2011. június 26., vasárnap

Mogyorónugátos-karamellás bonbon


Az utóbbi napok tanulsága alapján, miszerint rengeteg helyen megtaláltam a fényképeimet illegálisan, vagyis forrásmegjelölés nélkül, ezért visszatértem ahhoz a régi módszeremhez, hogy keresztbe írom rá a nevem, remélem ez nem nagyon fog senkit zavarni.
Az előző posztban lévő bonbonnal együtt készült ez is, szintén ajándékba. Nagyon meleg volt, nem is lett olyan szép, mint szerettem volna, de a megajándékozott nem reklamált. Ma már nem görcsölök azon, hogy fényes legyen, az íz és a roppanósság sokkal többet nyom a latban. Nem eladásra készítem, hanem a saját magam örömére és nem hagyom, hogy ez elvegye a kedvemet, na meg a fotózás sem az erősségem, nem igazán találom a lakásban azt a helyet, ami jó lenne. Meg nincs is időm annyit foglalkozni a fotózással, mint amennyit kellene egy-egy fotónál, meg jó lenne egy jó gép is. Most ez van, ezzel kell beérnem.

Mogyorónugátos-karamellás bonbon

Hozzávalók:
a külső csokiburokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (81%-os Arriba)  (nekem nagyon ízlik ez a csoki),
1,5 gr porított kakaóvaj,

2-3 kiskanál fehér csokoládé a tetejére díszítésként,

a töltelékhez:
5 dkg mogyorónugát,
10 dkg karamell krém.

Elkészítés: a  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. 
A polikarbonát formát hajszárítóvak kicsit előmelegítettem. Fontos, hogy csak pár fokkal legyen melegebb, mint a csokoládé.
A forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
A töltelékhez  kicsit megolvasztottam a mogyorónugátot.
A hűtőből kivett forma közepéig kiskanál segítségével tettem a mogyorónugátból, majd arra került a karamell  krémből, helyet hagyva a  lezárásnak. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyantak belőle a bonbonok.
A tetején a mélyedésbe felolvasztott fehér csokoládét tettem kiskanál segítségével.

13 megjegyzés :

 1. Szerintem csak Neked tűnik fel, amiket itt leírtál, hogy miért ilyen! :-) Ne foglakozz vele, mert még "így is" jó vagy! :-) A lényeg úgyis az ÍZE! Na meg az ajándékozás öröme, amire pedig az adja a visszajelzést, aki kóstolta! És ha ő is boldog, akkor minden ok!:-)

  VálaszTörlés
 2. Ahhh, de jól néz ki! Karamell-nugát nálam maga a nagybetűs KÍSÉRTÉS!

  VálaszTörlés
 3. Csodásan néz ki, nagyon guszta! Ha tudnád mennyire figyelmesen olvasom, hátha valamit tanulok, de szerintem még várat magára a bonbon készítésem:-))

  VálaszTörlés
 4. Ez a forma is szuper, nagyon szépek lettek! A töltelék pedig mesés!

  VálaszTörlés
 5. Anyukám, én lehidalok tőled! Nem jársz errefelé? A gyerekeim biztosan nem engednének haza! :))

  VálaszTörlés
 6. Nagyon szép lett a fehércsokis díszítéssel!

  VálaszTörlés
 7. Hű, de nagyon ott van. A fotók tök jók, ne aggódj, nem a Jamie és Nigella-féle szakácskönyvek profi képeihez kell hasonlítani...

  VálaszTörlés
 8. Zsuzsa!
  KÖszi, kedves vagy:-))Igen a lényeg az íz és a megelégedettsége az ajándékozottnak:-)) Az pedig hibátlan volt:-)

  Adél!
  Én is csak egyet kóstoltam:-))

  Éva!
  Keresek neked egy egyszerűbbet, de valahogy el kell kezdeni, ha akarod, aztán majd bele jössz:-))

  Mézeskalács!
  Köszi, kedves vagy. Nekem is nagyon tetszik a forma:-)

  Nem vagyok mesterszakács!
  Merre felé induljak? :-))

  Erinacea!
  Köszi szépen:-)

  Katuci!
  Nem is hasonlítom azokhoz, de jó lenne jobbakat készíteni:-))

  Bianka!
  Köszi szépen:-))

  VálaszTörlés
 9. Gratulálok díjad van nálam, gyere vidd el!

  VálaszTörlés
 10. Hmm, ez nagyon finom lehet! :)
  Nézz be hozzám, van számodra egy meglepetésem!

  VálaszTörlés
 11. Éva!
  Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy:-)

  Chriesi!
  KÖszi:-))

  Flóra!
  Köszi szépen:-)

  VálaszTörlés