2011. május 30., hétfő

Eperpürés bonbon tonkababos csokikrémmel


Nálam is kitört az eperszezon, már a kertben is szüreteltünk, nagyon finom. Imádom az epret minden formában és az előző bonbonnál főzött eperlekvár nagyon ízlik. Azt hiszem télire is fogok pár üveggel eltenni a bonbonokhoz. Ennél most kihagytam a bazsalikomot.
Végre kipróbáltam a tonkababot is, amit még Vianné játékáén nyertem. Még sosem kóstoltam, kicsit bátortalan voltam a használatával kapcsolatban, először csak keveset tettem bele, aztán bátrabb lettem. Az íze nagyon érdekes, de nagyon finom. Egyszerre lehet érezni a vanília, a szegfűszeg és a keserű mandula ízt. Nagyon izgalmas fűszer, nagyon örülök neki:-)) Ebből reszeltem ebbe a bonbonba egy darabot, nem kis munkába került, hogy elkerüljem az ujjam belereszelését is:-) Ebből a mennyiségből 15 db bonbon lett.

Eperpürés bonbon tonkababos csokikrémmel

a külső csokiburokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (most 85 %-os),
1,5 gr porított kakaóvaj (10 dkg csokira számolva 1 gr kakaóvaj szükséges)

30 dkg eper,
5 dkg méz (az eper édességétől függően),
3 kisebb levél citromfű,
1 teáskanál dzsemfix,
(nem kellett az összes lekvár a bonbonhoz)

a csokikrémhez:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (55%-os legalább),
0,5 dl tejszín,
2 evőkanál konyak,
1 tonkabab reszelve.

Elkészítés: először az eperlekvár készítettem el. Az epret összeturmixoltam, majd összekevertem a mézzel és pár perc alatt beforraltam, gyakran kevergetve. A citromfüvet apróra vágtam és azt is a püréhez szórtam. Amikor már jó sűrű volt, hozzákevertem a dzsemfixet és pár perc forralás után hagytam teljesen kihűlni.
A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. 
A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
Közben elkészítettem a csokoládé krémet.  A tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a csokoládét és hagytam, hogy teljesen felolvadjon. Ekkor beleöntöttem a konyakot és beleszórtam a tonkababot. Jól elkevertem és hagytam kihűlni.
A hűtőből kivett forma közepéig kiskanál segítségével tettem az eperpüréből, majd arra került a csokoládés krémből, helyet hagyva a  lezárásnak. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyantak belőle a bonbonok.

4 megjegyzés :

  1. Igazi bonbonkülönlegesség!
    A tonkababot mostanában kóstoltam én is először, csodás illata van és szerintem jól passzol az eperhez:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép bonbont alkottál.

    Még sosem kóstoltam a tonkababot, csak olvasok róla. De majd egyszer biztos szerencsénk lesz egymáshoz. :)

    VálaszTörlés
  3. Citromhab!
    Nekem is nagyon ízlett a tonkabab:-)

    Tatin!
    Érdemes kipróbálni, nagyon finom:-)

    Bianka!
    Köszi:-)))

    VálaszTörlés