2011. július 3., vasárnap

Meggyfagyis bonbon - VKF-43!


Az utolsó pillanatban csak sikerült a Heves jeges címet viselő VKF! fordulóra, amelynek Reni a háziasszonya, készíteni egy fagyival töltött bonbont. Az idő is kedvezett, nem volt túl meleg, a töltelék is finom lett.

Meggyfagyis bonbon

Hozzávalók:
a külső csokiburokhoz:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os),

 a töltelékhez:
10 dkg meggy + pár szem felezve,
5 dkg mascarpone,
1 dl tejszín,
2 kiskanál cukor,
egy csipet őrölt fahéj,
egy csipet őrölt szegfűszeg,
0,2 dl vörösbor.

Elkészítés: a csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra és egy kis ecset segítségével a bonbon formát kétszer kikentem, közte a hűtőben pihent. 
A meggypüréhez a meggyet magozás után a cukorral, a fűszerekkel és a vörösborral pár percig forraltam, a merülő mixerrel pürésítettem, hagytam kihűlni.
Közben elkészítettem a krémet,  a tejszínt felvertem, hozzákevertem a mascarponét és a meggypürét. A formák aljába kevés krémet tettem, mad arra egy fél meggyet, majd ismét krémet,vigyázva, hogy helyet hagyjak a lezárásnak, majd ismét hűtőbe tettem.
A maradék csokoládét újra temperáltam és a hűtőből kivett forma tetejére kanalaztam, a felesleget habkártyával lehúztam. Ekkor a mélyhűtőbe tettem és pár óra múlva kifordítottam a bonbonokat a formából.


8 megjegyzés :

  1. Gratula a recepthez, ötletes és nagyon finom lehet. Imádom az édes és savanykás ízek keveredését, úgyhogy köszönöm viszem.

    VálaszTörlés
  2. Hmmm, meggyfagyi nagy kedvenc, jöhetne!!! Ja, a hozzávalóknál a 10 dkg jó minőségű bonbont írd át csokira :))))
    Erinacea (buta blogger megint nem enged be)

    VálaszTörlés
  3. Gesztenye, ez nagyon jò lehetett! :)

    VálaszTörlés
  4. A receptet csak átfutom, mert a látvány teljesen elkápráztat! Hogy milyen nagyon finom lehet ez?

    VálaszTörlés
  5. Ahogy leírod, olyan egyszerűnek tűnik, hgoy akár még én is el tudnám készíteni:)
    Ideje lennem felavatni a szépséges bonbon formámat.
    ahogy olvasom a bejegyzést, csak nyelek nagyokat.

    VálaszTörlés
  6. Petra!
    Remélem neked is ízlik majd:-)

    Erinacea!
    KÖszi észre sem vettem, már javítottam:-))

    Bianka!
    Igen nagyon ízlett:-))

    Vianne!
    Még van a fagyasztóban pár szem:-))

    Éva!
    Igen az volt, érdemes kipróbálni:-))

    Foodafok!
    Köszi szépen!:-)

    Pici Juci!
    Igen várom már mit fogsz belőle készíteni:-))) Meglátod sikerülni fog:-)

    VálaszTörlés