2011. június 5., vasárnap

Táblás variációk


Előfordul a bonbonozásnál, hogy több csokit olvasztok meg, mint amire szükség van. Ilyenkor jön jól, ha van ilyen kicsi táblás, vagy nagyobb formánk, amivel egyszerűen készíthetünk táblás csokikat, különféle ízesítéssel. 
A kis sárga csokiolvasztó gépemhez volt több forma is, többek között ez is. Ebbe öntöttem bele a temperált, megmaradt csokoládét, majd a tetejét megszórtam liofilizált eperrel, pirított sótlan mogyoróval, pisztáciával.
Hasonló táblás variációkat találtok Erinaceánál és Viannénál is.

Táblás variációk

Hozzávalók:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (minimum 55 %-os),

a tetejére:
liofilizált eper, vagy málna,
őrölt pisztácia,
pirított, sótlan mogyoró.

Elkészítés: temperáljuk a csokoládét, az étcsokoládé felét gőz fölött egy kis edényben, vagy csokiolvasztó kis gépben felolvasztjuk, figyelve arra, hogy a csokoládé hőfoka ne menjen 40 fok fölé. Amikor teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és beletördeljük a csokoládé másik felét, addig keverjük, amíg elolvad. Ekkor a hőfoka kb. 28 fok. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, szép fényes roppanós marad. Ezután újramelegítjük a csokoládét kb. 33 fokra.
Ezt a csokoládét öntjük bele a formába. Tetejét megszórjuk különböző szárított gyümölccsel, pisztáciával, vagy moygoróval. Hűtőbe tesszük 1-2 órára és utána kifordítjuk a csokoládét.

10 megjegyzés :

  1. Annyira régóta szemezek a táblás csokikkal!:) Mostmár tényleg minél hamarabb be kell szereznem egy hőmérőt!!! Gyönyörűek és ínycsiklandóak ezek a mini álmok!:)

    VálaszTörlés
  2. Mézeskalács!
    Megéri az árát, mert szebb lesz a bonbon, amit készítesz.
    Csalóka volt a dolog, mert amire azt hittem, hogy jó, az bizony magasabb hőfok volt:-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon klasszak, nekem is tetszik! Lehet, hogy kéne szerezzek én is ilyen formácskát, mert nálam is mindig megmarad ilyen potyadék csoki.

    VálaszTörlés
  4. Pixi!
    Érdemes, mert a gyerekek nagyon tudnak örülni neki. Akinek vittük ajándékba, ott az unoka rögtön lecsapott rá:-)

    VálaszTörlés
  5. Szerintem a nagy gyerekeknél is garantált siker! :D
    Hőmérő nélkül én is sokkal magasabb hőfokú csokival dolgoztam!

    VálaszTörlés
  6. Az epreset és a pisztáciásat tuti szeretném!:-)

    VálaszTörlés
  7. Én is oda vagyok ezekért a szépségekért!:)

    VálaszTörlés
  8. Zsuzsa!
    Igen a hőmérő jó beruházás volt, nélküle már nem csokiznék:-)

    Nelli!
    Köszi:-))

    Erika!
    Örülök, hogy tetszik:-)

    VálaszTörlés
  9. Remek még látványra is ínycsiklandozó

    VálaszTörlés