2011. május 14., szombat

Ír kávés bonbon



Megjelent a  Kifőztük 2011. májusi száma, amely letölthető innét. Letöltése, mint mindig most is ingyenes. Ebben a számban kapott helyet a következő bonbon is.
Mostanában nagyon sokan készítenek finomabbnál finomabb bonbonokat, amelyekhez különböző formák szükségesek. Akinek nincs ilyen formája, de mégis szeretné meglepni a családját egy finom édességgel, azoknak ajánlom ezt a receptet.

Ír kávé bonbon

Hozzávalók:
a külső csokoládé burokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (minimum 55 %-os)

a csokoládé krémhez:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (minimum 55 %-os)
2 kiskanál Nescafé
5 cl tejszín
5 cl whisky

a tetejére:
durvára vágott pisztácia
csokoládé golyók

Elkészítés: a csokoládékrémhez a tejszínt egy percig forraljuk, majd belekeverjük a Nescafét, a daradobra tört étcsokoládét és addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem olvad. A végén keverjük hozzá a whiskyt, hagyjuk kihűlni, majd pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy formázható állagú krémet kapjunk. A hűtőből kivéve a krémet 10-es csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és sütőpapírra egymás alá 12 cm-es csíkokat nyomunk. A krém csíkok tetejét megszórjuk durvára vágott pisztáciával. Meleg késsel egyforma 3 cm-es darabokra vágjuk.
Közben temperáljuk a csokoládét, az étcsokoládé felét gőz fölött egy kis edényben felolvasztjuk, figyelve arra, hogy a csokoládé hőfoka ne menjen 40 fok fölé. Amikor teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és beletördeljük a csokoládé másik felét, addig keverjük, amíg elolvad. Ekkor a hőfoka kb. 28 fok. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, szép fényes roppanós marad. Ezután újramelegítjük a csokoládét kb. 33 fokra és ebbe mártogatjuk bele a 3 cm-re felvágott csíkokat, mártóvilla segítségével. Egy sütőfóliára tesszük és a tetejüket csokoládé golyókkal díszítjük.

Tipp: whisky helyett más szeszes italt is használhatunk, például csokoládé likőrt, vagy baylies-t.


7 megjegyzés :

  1. Nagyon jól néznek ki. Már kezdtem örülni hogy olyat írsz amihez nem kell külön forma, aztán ahogy folytattad hogy temperáltad az már számomra megint olyan szó amit nem értek.Maradok a csodálkozás szintjén!

    VálaszTörlés
  2. Már csak a tejszínhab hiányzik, vicceltem!:)
    Megláttam, hogy ír kávés, és már kattintottam Hozzád!:) A pisztácia nagyon jól hangzik.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet,ismét egy remek bonbon:-)

    VálaszTörlés
  4. Hát ez is egy újabb remekmű.Köszi, imádjuk a kávés finomságokat! Kipróbáljuk, ha már innen nem lehet kóstolni.

    VálaszTörlés
  5. Bianka!
    Köszi!:-))

    Éva!
    A temperálás nem egy ördöngösség, bár nekem sem sikerül mindig egyformán, egyszer érdemes kipróbálni:-))

    Erika!
    Köszi, kedves vagy:-))

    Nelli!
    Neked is köszi:-))

    Ditta!
    Valóban finom volt:-)) KÖszi!

    Gabi!
    Majd meséld el milyen lett:-))

    VálaszTörlés