2011. június 21., kedd

Vörösboros-marcipános-eperpürés bonbon


Ez a bonbon még a múlt héten készült, nagy meleg volt, ezért késő este álltam neki, éjfélkor már kész volt kétféle. Akinek készítettem már többször kóstolta a bonbonjaimat és nagyon dicsérte. Ezért most képes voltam nekiállni későn este, mert olyan szépen kért. Na meg azért is, mert  komám:-))
Ennek a bonbonnak az ötletét Praliné Paradicsom egyik bonbonja adta. Gyorsan akartam valami finomat készíteni, meg az is szempont volt, hogy ne kelljen vele sokat macerálni:-)))

Vörösboros, marcipános, eperpürés bonbon

Hozzávalók:
a külső csokiburokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (81%-os Arriba)  (nekem nagyon ízlik ez a csoki),
1,5 gr porított kakaóvaj,

a töltelékhez:
10 dkg eperlekvár,

0,3 dl tejszín
5-8 dkg marcipán,
5 dkg fehér csokoládé,
2 evőkanál vörösbor.

Elkészítés: először az eperlekvár készítettem el. Az epret összeturmixoltam, majd összekevertem a mézzel és pár perc alatt beforraltam, gyakran kevergetve. A citromfüvet apróra vágtam és azt is a püréhez szórtam. Amikor már jó sűrű volt, hozzákevertem a dzsemfixet és pár perc forralás után hagytam teljesen kihűlni.
A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  
A polikarbonát formát hajszárítóvak kicsit előmelegítettem. Fontos, hogy csak pár fokkal legyen melegebb, mint a csokoládé.
A forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
Közben elkészítettem a marcipános krémet. A tejszínt egy percig forraltam, majd belereszeltem a marcipánt és beletördeltem a fehér csokoládét. Addig kevertem, amíg sima krémet nem kaptam. Ekkor beletettem a vörösbort és azzal is jól elkevertem.
A hűtőből kivett forma közepéig kiskanál segítségével tettem az eperpüréből, majd arra került a marcipános krémből, helyet hagyva a  lezárásnak. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyantak belőle a bonbonok.



7 megjegyzés :

  1. Gyönyörűek lettek, mint mindig! :)

    VálaszTörlés
  2. Gesztenye, a bonbonjaid teljesen elvarázsolnak.
    Te biztosan nem vagy hízásra hajlamos, mert én nálatok már biztosan gurulnék.
    Nem bírnám ki kóstolgatás nélkül. :)))

    VálaszTörlés
  3. Hűűű nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  4. Tücsök Bogár!

    KÖszi szépen:-))

    Csutkaildi!
    Sajnos én is hízásra hajlamos vagyok, ezért ezekből a bonbonokból én mindig csak 1-2 db-ot eszem, a többi a családé, a barátoké:-))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki, guszta! Formám már van amit neked köszönhetek, de hogy mikor fogok tudni akármilyen bonbont készíteni arra nagyon kiváncsi leszek:-))

    VálaszTörlés