2011. június 14., kedd

Mogyorós bonbon marcipánnal


Ez a bonbon receptem a Kifőztük júniusi számában jelent meg. Az internetes újság térítésmentesen  letölthető innét.

Ne feledjétek a játékot, még lehet rá jelentkezni itt, június 18.-ig.

Mogyorós bonbon marcipánnal

Hozzávalók:
a külső csokoládé burokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (minimum 55 %-os)

a nugát krémhez:
10 dkg mogyorós nugát,
3 evőkanál mandulás tojáslikőr,

6 szem egész, natúr mogyoró
5 dkg marcipánmassza.

Elkészítés:
a polikarbonát formánál nagyon fontos a megfelelő temperálás, mert csak akkor jön ki sérülés nélkül a bonbon a formából. Az étcsokoládé felét gőz fölött egy kis edényben felolvasztjuk, figyelve arra, hogy a csokoládé hőfoka ne menjen 40 fok fölé. Amikor teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és beletördeljük a csokoládé másik felét, addig keverjük, amíg elolvad. Ekkor a hőfoka kb. 28 fok. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, szép fényes roppanós marad. Ezután újramelegítjük a csokoládét kb. 33 fokra. A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen tele öntjük a csokoládéval és addig hagyjuk dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lesz a csokoládé. Ekkor a formát egy tál fölé fordítjuk és hagyjuk, hogy a felesleg kifolyjon belőle. A tetejét habkártyával lehúzzuk, és addig tesszük hűtőbe, amíg a csokoládé teljesen meg nem szilárdul.
A nugát krémet szintén vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük a likőrt, hagyjuk kihűlni.
A mogyoró szemeket elfelezzük és marcipánnal burkolva, kis golyókat formázunk belőle.
A hűtőből kivesszük a bonbonformát. Az aljára egy kiskanálnyi krémet teszünk, ebbe nyomjuk bele a marcipán golyókat, majd krémmel befedjük.
Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a maradék csokoládét a bonbon lezárásához újra temperáljuk.
A bonbonformát kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik, amely kb. 1 óra. Ezután a bonbon a formából kifordítható.

Tipp: polikarbonát forma helyett használhatunk szilikon formát is, akkor egy kis ecset segítségével kétszer kenjük ki a formát a megfelelő csokoládé burok eléréséhez.


10 megjegyzés :

  1. Húha! Ez nagyon fullextrásnak tűnik. :) A bonbonforma is nagyon klasszul néz ki.

    VálaszTörlés
  2. Gyonyoru bonbonok, gyonyoru kepek. Nagyon tetszik a bonbonforma. Igazan szeretek hozad benezni. Mindig van mire bamulni:) Sorry az en hibas helyesirasomert:)

    VálaszTörlés
  3. A legelső dolog, ami feltűnt, az a csodálatos bonbonforma. Fantasztikus! A töltelékről meg ne is beszéljünk, mert mogyoróimádó az egész családunk. :)))

    VálaszTörlés
  4. Én ezeket a bonbonokat csak csodálni tudom! Nagyon guszták! Az ízük meg szerintem mennyei lehet.

    VálaszTörlés
  5. Ez a forma csak ámulok és bámulok. A képek is gyönyörűek

    VálaszTörlés
  6. Isteni! :))) Komolyan mondom ha meglátom a képeidet,itt a széken elolvadok, annyira megszeretném kóstolni. Gratulálok, nagyon szép, és biztos nagyon finom is! :)))

    VálaszTörlés
  7. Pixie Pie!
    Köszi kedves vagy:-))

    Adriana!
    Örülök, hogy tetszenek, a helyesírási hibákért ne kérj elnézést, örülök, ha erre jársz:-))

    Családi tűzhely!
    Köszi szépen neked is:-)

    Dia!
    Akkor ki kell próbálnod, mert egyszerű, de nagyon finom. Köszi neked is:-))

    Éva!
    Köszi a kedves szavakat!:-)

    Bianka!
    Köszi, kedves vagy:-)

    Erika!
    Köszi neked is, nagyon kedves vagy. Tegnap is igen nagy dicséretet kaptam, attól, aki megkóstolta:-))

    VálaszTörlés
  8. Valami csodálatosak ezek a bonbonok!!!! Nagyot nyeltem, és megyek gyorsan keresek egy tábla mogyorós csokit, mivel bonbonom sajnos nincs.:))

    VálaszTörlés
  9. Gizi!
    Remélem, hogy találtál a kamrában mogyorós csokit:-))
    Köszi, kedves vagy:-))

    VálaszTörlés