2011. május 21., szombat

Epres-marcipános bonbon


Az előző bonbonnál több eperlekvárt készítettem, hogy többféle bonbont is ki tudjak próbálni vele. Kedvencem a marcipán, így adott volt, hogy az egyik variáció ezzel készül majd.

Epres-marcipános bonbon

Hozzávalók:
a külső csokiburokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (most 85 %-os),
1,5 gr porított kakaóvaj (10 dkg csokira számolva 1 gr kakaóvaj szükséges)

30 dkg eper,
5 dkg méz (az eper édességétől függően),
3 kisebb levél bazsalikom,
3 kisebb levél citromfű,
1 teáskanál dzsemfix.
(Ehhez a bonbonhoz nem használtam fel az összes eperlekvárt, maradt még belőle)

a marcipán krémhez:
5 dkg marcipán massza,
5 dkg fehér csokoládé,
0,2 dl tejszín,
2 evőkanál bármilyen pálinka (aszalt epret áztattam törkölypálinkába és az arról leöntött pálinkát használta itt fel)

Elkészítés: először az eperlekvár készítettem el. Az epret összeturmixoltam, majd összekevertem a mézzel és pár perc alatt beforraltam, gyakran kevergetve. A zöldfűszereket apróra vágtam és azt is a püréhez szórtam. Amikor már jó sűrű volt., hozzákevertem a dzsemfixet és pár perc forralás után hagytam teljesen kihűlni.
A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. 
A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
Közben elkészítettem a marcipános krémet. A tejszínt 1 percig forraltam, majd beletördeltem a fehér csokoládét és belereszeltem a marcipánt addig kevertem, amíg teljesen el nem olvadt minden, szép egynemű krém lett. Ekkor hozzákevertem a pálinkát és hagytam teljesen kihűlni.
A hűtőből kivett forma aljára kiskanál segítségével tettem az eperpüréből, majd arra került a marcipános krémből, helyet hagyva a  lezárásnak. 
Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és csak úgy kipottyantak belőle a bonbonok.
 

15 megjegyzés :

  1. Szeretnék közelebb lakni!:-)
    Ebben a formában készült már bonbon!Nagyon tetszik!
    A félbevágott megint kedvenc nálam!:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép ez a forma, az ízvilág pedig igazán csábító. :))

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon tetszik a forma, na meg a töltelék!:)

    VálaszTörlés
  4. Ez finom, kedvenc! :) Gesztenye hol lehet ilyen négyzet alakú kapszlit beszerezni? :(

    VálaszTörlés
  5. szép lett! Az enyém azért ennyire nem volt macerás, de a neve véletlen ugyanaz lett. (Nem lestem:)
    és a forma is nagyon jól néz ki!:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tuti az új forma, meg persze benne a bonbon is! Emőke, én az Ázsia boltban vettem ugyanilyen négyzet alakú kapszlit!

    VálaszTörlés
  7. Erinacea: amikor én voltam akkor nem volt. :(

    VálaszTörlés
  8. Na hat de gyonyoru! es biztosan nagyon fincsi

    VálaszTörlés
  9. Nelli!
    Ez új forma, most készült benne először. Nem mindig tudom úgy elvágni, hogy fotózható legyen:-))

    Egycsipet!
    Köszi kedves vagy:-)

    Mézeskalács!
    Nekem is nagyon megtetszett a forma:-))

    Ottis!
    Van még, de be van dobozolva, ajándék lesz:-))

    Zöldpötty!
    Láttam, nagyon jó lett:-))

    Erinacea!
    Köszi szépen:-))

    Emőke!
    Székesfehérváron a Cuki diszkontban vásárolok ilyesmit:-))

    Adriana, Bianka!
    KÖszönöm szépen, kedves vagy:-))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szèp ez a forma. Food-pack-es?
    Hogy allsz a kakaovajjal? Cimbik vagytok màr?;)

    VálaszTörlés
  11. Ha már sikerült a vizsgád, nézz be hozzám, vár egy díj. :)

    VálaszTörlés
  12. Ditta4
    KÖszi kedves vagy:-)

    Vianne!
    Igen FoodPack-es A kakaóvajjal nem vagyok kibékülve, pedig mindent úgy csinálok, ahogy írtad. Lehet már meleg van a csokizáshoz. Ma készítettem, ha nem sikerül, akkor maradok a beoltásos módszernél:-(((

    Alíz!
    Nagyon kedves vagy, köszönöm. A hétvégén, vagy legkésőbb hétfőn lesz időm, eleget teszek. neki:-)))

    VálaszTörlés