, amíg a csokoládé teljesen meg nem szilárdul.
Közben elkészítjük a csokoládé krémet. A tejszínt egy percig forraljuk, majd beletördeljük a csokoládét és hagyjuk teljesen felolvadni és kihűlni, krémesre keverjük.
A hűtőből kivesszük a bonbonformát. Az aljára egy-két szem mazsolát teszünk, erre nyomunk a csokoládékrémből annyit, hogy maradjon hely a lezáráshoz.
Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a maradék csokoládét a bonbon lezárásához újra temperáljuk.
A bonbonformát kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik, amely kb. 1 óra. Ezután a bonbon a formából kifordítható.

Tipp: polikarbonát forma helyett használhatunk szilikon formát is, akkor egy kis ecset segítségével kétszer kenjük ki a formát a megfelelő csokoládé burok eléréséhez.

11 megjegyzés :

  1. Melyik forma jobb a polikarbonát vagy a szilikon?
    Nagyon szépek lettek ezek a bonbonok.:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tutin hangzik!
    Nelli: egyértelműen a polikarbonát! Sokkal szebb bonbonokat lehet benne csinálni, vékonyabb a csokiburok... roppan... szerintem Gesztenye is egyetért velem :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet! Csak az aszút mivel pótolhatnám? Szívesen kipróbálnám mert számomra annyira nem bonyolúlt, de most azért vegyek 1 üveg italt, még a végén a férjuram rászokna a bonbonra?:-))

    VálaszTörlés
  4. Istenien hangzik! Két hete Vianne egy kicsit beavatott a bonbon készítés rejtelmeibe és szeretnék valamivel megpróbálkozni. Ez az ötlet nagyon tetszik. :)))

    VálaszTörlés
  5. Megint egy csoda! Isteni lehet a tokais mazsolával, összefut a nyál a számban, még így olvasva is híztam 2 kg-ot!

    VálaszTörlés
  6. Már a neve is eteti magát! Aszú, mazsola, csoki..hm..))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon klassz, a mazsolák jól megszívhatják magukat és ez meg az étcsoki... hmmmmm

    VálaszTörlés
  8. Annyira szépek! Most először olvastam végig a bonbonkészítés folyamatát, egyelőre nem csábít az elkészítése, maradok az ámulásnál:-)

    VálaszTörlés
  9. Nelli!
    Köszi kedves vagy!
    Igen én már csak polikarbonát formában készítem a bonbonokat.

    Zsuzsi!
    Köszi a kisegítést:-))Igen maximálisan egyetértek veled:-))

    Éva!
    Szerintem bármilyen borral tudod helyettesíteni, meglátod finom lesz!

    Petra!
    Igen láttam, hogy milyen klasszul készítetted a bonbont:-))

    Gabi!
    Valóban nagyon finom volt, a mazsola, az aszú és a csoki jó párosítás volt:-))

    Teakert!
    Valóban így van:-))

    Katuci!
    Igen jó nagyra duzzadtak és nagyon lehetett érezni a bort:-))

    Bianka!
    Köszi szépen:-))

    Gerdi!
    Pedig csak egyszer kell elkezdeni, aztán már nem lehet leszokni róla:-))

    VálaszTörlés
  10. Kukk be hozzám!
    http://amiketenfozok.blogspot.com/2011/10/dij-marisztol.html

    Egyébként nagyon szupi ez a bonbon, és gondolom isteni volt! :)

    Üdv: Kat

    VálaszTörlés