2011. szeptember 25., vasárnap

Vajkaramella


Régóta tervben volt már véve a vajkaramella készítése, de valahogy mindig elmaradt. Ma reggel viszont volt egy kis időm, így neki is láttam. Rita konyhájából választottam a receptet. Az új kerámiabevonatos lábosomban készítettem, mert abban nem ég oda semmi. Kb. 20 percet kellett kevergetni és már kész is volt. Csak tudnám miért vártam vele eddig. 
Ilyen csodás, selymes vajkaramellát még sosem ettem. természetesen ez is bonbonban fogja végezni, majd még agyalok rajta milyen legyen.
Az eredeti recept itt található, Rita konyhájában. Rita! Köszönöm a receptet itt is!
Ritánál részletes leírást és fázis fotókat találtok!

Vajkaramella

Hozzávalók:
2,5 dl tejszín, 
25 dkg cukor (én barna cukrot használtam), 
6 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor, 
6 dkg méz.

Elkészítés: a hozzávalókat egy lábosba tettem, majd forralni kezdtem közepes lángon. Kb 25 percig kell kevergetni, akkor lesz jó állagú, ha jól besűrűsödik és szép karamell színe lesz. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy jó-e, ha egy pohár jéghideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, az a pohár alján egybe fog állni. Ha nem jó még, akkor szétmorzsolódik. Amikor kész, akkor egy sütőpapírral bélelt edénybe öntjük és hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hűtőbe tesszük, hogy teljesen  megdermedjen.

14 megjegyzés :

  1. Ez nagyon hasznos recept, köszönöm. Guszták lettek. :)))

    VálaszTörlés
  2. gondolatolvasó nőszemély vagy.
    tegnap ezen agyaltam, hogy el kellene már követnem itthon egy karamellát.
    most már nem is kell semmi, mint belevágni a projektbe.
    köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Mi a manó, új kerámiabevonatú lábas!
    A sütőpapirra simán ráönteni, vagy bekell egy iciri-picirit olajozni?

    VálaszTörlés
  4. Imádom!
    Jöhet bármikor, bármennyi:D

    VálaszTörlés
  5. Petra!
    Szerintem is nagyon jó recept.

    Okki!
    Az és gyorsan fogy:-))

    4Gyerek!
    Mondta már más is, hogy gondolatolvasó vagyok:-))Hidd el kisebb munka, mint gondolnád:-)

    Marcsi!
    Igen van ilyen és nagyon jó:-)
    Nem kenetem be a papírt, csak úgy simán ráöntöttem és miután megdermed simán lejön róla:-)

    Gabi!
    Most már nekem is :-))

    Bianka!
    Biztosíthatlak róla:-))

    VálaszTörlés
  6. Hát, én egyáltalán nem szeretem a karamellát, de a férjem imádja. Lehet, hogy meg is van neki a névnapi meglepim! :-)))

    VálaszTörlés
  7. Bogyó!
    Akkor feltétlen készítsd el, mert csodálatos:-))

    VálaszTörlés
  8. A vajkaramella íze csodálatos, már kétszer készítettem. Viszont az állaga nekem olvadós, nyúlós, ha hűtőben van, akkor jó, de kicsi hűtőn kívül eltöltött idő után kezelhetetlen. Így csak annyit vágok belőle, amennyit éppen megeszünk. A 25 perc helyett nekem szükség volt 35 percre a megfelelő állag és szín elérésére. Mivel tehető szilárdabbá a karamella?
    Üdvözlettel: Krisztina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszta!
      Én is így használtam, ahogy Te, vagyis a hűtőből. Próbáld meg esetleg egy kicsivel kevesebb tejszínnel. Még úgy nem próbáltam, mert nekünk így ízlett, hamar el is fogyott. Az idő csak hozzávetőleges mindennél, mert mindenkinek más a tűzhelye. Én pl. gázon főzök:-))

      Törlés
  9. Válaszok
    1. Szia Viktória!
      Állati tejszínt használok mindenhez, 30 %-t.
      Bonbon mánia

      Törlés